paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/dutchbatters-bezoeken-na-twaalf-jaar-weer-srebrenica

Dutchbatters bezoeken na twaalf jaar weer Srebrenica

23-10-2007

Twaalf jaar na de val van Srebrenica bezochten een aantal Dutchbatters voor het eerst weer Srebrenica. Er kwamen veel meer nabestaanden van de slachtoffers van de genocide van 1995 naar de ontmoeting met Dutchbatters dan verwacht.

In korte tijd wilden ze allemaal hun vragen kwijt. Het gesprek leidde uiteindelijk tot een duidelijke toenadering tussen de Nederlanders en de vrouwen van Srebrenica.

IKV Pax Christi en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaan op verzoek van de betrokkenen op zoek naar mogelijkheden om vervolg te geven aan het bezoek.Het was een emotionele ontmoeting tussen de weduwen en de voormalige Dutchbatters. "Toch is het goed het gesprek tussen de beide zijden te voeren", liet Dion van den Berg, medewerker bij IKV Pax Christi, aan de Telegraaf weten. "De vrouwen willen hun verhaal kwijt en het is voor hen goed om te merken dat Dutchbatters ook last hebben van de gevolgen van de gebeurtenissen. Tegelijk is het voor de (oud-)militairen goed te ervaren dat er ook begrip bestaat voor hun positie", aldus Van den Berg.

Puco Danilovich, programmaleider Zuidoost-Europa bij IKV Pax Christi, is “apetrots” op de militairen die terugkeerden naar de plaats van het drama om de vrouwen die hun mannen en broers verloren, recht in de ogen te kijken. De Nederlanders maakten indruk, merkte hij aan de reacties. "Ze stonden perplex toen de militairen vertelden dat ze zelf kritiek hadden op de militaire leiding, dat ze voor het tribunaal hebben getuigd en dat dat feestje na afloop van hen ook niet had gehoeven. Eén van de Dutchbatters zei: ‘Er is geen leed zo groot als dat van jullie.’ Dat sloeg enorm in."

Op dit moment kijkt IKV Pax Christi naar de mogelijkheden om een bredere bijeenkomst in Nederland te organiseren. Daarnaast nodigden diverse nabestaanden de Dutchbatters uit om volgend jaar deel te nemen aan de herdenking van de val van Srebrenica, op 11 juli 2008, en activiteiten die daaraan voorafgaan. IKV Pax Christi is bereid om een rol te spelen in de voorbereiding en ondersteuning indien de Dutchbatters aan deze activiteiten willen deelnemen.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.