paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/cluster-munitie-coalitie-laakt-gebruik-clusterbommen-in-jemen

Cluster Munitie Coalitie laakt gebruik clusterbommen in Jemen

08-01-2016

Afgelopen maandag bombardeerden troepen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië woonwijken in de hoofdstad van Jemen met clustermunitie. Dit meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het is nog niet duidelijk of hierbij burgerslachtoffers zijn gevallen. Het gebruik van clustermunitie in een dichtbevolkt gebied zoals Sanaa getuigt van volledige minachting voor menselijk leven. De Cluster Munitie Coalitie, waarvan PAX deel uitmaakt, roept Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten op het gebruik van clustermunitie direct staken.

Clustermunitie is verboden
Clustermunitie staat er om bekend vooral burgerslachtoffers te maken en het gebruik van deze wapens is om die reden door 118 landen verboden. Volgens Human Rights Watch is er bewijs van ten minste twee luchtaanvallen op twee verschillende wijken in Saana op 6 januari. Op sociale media wordt gesproken van een derde aanval op de wijk al-Thiaba, maar dit is (nog) niet bevestigd.

Amerikaanse herkomst
De clustermunitie die bij de aanvallen is gebruikt zijn van Amerikaanse makelij. Human Rights Watch identificeerde de zogenaamde BLU-63 antipersoneel/antimaterieel submunitie en componenten van een CBU-58 clusterbom. Iedere CBU-58 clusterbom bevat 650 submunities. Dit type clustermunitie werd volgens Human Rights Watch tussen 1970 en 1995 door de VS geëxporteerd naar Saoedi-Arabië.

Verenigde Naties
Het Bureau van de Hoge Vertegenwoordiger voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) publiceerde ook een rapport over aanvallen met clustermunitie op Jemen. Sinds de aanvang van de coalitie aanvallen op Jemen in maart 2015, is verschillende keren clustermunitie gebruikt. Hierbij zijn in ieder geval tussen april en augustus vorig jaar burgerslachtoffers gevallen.

Verdrag van 2008
Het Clustermunitieverdrag dat in 2008 werd afgesloten en waarbij zich inmiddels 118 landen hebben aangesloten, verbiedt gebruik, productie, opslag en vervoer van clustermunitie en alle hulp die daarbij wordt gegeven door derde landen. De internationale Cluster Munition Coalition, waar PAX medeoprichter van is, roept alle leden van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op om het gebruik van clustermunitie onmiddellijk te stoppen en toe te treden tot het verdrag.

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.