paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/doorbreek-de-belegeringen-van-syrische-steden

Doorbreek de belegeringen van Syrische steden

09-02-2016

Vredesorganisatie PAX bood vanmiddag een kopje 'belegeringssoep' aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor systematisch uithongeren van de Syrische burgerbevolking in 46 belegerde gebieden. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de laatste cijfers van de VN.

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX: "De onderrapportage door de Verenigde Naties willen we hiermee echt aan de orde stellen. Onderhandelingen over de toegang van humanitaire hulp zijn de afgelopen vier jaar mislukt. De VN maakt geen gebruik van het mandaat om hulp over de linies heen naar belegerde gebieden te brengen. De impasse rond de stervende steden moet doorbroken worden."

PAX verzoekt de Tweede Kamer en de regering om een einde te maken aan de structurele onderrapportage die het zicht op de volle omvang en urgentie van het belegeren en verhongeren belemmert. Gruiters: "Nederland moet als EU-voorzitter de druk op de VN en alle betrokken partijen verhogen. Desnoods moet humanitaire toegang worden afgedwongen, bijvoorbeeld door airdrops."  

Woensdag wordt het Siege Watch rapport in de Atlantic Council in Washington gepresenteerd en donderdag aan de vertegenwoordigers van de lidstaten van de Verenigde Naties in New York.

Lees ook: Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen
Lees ook de blog van Jan Gruiters: Voedseldroppings: een brug te ver?
Lees ook: Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit
Lees ook: Honger wordt nog steeds gebruikt als wapen, meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering
Lees ook: Alleen ISIS aanpakken is gedoemd te mislukken

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.