paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/bnp-paribas-heeft-investeringen-drummond-opgeschort

BNP Paribas heeft investeringen Drummond opgeschort

25-05-2016

BNP Paribas heeft, mede vanwege mensenrechtenschendingen, de investeringen in mijnbouwbedrijf Drummond opgeschort. Uit onderzoek van de financiële waakhond Banktrack blijkt dat het Amerikaanse Drummond al vanaf 2014 geen financiering meer krijgt van de grote Franse bank.

Drummond is één van de mijnbedrijven in César, de regio in Colombia waar in de periode 1996-2006 3100 mensen omkwamen en 55 duizend mensen gedwongen werden te verhuizen door paramilitair geweld. Daders en getuigen hebben onder ede verklaard dat Drummond de paramilitairen in de mijnbouwregio Cesar heeft gesteund met geld en strategische informatie.

Mensenrechtenschendingen en milieuschade
In het Banktrack onderzoek werd aan alle financiële instellingen die bij Drummond betrokken zijn gevraagd hoe ze omgaan met problemen op het gebied van mensenrechten bij de bedrijven die ze financieren. BNP Paribas verklaart in het onderzoek dat het de financiering van Drummond heeft opgeschort wegens inbreuken op mensenrechten en de milieuschade die het bedrijf heeft veroorzaakt. Ook de Amerikaanse Citibank heeft volgens het onderzoek kritische vragen gesteld over de rol die Drummond heeft gespeeld in de regio. Vijf andere banken, Bank of America; HSBC; Mizuho Financial; Wells Fargo, die het omstreden mijnbedrijf financieren, weigeren in te gaan op de relatie met één specifieke klant.

Verantwoordelijkheid
Het onderzoek van BankTrack is gebaseerd op de zogenaamde ‘UN Guiding Principles for Business and Human Rights’, de richtlijnen van de Verenigde Naties over hoe bedrijven met mensenrechten zouden moeten omgaan. Op basis van die richtlijnen hebben de banken en bedrijven de verantwoordelijkheid om mensenrechtenschendingen te voorkomen of de gevolgen daarvan aan te pakken. Ook moeten ze in het openbaar rapporteren hoe ze met misstanden omgaan. BankTrack vraagt banken hun financiering in te zetten voor concrete stappen tot genoegdoening en compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden van de mensenrechtenschendingen die verband houden met steenkoolwinning in César, Colombia.

Zie ook dossier Stop bloedkolen

Lees ook: De bloedkolensmoezen van energiebedrijven
Lees ook: PAX laat klanten energiebedrijven overstappen wegens bloedkolen
Lees ook: Kamervragen aan Ploumen over Colombiaanse bloedkolen
Lees ook: Colombiaanse slachtoffers roepen Nuon ter verantwoording

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.