paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/de-val-van-mosul-en-daarna

De val van Mosul en daarna

05-07-2017

Nu Mosul bijna gevallen is, waarschuwen vredesorganisatie PAX en Impunity Watch ervoor dat alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen recht hebben op gerechtigheid. De nadruk ligt nu erg op de misdaden van ISIS. Hierdoor dreigt het streven naar een stabiel Irak waarin diverse etnische groepen zich verzoenen met elkaar doorkruist te worden.

De geschiedenis na de val van Saddam Hussein, waarbij aanhangers van het Baath-regime voelden dat ze allemaal als tweederangsburgers werden behandeld, leert ons dat dat juist tot nieuwe conflicten leidt. Een deel van het enthousiaste onthaal van ISIS kwam doordat de soennitische aanhangers van Saddam Hussein zich onrechtvaardig behandeld voelden. Om deze vicieuze cirkel van wantrouwen en geweld te doorbreken, is een vorm van overgangsrecht nodig. PAX en Impunity Watch doen daar in deze beleidsbrief aanbevelingen voor.

Lees hier de recente Iraq Alert V

En lees de rapporten After ISIS
En Sinjar after ISIS

 

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Gender, vrede en veiligheid, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.