paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/cruciale-killer-robots-conferentie-geannuleerd

Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

31-05-2017

Dinsdag 30 mei werd aangekondigd dat de geplande VN-expertbijeenkomst over Killer Robots in augustus dit jaar niet door gaat. De VN heeft niet genoeg geld beschikbaar voor deze bijeenkomst. Dit komt doordat verschillende landen hun bijdrage structureel niet betalen. PAX is zeer bezorgd over deze ontwikkeling.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de zogeheten Group of Governmental Experts zou een groep deskundigen zich buigen over de vraag hoe om te gaan met onder meer juridische, ethische en veiligheidsbezwaren tegen killer robots. Killer Robots zijn wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder menselijke controle. PAX heeft fundamentele bezwaren tegen deze wapensystemen. Machines zouden niet mogen beslissen wie een legitiem doelwit is en wie niet.

De tijd dringt
“De technologische ontwikkelingen gaan veel sneller dan de diplomatieke processen. Er is maar zeer beperkt tijd voor staten om te beslissen waar ze de grens trekken”, stelt Miriam Struyk, programmadirecteur bij PAX. “Dat deze bijeenkomst nu geannuleerd wordt om financiële redenen is daarom zeer zorgwekkend. We hebben simpelweg geen tijd om duimen te draaien. Er moeten nu besluiten worden genomen.”

Brazilië
Verschillende landen hebben een achterstand met het betalen van hun contributie aan VN humanitaire ontwapeningsverdragen, maar volgens het officiële overzicht van de VN wordt 86% van de achterstallige contributie veroorzaakt door Brazilië. De Campaign to Stop Killer Robots, waar PAX medeoprichter van is, heeft er bij Brazilië op aangedrongen om hun contributie te betalen. Ook riep de campagne de CCW lidstaten op om kostenbesparende oplossingen te vinden om er voor het zorgen dat deze vergaderingen door kunnen gaan.

“We kunnen niet toestaan het proces dat mogelijk kan leiden tot een verbod op killer robots belemmerd wordt dor het feit dat een aantal staten hun VN bijdrage niet betalen” stelt Mary Wareham, coördinator van de campagne. 

 

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.