paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/deze-bedrijven-verdienen-aan-kernwapens

Deze bedrijven verdienen aan kernwapens

02-05-2019

PAX lanceert vandaag samen met de Internationale Campagne tegen Kernwapens (ICAN) een nieuw onderzoeksrapport, dat laat zien dat bedrijven als vliegtuigbouwer Lockheed Martin diep betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Naast allerlei civiele toepassingen verdienen ze ook aan kernwapens.

Het rapport, 'Producing mass destruction: Private companies and the nuclear weapons industry' is onderdeel van het PAX project Don't Bank on the Bomb. Het rapport toont aan dat regeringen van landen met kernwapens tenminste 116 miljard dollar aan contracten hebben gesloten met deze commerciële bedrijven om kernwapens te bouwen. In Nederland zijn vooral bedrijven bekend als vliegtuigbouwer Lockheed Martin die onder meer de JSF straaljager voor Nederland bouwt, en Honeywell International, dat vroeger thermostaten maakte die nog altijd in vele Nederlandse huiskamers hangen. Naast deze twee bedrijven zijn Huntington Inhalls Industries, General Dynamics en Jacobs Engineering een centraal onderdeel van de kernwapenindustrie. Ze maken grote winsten met  hun betrokkenheid bij de productie van deze massavernietigingswapens.

Miljardencontracten

Er zijn een paar bedrijven die miljardencontracten hebben in kernwapengerelateerde activiteiten. Huntington Ingalls Industries bijvoorbeeld, dat betrokken is bij meerdere faciliteiten van het Amerikaanse kernwapenarsenaal, heeft meer dan 28 miljard dollar in contracten voor kernwapenactiviteiten. Lockheed Martin is een andere grote speler, met meer dan 25 miljard dollar aan contracten.

PAX is partner van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2017. Als lid van ICAN leidt PAX de internationale campagne ‘Don’t Bank on the Bomb’, waarmee we oproepen tot desinvestering uit de kernwapenindustrie.

Download het rapport Producing mass destruction: Private companies and the nuclear weapons industry of lees de Executive Summary.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil af van kernwapens

Laat je stem horen voor een kernwapenvrije wereld!

Teken dan ook het statement: Kernwapens? Nee bedankt!

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.