paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/commerciele-drones-steeds-populairder-in-gewapende-conflicten

Commerciële drones steeds populairder in gewapende conflicten

18-02-2016

Drones zijn booming. Maar in verkeerde handen kunnen op het eerste gezicht onschuldige onbemande vliegtuigjes gemakkelijk veranderen in gevaarlijke wapens. Gewapende groepen zoals ISIS en Hezbollah maken al steeds vaker gebruik van eenvoudig te verkrijgen commerciële drones voor aanvallen op burgers en militairen. Dit blijkt uit het onderzoek Emerging Unmanned Threats dat PAX en het Britse Armament Research Services (ARES) vandaag publiceren.

Onbemande vliegende systemen, beter bekend als drones, worden door bedrijven in allerlei sectoren gebruikt. Van het controleren van windmolens en pijpleidingen tot het besproeien van land, maar ook bij film en fotografie: de drone is booming.
Maar ook bij gewapende groepen zoals ISIS, al-Qaeda en Hezbollah worden drones steeds populairder. Doordat onder drones allerlei apparatuur zoals camera's, lasers, sproeiers, sensoren en zelfs explosieven kan worden gehangen, bieden deze systemen ook veel specifieke militaire voordelen.
In acht conflictgebieden, waaronder Syrië, Irak, Libië en Oekraïne, zijn drones ingezet voor verkenning, het verzamelen van inlichtingen en doelwitbepaling voor beschietingen met mortieren en artillerie. Uitgerust met explosieven of bijvoorbeeld mosterdgas is een onschuldige drone relatief eenvoudig te veranderen in een gevaarlijk wapen. Bij veiligheidsdiensten in Europa nemen de zorgen over het gebruik van drones bij terroristische aanslagen daarom ook toe.

Nieuw tijdperk
Wim Zwijnenburg, projectleider humanitaire ontwapening bij PAX: "De rol die moderne onbemande systemen gaan spelen in conflicten moeten we niet onderschatten. De scheidslijn tussen militair en burgerlijk gebruik is kunstmatig. We staan op de drempel van een nieuw tijdperk: drones worden kleiner, sneller, goedkoper en kunnen in zwermen ingezet worden. Informatieverzameling en overzicht over het slagveld kan bijvoorbeeld cruciaal zijn voor het beheersen van een strijd, iets dat gewapende groepen zich steeds meer realiseren."

Scherpere exportregels
De export van commerciële drones is tot nog toe nauwelijks gebonden aan regels. Wat niet helpt is dat het overgrote deel van deze drones gemaakt wordt in China, een land dat geen enkel verdrag voor regulering van wapenhandel heeft ondertekend. De enorme groei van de belangstelling voor commerciële drones die het rapport Emerging Unmanned Threats laat zien, toont volgens PAX echter de noodzaak voor scherpere exportregels. Wim Zwijnenburg: "Het feit dat commerciële drones voor tweeërlei gebruik geschikt zijn, is geen reden om dan maar niets te regelen. Nu komen commerciële drones te gemakkelijk in verkeerde handen terecht. Zowel producenten van drones als staten hebben de verantwoordelijkheid te doen wat ze kunnen om dit te voorkomen. De huidige regelgeving loopt steeds verder achter op de realiteit."

Download het rapport Emerging Unmanned Threats

 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.