paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/een-donkere-wolk-boven-idlib

Een donkere wolk boven Idlib

11-09-2018

De internationale gemeenschap vreest voor een humanitaire ramp in Idlib. Het aantal luchtaanvallen door het regime van Assad met steun van Rusland is verhoogd.

Theatermaker Ahmed, één van de partnerorganisaties van PAX ter plaatse schrijft: “Er gaat iets verschrikkelijks gebeuren. We maken ons zorgen want we kunnen nergens heen. We hebben geen controle meer. We hebben het idee dat de wereld niet weet wat hier aan de hand is. En wijzelf weten het soms ook niet meer.” We bellen een paar keer per week met hem. Lees de PAX blog 'Bellen met Idlib'. 

Eindoffensief?
Idlib, een provincie in het Noordwesten van Syrië, is de enige regio die nog in handen is van de gewapende oppositiegroepen. Een eindoffensief lijkt aanstaande tegen dit laatste bolwerk van tegenstanders van het regime, waaronder ook jihadistische groeperingen. Russische schepen en vliegtuigen zijn vanuit alle hoeken van de wereld voor de kust van Syrië samengekomen,  zogenaamd voor een militaire oefening. 

Ontheemden 
De oppositiegroepen vechten ook onderling. Vermoedelijk zijn er tienduizenden gewapende strijders actief en leven er 1,5 miljoen ontheemden. Dit brengt de totale bevolking van Idlib op ongeveer 2,5 miljoen mensen. Idlib was een laatste toevluchtsoord voor de slachtoffers van de oorlog. Veel mensen zijn verplaatst vanuit andere regio’s naar Idlib, zoals te lezen valt in de Siege Watch rapporten van PAX en The Syria Institute. Wanneer het eindoffensief op Idlib begint kunnen ze geen kant meer op. Hierdoor zal opnieuw de burgerbevolking hard geraakt worden.  

Wil je meer lezen over het werk van PAX in Syrië, lees dan hier meer. 

 

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.