paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/conferentie-killer-robots-gemengd-resultaat

Conferentie killer robots: gemengd resultaat

15-04-2016

Afgelopen week vergaderden meer dan 90 staten bij de Verenigde Naties in Geneve over autonome wapens, ook wel killer robots genoemd. De bijeenkomst is zojuist afgesloten met een gemengd resultaat.

De roep om een verbod is groeiende; er zijn nu 14 staten die hiertoe oproepen. En er is besloten tot de instelling van een Group of Governmental Experts die in 2017 en 2018 dit issue verder gaan bespreken en opties gaan onderzoeken om de gevaren van deze wapens te adresseren. De Toetsingsconferentie van de CCW moet hier in December 2016, nog wel mee instemmen. Miriam Struyk die namens PAX in Geneve was:”Dit is een gemengd resultaat, het is goed te zien dat de roep om een verbod groeiende is en dat veel staten bezorgd zijn en de stap willen nemen om via een formeler mandaat verder te kijken hoe menselijke controle over geweld behouden kan worden. Maar het tempo van onderhandelen blijft stukken lager dan het tempo waarin de technologie verder gaat. Dat is zorgwekkend want we willen een verbod om deze wapens preventief te verbieden en dat moet snel”.

Lees de verklaring van de, mede door PAX opgerichte, Internationale Campagne Stop Killer Robots over de bijeenkomst in Geneve.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.