paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/colombia-start-vredesbesprekingen-met-rebellengroep-eln

Colombia start vredesbesprekingen met rebellengroep ELN

14-10-2016

De Colombiaanse overheid start eind deze maand vredesonderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN). De besprekingen worden gehouden in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito en worden gesteund door verschillende Latijns-Amerikaanse overheden, plus Noorwegen en Cuba. PAX verwelkomt deze stap van de regering en de rebellengroep.

De vredesonderhandelingen moeten bijdragen aan stabiele en duurzame vrede in het door gewapend conflict geteisterde Colombia. Door naast met de FARC ook met de ELN over vrede te onderhandelen, laat de overheid zien haar doelstellingen – vrede – te blijven nastreven. Dit ondanks de teleurstellende verwerping van het akkoord dat met de FARC werd gesloten. De toekenning van de Nobelprijs voor Vrede aan president Santos vormt daarbij een extra aanmoediging.
 
Hoopgevend voor het vredesproces met de ELN is de aankondiging van de rebellengroep om al haar gijzelaars te bevrijden, en van de overheid om alle ELN-leden die in hechtenis zitten vrij te laten. PAX zal de onderhandelingen blijven volgen en dringt er bij beide partijen op aan dat de rechten van de slachtoffers – op waarheidsvinding, gerechtigheid, herstel en voorkomen van herhaling – in de besprekingen de leidraad vormen.

Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.