paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/de-status-van-jeruzalem

De status van Jeruzalem

07-12-2017

Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël betekent een nieuwe knauw voor de idee van een Palestijnse hoofdstad in Oost-Jeruzalem, al laat de Amerikaanse president de vraag open of hij ook dat bezette deel van de stad als onderdeel van Israëlisch Jeruzalem ziet.

De erkenning van Trump gaat echter over meer dan Jeruzalem. Want de tweestatenoplossing zelf lijkt op het spel te staan, net als de rol van de Verenigde Staten in wat nog over is van het vredesproces. Daarmee is de Europese Unie de enige internationale speler die nog wat kan betekenen.

Ook onze partners laten internationaal van zich horen. De Israëlische Policy Working Group, een Israëlische partner van PAX onder voorzitterschap van oud-diplomaat Ilan Baruch schreef een brief aan Donald Trumps onderhandelaar Jason Greenblatt; een brief die volledig werd geplaatst in de Israëlische krant Haaretz. Onze Palestijnse partner, Walid Salem schreef eveneens een kort artikel voor een Russische webkrant waarin hij een verbazingwekkende veerkracht toont. Voor de partners aan beide kanten geldt dat het opgeven van een rechtvaardige twee staten oplossing geen optie is. 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.