paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/dialoogpolitie-roept-hulp-in-van-pax-partner

Dialoogpolitie roept hulp in van PAX-partner

18-07-2019

Vijf jaar geleden werd vlucht MH17 boven oorlogsgebied uit de lucht geschoten: 298 mensen vonden de dood. Nog steeds is er geen vrede in Oekraïne, wel zijn er vredesdialogen met getraumatiseerde mensen. PAX en partner Dignity Space gaan in Oekraïne samenwerken met o.a. de dialoogpolitie die pas is opgericht.

Het voeren van een dialoog is sinds kort onderdeel van het instrumentarium van de politie. Het contrast is groot tussen het Oekraïne waar parlementsverkiezingen worden gehouden en het deel waar de overheid geen zeggenschap heeft.

In de hoofdstad Kiev lachen de politici met hun mooie, veelal lege leuzen hun kiezers toe via grote reclameborden. In het andere deel is de oorlog dagelijkse realiteit en voelen mensen zich geen Oekraïner meer. De nieuwe president Zelensky belooft zich in te zetten voor deze mensen in de niet door de overheid gecontroleerde gebieden, zodat ook zij zich weer Oekraïner gaan voelen

Vredesingenieurs
De komende drie jaar werkt PAX samen met partnerorganisatie Dignity Space, dat ruimte voor waardigheid betekent, om ingenieurs van vrede op te leiden. Zij krijgen een intensieve training in geweldloze communicatie, mediatie en crisisonderhandelingen. PAX heeft de afgelopen jaren al 23 ‘vredesingenieurs’ opgeleid. [lees  meer op pagina 10-11 in PAX Magazine van zomer 2018]. Een aantal van hen helpt mee bij het opleiden van hun nieuwe collega’s. De ingenieurs helpen ‘brandjes blussen’: boze mensen ondersteunen die gehoord willen worden én die boze mensen helpen ook zelf naar de andere kant te luisteren. Veel van deze mensen zullen uit de oostelijke provincies komen die grenzen aan de oorlogsgebieden. “We willen ook mensen uit de niet door de overheid gecontroleerde gebieden in het programma opnemen,” zegt Dignity Space-directrice Olena Hantsyak, “maar het is moeilijk voor hen om veilig over de bestandslijn te komen en naar Kiev te reizen.”

Geen oproerpolitie, maar dialoogpolitie
Er komen ook kortere, flexibele trainingen voor mensen die beroepshalve veel met geweld en conflict te maken hebben. Zo hebben de recent opgerichte dialoogpolitie en het Ministerie van Defensie aan Dignity Space gevraagd om trainingen voor hun personeel te verzorgen. 

Decentralisatie
De vredesingenieurs vormen een stevige basis voor vrede, maar kunnen niet de oorlog stoppen. Daarom werkt PAX met lokale gemeenten aan initiatieven die aansluiten op de behoeften van burgers. De blik is gericht op de parlementsverkiezingen, die bieden hopelijk aanknopingspunten voor echte verandering. “Voor een duurzame oplossing van het conflict is het in ieder geval belangrijk dat de zorgen en angsten van de mensen in het conflictgebied serieus genomen en pijnlijke thema’s met alle betrokken groepen besproken worden,” zegt PAX projectleider Cinta Depondt.

Het driejarige project “Dialogue for Conflict Resolution” wordt financieel ondersteund door het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Lees ook het blog van Edwin Ruigrok over de aalmoezenier die aan het front was

Meer Nederlandstalige blogs op deze pagina.

Meer Engelstalige blogs op deze pagina.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.