paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/demonstranten-in-soedan-willen-doorgaan

Demonstranten in Soedan willen doorgaan

11-04-2019

Vier maanden vreedzame protesten hebben ertoe geleid dat donderdag president Omar al-Bashir door het leger is afgezet. De demonstranten verdienen alle respect en bewondering voor hun moed, vastberadenheid en discipline. Krijgen de mensen in Soedan nu echt meer vrijheid?

Onze medewerkster Jelena Sporin volgt de ontwikkelingen op de voet. De afgelopen tijd hield ze een blog bij. En ook op de dag dat Bashir is afgezet, houdt ze haar telefoon constant in de gaten.

Sporin: “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op de straten. Maar de nieuwe sterke man, Ibn Ouf is het voormalig hoofd Militaire Inlichtingen en staat sinds 2007 op de sanctielijst in de VS voor zijn vermeende rol als liaison tussen de Soedanese overheid en de Janjaweed gedurende de oorlog in Darfur.

Veel van de mensen met wie ik praat zeggen: “Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben, Ibn Ouf is onderdeel van het systeem waar we vanaf willen en we gaan terug de straat op”. Mensen hebben de afgelopen maanden geleerd wat ze kunnen bereiken als ze vreedzaam voor hun rechten blijven opkomen, ze zijn niet meer bang; ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren."

Lees hier de blogserie Bellen met Sudan
Luister naar Jelena Sporin op Bureau Buitenland

Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.