paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/drum4peace-een-geluid-voor-vrede-in-soedan

Drum4Peace: één geluid voor vrede in Soedan

23-03-2010

De campagne Drum4Peace is woensdag 17 maart in het tv-programma De Wereld Draait Door gelanceerd. Drum4Peace is onderdeel van een wereldwijde publiekscampagne voor vrede in Soedan, waaraan ook IKV Pax Christi deelneemt.

Internationale en Nederlandse drummers bundelen hun ritmes tot één geluid en vragen politici wereldwijd met één stem te spreken als het gaat om het voorkomen van een volgende oorlog in Soedan.

Rob Snijders, drummer van rockband Agua de Annique, lanceerde de campagne Drum4Peace in Nederland. Hij werd bijgestaan door de Nederlandse drummers van Bløf, Kyteman, Peter Pan Speedrock, Within Temptation, De Staat, Bagga Bownz en Moke.

Wereldwijd doen beroemde drummers, onder wie de drummers van Snow Patrol, Radiohead, The Police en Elbow, mee aan de campagne. In een video drummen zij eensgezind voor de vrede in Soedan en vragen zij politici wereldwijd met één stem te spreken als het gaat om het voorkomen van een volgende oorlog in Soedan.

In januari 2010 bestond het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan vijf jaar. Het akkoord maakte officieel een einde aan de 21 jaar durende burgeroorlog. Er zijn echter nog veel uitdagingen opdat de Soedanezen in de toekomst daadwerkelijk in vrede kunnen leven. In juli 2011 loopt het vredesakkoord af en ondertussen groeit het gevaar op hernieuwd conflict. In Zuid-Soedan neemt het geweld sterk toe en de situatie in Darfur is nog altijd niet opgelost. Half april zijn er nationale verkiezingen en in januari 2011 zal er een referendum plaatsvinden waarin het zuiden voor onafhankelijkheid kan kiezen en de toekomst van Soedan wordt bepaald.

Wat gebeurt er als de Zuid-Soedanezen zeggen dat zij als onafhankelijk land verder willen? Wat als er een oorlog dreigt te ontstaan; welke landen zijn er dan bereid een robuuste vredesmissie te sturen om burgers te beschermen? Niemand in de internationale gemeenschap lijkt zich deze vragen te stellen. De ‘Drummers4Peace’ doen dat wel.

Nederland, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.