paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/breng-kony-voor-het-gerecht

Breng Kony voor het gerecht

16-11-2012

De actie Stop Kony die in maart 2012 de schijnwerpers weer op het conflict van het Verzetsleger van de Heer (LRA) zette, heeft een nieuwe video online gezet. De Amerikaanse organisatie Invisible Children die achter de actie Stop Kony 2012 zit, heeft zaterdag 17 november uitgeroepen tot Global Summit on the LRA.

Kony is nog steeds voortvluchtig en de LRA maakt delen van Zuid-Soedan, DR Congo en de Centraal Afrikaanse republiek onveilig. Hierdoor sloegen 400.000 mensen op de vlucht en alleen al in de eerste helft van dit jaar zijn er 311 mensen ontvoerd en 38 gedood. Wie is Kony en waarom is hij nog niet gepakt? Wat is de bemoeienis van IKV Pax Christi met het LRA toen en nú?

Vredesonderhandelingen
Vredesonderhandelingen lijken nu verder weg dan ooit. Dat was ooit anders. IKV Pax Christi werd eind 2005 benaderd om een nieuwe poging tot onderhandelingen met het LRA te doen. Al sinds 1996 was de vredesbeweging met dit conflict bezig. Zuid-Soedan, Oeganda en de militaire top van het LRA werden zo bij elkaar gebracht door IKV Pax Christi. Ook Kony zelf verscheen. Tot die tijd hadden maar weinigen hem in levende lijve ontmoet. In april 2007 kwam het bijna tot een akkoord. Op het laatste moment ketste het toch af.

Hoe begon het?
Het leger dat Kony aanvoert draagt de vreemde naam ‘Lord’s Resistance Army’ (LRA). Kony begon zijn terreur in Noord-Oeganda ruim 20 jaar geleden. Hij werd berucht omdat hij kindsoldaten recruteerde door dorpen te overvallen en de kinderen te ontvoeren. De kinderen werden soms gedwongen hun eigen ouders te vermoorden en andere wreedheden te begaan. Het leger van Kony zaait terreur die, samen met een overheidsbeleid die de bevolking in zogenaamde ‘beschermde dorpen’ dwong, een ongekende humanitaire catastrofe heeft veroorzaakt.

Internationaal Strafhof
In 2005 vaardigde het Internationaal Strafhof een internationaal arrestatiebevel uit tegen Kony en vier andere hoge militaire leiders van de LRA. Zij werden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. IKV Pax Christi vindt dat Kony voor het Internationaal Strafhof moet komen.

Overheden in regio beschermen te weinig
De tragedie is dat de gruwelijkheden doorgaan en grotendeels ongemerkt blijven. Voor de verschillende regime’s in de regio is het conflict en de vele slachtoffers geen prioriteit: voor de Oegandese overheid is de rebelbeweging van hun grondgebied verdwenen, en het regime in DR Congo doet alsof de LRA niet bestaat. Het Congolese leger slaagt er niet in de bevolking de nodige bescherming te bieden. Erger is dat ze vaak zelf een bron van onveiligheid is. Zo ook in het door het LRA geteisterde gebied. Het leger van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft niet voldoende capaciteit om op te treden. In Zuid-Soedan is de bevolking grotendeels afhankelijk van burgerinitiatieven om zichzelf te beschermen. Des te schrijnender is dat ook de internationale gemeenschap nauwelijks nog wakker ligt van dit vergeten conflict.

Afrikaanse Unie en VN
IKV Pax Christi pleit er nu voor bij de Europese Unie om het huidige initiatief van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties te blijven steunen. Dat betekent versterking van de samenwerking tussen de verschillende legers (Zuid-Soedan, Congo, Centraal Afrikaanse Republiek, Oeganda) en samenwerking tussen en met de verschillende VN missies. Op dit moment zijn dat Monusco in DR Congo en UNMIS in Zuid-Soedan. Doordat de nationale legers zo uiterst zwak zijn, kan het LRA met relatief weinig menskracht (200-300) een gigantisch gebied onveilig maken.
IKV Pax Christi doet dit samen met het EURAC netwerk, een netwerk van Europese organisaties actief op het gebied van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en noodhulp in Centraal Afrika. IKV Pax Christi is voorzitter van het netwerk. EURAC gaf een verklaring uit over verdere steun aan de Afrikaanse Unie en VN om Kony te pakken te krijgen.

Amerikaanse organisatie zet schijnwerpers weer op conflict
Hoewel er veel af te dingen is op de manier waarop de organisatie Invisible Children het probleem met de LRA bespreekbaar maakt, is het wel goed dat er nagedacht wordt over het opsporen van Kony en de zijnen. In mei 2010 werd in de VS de ‘Lord’s Resistance Army Disarmement Act’ in wet omgezet en anderhalf later verschenen de eerste honderd militaire adviseurs in het gebied waar Kony zich op zou houden. Daarnaast hebben Special Forces een bataljon van het leger van de DR Congo getraind en hebben ze toestemming om ook op het grondgebied van de Centraal Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Oeganda te komen. Dit Amerikaanse initiatief en dat van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties zou er toe moeten leiden dat Kony nu eindelijk opgespoord wordt. Dat mag geen liquidatie zijn en ook moet ervoor gewaakt worden dat de opsporingsactie onbedoeld onschuldige burgers doodt. De mensenrechten moeten in acht worden genomen. Hulp van de Europese Unie of van Nederland in de vorm van het leveren van opsporingsapparatuur zou een mogelijkheid kunnen zijn om hem in den Haag voor het Internationaal Strafhof te krijgen. Zo kunnen rebellenleiders als Kony terechtstaan voor hun misdaden.

Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.