paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/colombiaanse-regering-steunt-dialoog-in-cesar

Colombiaanse regering steunt dialoog in Cesar

19-02-2018

De Colombiaanse regering steunt een verzoeningsdialoog tussen mijnbouwbedrijven die actief zijn in Cesar en slachtoffers van het gewapende conflict.

Paula Gaviria, presidentieel adviseur voor mensenrechten, sprak deze steun uit in een openbare brief aan vertegenwoordigers van de Cesar Peasant Assembly die, ondersteund door PAX, veertien gemeenschappen van slachtoffers van het gewapende conflict vertegenwoordigen.

Precedent
Gaviria: "Dit zou een geweldig precedent zijn voor de transformatie van ons land en de consolidatie van een rechtvaardige en respectvolle samenleving. We erkennen de toewijding van de Cesar Peasant Assembly en we moedigen jullie aan om dit proces te blijven leiden, omdat we ervan overtuigd zijn dat verzoening en dialoog bepalend zijn voor de opbouw van een stabiele en duurzame vrede."

Genoegdoening
PAX-programmaleider Joris van de Sandt: "We waarderen het leiderschap dat Paula Gaviria toont enorm en doen een beroep aan alle actoren om haar voorbeeld te volgen. Er moeten concrete acties komen voor een open en oprechte dialoog tussen de mijnbouwbedrijven en de Cesar Peasant Assembly. Daarnaast moet er een financiële genoegdoening komen voor de slachtoffers.”

De mijnbouwbedrijven begonnen in de jaren negentig hun werk in het departement Cesar, midden in een gewapend conflict. Ten minste 3.100 mensen werden vermoord en ongeveer 55.000 boeren werden verdreven van hun land in de mijnregio.

Positieve vooruitgang
De toenadering tussen de mijnbouwbedrijven en de slachtoffers is een duidelijk teken van vooruitgang. Afgelopen september nam mijnbouwbedrijf Prodeco, samen met bijna 800 slachtoffers, deel aan een herdenking van een bloedbad door paramilitairen. Bij die gelegenheid erkende Prodeco de slachtoffers en zei dat het bedrijf wil dat de waarheid boven tafel komt en dat er recht wordt gedaan.

Goede bedoelingen
Recent toonde Prodeco zijn goede bedoelingen door in een publiekelijke statement nadrukkelijk alle dreigementen en gewelddadigheden tegen leiders en mensenrechtenverdedigers in Cesar af te wijzen. Dit naar aanleiding van de bedreigingen door een paramilitaire groep aan het adres van onder andere vakbondsmensen, studenten, mensenrechtenverdedigers, inheemse volken, leiders van landherstel, journalisten, overheidsfunctionarissen.

Groeiende steun
PAX en de Cesar Peasant Assembly juichen de groeiende steun voor de dialoog toe. Van de Sandt: "De geschiedenis van Cesar is bijzonder gewelddadig en de nieuwste bedreigingen tonen aan dat het geweld nog moet worden overwonnen. Dat maakt het nog urgenter om een verzoeningsdialoog te starten."

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.