paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/de-duistere-kant-van-steenkool

De duistere kant van steenkool

29-06-2014

Maandag 30 juni verschijnt het PAX-rapport 'The Dark Side of Coal', een systematisch onderzoek naar het grootschalige geweld in Colombia dat met de winning van steenkool gepaard ging. Ook start PAX een campagne tegen deze 'bloedkolen'.

Nederlandse energiebedrijven importeren steenkool uit Colombia. Daaruit wordt een aanzienlijk deel van onze energie opgewekt. Het mijnbouwgebied Cesar, waar een deel van de steenkool vandaan komt, is geteisterd door geweld: de paramilitaire beweging AUC heeft het jarenlang voor het zeggen gehad. Naar schatting 55.000 boeren zijn van hun land verdreven, meer dan 3.000 mensen vermoord en 240 verdwenen. In het rapport 'The Dark Side of Coal' van PAX verklaren getuigen dat de internationale mijnbouwbedrijven de paramilitairen op verschillende manieren hebben ondersteund: financieel en materieel, door strategische informatie uit te wisselen en in het geval van het Amerikaanse bedrijf Drummond door hun veiligheidsstrategie af te stemmen met de paramilitairen.

Stop Bloedkolen
Maandag 30 juni om 12.00 uur ontvangt minister Ploumen het eerste exemplaar van het rapport. Dan start ook de campagne Stop Bloedkolen gericht op Nederlandse energiebedrijven. Alles over het onderzoek is vanaf 12.00 uur te vinden op www.stopbloedkolen.nl.

Kom dinsdag 1 juli naar het debat over de duistere stand van steenkool.

Kijk zondagavond ook naar Nieuwsuur: Boycot Colombiaanse bloedkolen

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.