paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/conferentie-niet-eensgezind-over-aanpak-verzetsleger-van-de-heer

Conferentie: niet eensgezind over aanpak Verzetsleger van de Heer

03-10-2008

Father Ferruccio uit het bisdom Dungu, in DR Congo, is op weg naar de paus om bescherming te vragen voor de verschrikkingen van het Verzetsleger van Heer. De rebellen zijn de grens van Oeganda naar DR Congo overgestoken en terroriseren nu daar de lokale bevolking. Over dergelijke grensoverschrijdende problemen organiseerde vredesorganisatie IKV Pax Christi de afgelopen week een bijeenkomst.

Maatschappelijke organisaties en kerkleiders uit het grensgebied van Soedan, Oeganda en de Democratische Republiek Congo bespraken met elkaar hoe zij hun eigen overheden ertoe moeten bewegen meer veiligheid te garanderen voor de burgers in de grensdorpen.

De Italiaanse priester die al jarenlang in de DRC werkt, is op 17 september naar Yambio in Soedan gevlucht nadat een dorpshoofd vermoord is, honderdvijftig kinderen uit zijn dorp ontvoerd zijn en veel huizen in het bisdom Dungu in brand gestoken zijn. Met hem zijn tienduizend mensen gevlucht. Hij was afgelopen week te gast op een conferentie die door IKV Pax Christi is georganiseerd. Zijn collega Benoît Kinalegu, voorzitter van de commissie vrede en gerechtigheid van het bisdom Dungu, is naar Nederland gekomen om bij het Internationaal Gerechtshof voor Oorlogsmisdaden (ICC) zijn verhaal te doen.

De deelnemers aan de conferentie die elkaar in Oeganda ontmoetten spraken niet alleen over het Verzetsleger van de Heer (LRA), ook de veenomaden Mbororo die van het ene naar het andere land trekken, zorgen voor veel onrust. Hoe daarop te reageren was een punt van heftige discussie. Sommige deelnemers waren bang dat een militaire actie al snel uit zou lopen op wraak tegen alle leden van de etnische groep waartoe de rebellen van het Verzetsleger van de Heer behoren. Degenen die wel voor snelle militaire actie pleitten tegen Joseph Kony en zijn rebellen, zijn verdeeld over de vraag of dit door een regeringsleger moet gebeuren of door troepen van de Afrikaanse Unie.

Geconstateerd werd dat de mensen in het gebied behoefte hebben aan psychosociale hulp en ook aan economische hulp, want de grenseconomie is sinds de komst van het Verzetsleger van de Heer ingestort. De maatschappelijke organisaties manen hun overheden aan tot meer samenwerking om de veiligheid te garanderen. Ze lobbyen om de aandacht van hun overheden en de internationale gemeenschap meer te richten op het helpen van de getroffen burgers. Maatschappelijke organisaties zelf kunnen meer expertise ontwikkelen om psychosociale hulp te verlenen.

Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.