paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/drummond-strafrechtelijk-onderzocht

Drummond strafrechtelijk onderzocht

02-09-2016

De openbare aanklager in Colombia doet onderzoek naar bedrijven van wie wordt vermoed dat ze hebben samengewerkt met paramilitaire groepen of ze hebben gefinancierd. Volgens een lijst die heeft gecirculeerd in Colombiaanse media is mijnbedrijf Drummond, dat opereert in de provincie Cesar, een van de bedrijven die onderwerp van onderzoek zijn.

Met de bekendmaking van de lijst is het debat over vervolging van bedrijven bij grootschalige mensenrechtenschendingen tijdens de Colombiaanse burgeroorlog in alle hevigheid losgebarsten. President Santos lijkt daarbij voet bij stuk te houden. Ondernemers die op systematische en bepalende wijze hebben bijgedragen aan het conflict zullen worden vervolgend onder de speciale vredesrechtspraak. Joris van de Sandt (programmaleider Colombia): "Het is hoopgevend dat Colombia nu serieus werk maakt van het ter verantwoording roepen van álle actoren die hebben bijgedragen aan het conflict."
 
Verantwoording
PAX zet zich in Colombia in voor slachtoffers in de mijnbouwregio Cesar. Tussen 1996-2006 hebben paramilitairen daar in totaal 3,100 mensen vermoord en 55,000 boeren van hun land verdreven. Volgens ex-paramilitaire daders en getuigen hebben mijnbouwbedrijven Drummond en Glencore/Prodeco met de paramilitairen samengewerkt door het geven van financiële en materiële steun en strategische informatie. Beide bedrijven ontkennen de aantijgingen, terwijl de slachtoffers en hun nabestaanden nog altijd op erkenning en compensatie wachten. Van de Sandt: "Nu zakenmensen van bedrijven als Drummond en Glencore/Prodeco onder de vredesrechtspraak ter verantwoording geroepen kunnen worden, krijgen de slachtoffers eindelijk zicht op de gerechtigheid en genoegdoening waar ze al jaren recht op hebben."
 
Getuigenissen
De verschijning van de lijst met 57 bedrijven komt nagenoeg op hetzelfde moment als de publicatie van een overheidsrapport ('La Maldita Tierra') over de opkomst en economische drijvers van het paramilitaire geweld in de mijnbouwregio Cesar. Het rapport bevat onder andere drie nieuwe getuigenissen van paramilitaire leiders over de vermeende samenwerking tussen mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore en de paramilitairen. Daarbij ging het volgens de getuigen om verschillende bijeenkomsten, het uitwisselen van strategische informatie en betalingen. Joris van de Sandt: Het rapport bevestigt het beeld dat PAX al schetste in het rapport 'The Dark Side of Coal'. Hopelijk geeft het aanleiding voor een volgende stap naar verzoening en genoegdoening in Cesar."

(bericht gewijzigd op 15 september 2016)

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.