paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/doorbraak-bloedkolencampagne-in-italie

Doorbraak bloedkolencampagne in Italië

02-06-2016

De rondgang door Europa van Maira Mendez Barbosa, vertegenwoordiger van slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen in de mijnbouwregio César in Colombia, heeft een bemoedigend resultaat opgeleverd. De hoogste baas van het Italiaanse energiebedrijf ENEL heeft gezegd dat hij het helemaal gehad heeft met de onopgeloste mensenrechtenproblematiek. De Italianen sturen een eigen onderzoeksteam naar Colombia. Afhankelijk van de uitkomst van dat onderzoek kan ENEL de aankoop van steenkool van mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore voorwaardelijk opschorten.

CEO Francesco Starace van ENEL, het grootste energiebedrijf van Europa, verklaarde op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen 26 mei dat ENEL de ernstige mensenrechtensituatie in César erkent en dat hij zich zorgen maakt dat deze nog steeds voortduurt. ENEL neemt de informatie van PAX en bondgenoten serieus. Letterlijk zei Starace: 'We lopen niet van deze informatie weg. ENEL start een eigen onderzoek in César en als resultaten daarvan ons niet aanstaan zullen we hetzelfde doen als Dong en uit de aankoop van kolen uit Cesar stappen.'

Grote aandacht in Italië
De uitspraken van Starace hebben in Italië veel aandacht gekregen. Ze werden in het Italiaanse parlement, waar Maira werd ontvangen, gesteund door de 'MoVimento5Stelle' de grootste oppositiepartij van Italië. Die partij plaatste bovendien een artikel en een video over Maira en de mensenrechtenschendingen bij kolenwinning in Colombia op hun zeer populaire blog. Verder was er veel belangstelling van media. Alle grote kranten, inclusief de Italiaanse Metro en Corriere della Sera, besteedden er aandacht aan.

Rondreis door Europa
Het bezoek van Maira Mendez Barbosa aan Italië, waar ze ook ontvangen werd op het Vaticaan, was een onderdeel van een rondreis door heel Europa. In Frankrijk sprak ze de aandeelhoudersvergadering van energiebedrijf EDF toe, en in Duitsland deed ze hetzelfde bij EnWB en RWE (in Nederland Essent). Eerder was ze ook op bezoek bij het Nederlandse NUON en het moederbedrijf in Zweden, Vattenfall. En in Denemarken sprak ze op diverse 1 mei bijeenkomsten.  

Genoegdoening voor slachtoffers centraal
PAX verwelkomt de aankondiging van ENEL en vraagt het bedrijf het voorbeeld van het grootste Deense energiebedrijf Dong precies te volgen: schort eerst tijdelijk de import van bloedkolen op, start dan een serieus onderzoek naar de mensenrechtenschendingen en stel op basis daarvan een actieplan op waar genoegdoening voor de slachtoffers van het geweld in de jaren 1996-2016 een centrale rol in speelt.

Lees ook: BNP Paribas heeft investeringen Drummond opgeschort
Lees ook: De bloedkolensmoezen van energiebedrijven
Lees ook: PAX laat klanten energiebedrijven overstappen wegens bloedkolen

Zie ook dossier Stop bloedkolen

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.