paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/burgerdoden-door-clustermunitie-in-oekraine

Burgerdoden door clustermunitie in Oekraïne

19-03-2015

In Oost-Oekraïne is clustermunitie gebruikt, waarbij minstens 13 burgers om het leven kwamen. Uit onderzoek van Human Rights Watch, net als PAX lid van de internationale Cluster Munitie Coalitie, blijkt dat zowel de Oekraïense regeringstroepen als de pro-Russische rebellen in de weken voorafgaand aan het staakt-het-vuren deze verboden wapens hebben gebruikt in het conflict in Oost-Oekraïne. Eerder deze week werd bekend dat in Libië clustermunitie is ingezet.

Human Rights Watch (HRW) deed onderzoek in zeven verschillende dorpen en steden en stelde vast dat tussen 23 januari en 12 februari clustermunitie is gebruikt. Sommige locaties werden meerdere keren getroffen. Hierbij kwamen minstens 13 burgers om het leven, waaronder twee kinderen.

'Een paraplu van explosies'
Deze video laat zien welke verwoesting clustermunitie veroorzaakt. Vlad, slachtoffer van een clustermunitie aanval in oost-Oekraïne, zegt: "Eerst vloog er een grote bom, en toen kwamen daar kleinere bommetjes uit. Het explodeerde, en nog eens en nog eens.  Als een paraplu van explosies. Het explodeerde in de lucht, op de grond, overal."

Eerder deze week werd bekend dat in Libië ook clustermunitie is ingezet. PAX maakt zich grote zorgen dat deze verwoestende wapens worden gebruikt in de conflicten in Libië en Oost-Oekraïne. Clustermunitie vormt nog een extra bedreiging voor de veiligheid van de Libische en Oekraïense burgerbevolking.
 
Sterk veroordeeld
Inmiddels heeft een groep landen haar ernstige zorg uitgesproken over de inzet van deze wapens. Nederland heeft eerdere gevallen van clustermunitiegebruik sterk veroordeeld, onder meer na eerdere berichten over gebruik van deze wapens in Oost-Oekraïne.
De inzet van clustermunitie is onacceptabel. Daarom is het zaak dat Nederland het gebruik van deze wapens in Libië en Oekraïne onomwonden blijft veroordelen en zo de norm van het Clustermunitieverdrag krachtig uitdraagt.

Clustermunitie is door 116 landen ter wereld verboden onder het Clustermunitieverdrag. Dit verdrag verbiedt het gebruik, de opslag, het vervoer en de productie van deze wapens.

Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.