paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/besluit-pggm-over-israel-is-goed

Besluit PGGM over Israël is goed

17-01-2014

Op de blog van directeur Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn schrijft hij over het besluit van pensioenfonds PGGM om investeringen in een aantal Israëlische banken te stoppen.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi vormt met ICCO, Oxfam Novib en Cordaid het samenwerkingsverband United Civilians for Peace. UCP richt zich op een rechtvaardige oplossing voor het Israëlische Palestijnse conflict. De vrede moet worden gezocht en gesloten door Israël en de Palestijnen, maar UCP vindt dat de internationale gemeenschap ook een verantwoordelijkheid heeft. Wij vullen die verantwoordelijkheid in door bedrijfsleven en politiek op te roepen druk op de partijen uit te oefenen.

Niet verdienen aan de bezetting
IKV Pax Christi en andere lidorganisaties van UCP hebben met name informatie verzameld en gelobbyd voor het uitsluiten van nederzettingen uit de relaties tussen Nederland en Israël en tussen de EU en Israël. Het gaat dan om producten die in de nederzettingen gemaakt of geteeld worden; deze producten zouden niet mogen profiteren van de preferentiële handelstarieven die de EU met Israël heeft gesloten. We gaan zelfs nog een stap verder en zijn van mening dat aan de bezetting niet verdiend mag worden. Dat betekent dat de nederzetting producten niet op de Nederlandse markt te koop zouden mogen zijn. Ook roept UCP Nederlandse bedrijven die investeren in of samenwerken met bedrijven in nederzettingen, of die met Israëlische bedrijven die de bouw en het functioneren van nederzettingen ondersteunen, op hiermee te stoppen.

Israël en Palestina hebben recht op veiligheid
UCP houdt zich alleen met het conflict tussen Israël en de Palestijnen bezig, maar dat geldt niet voor de organisaties die UCP vormen. Vanwege beschikbare financiën en energie moet IKV Pax Christi keuzes maken in zijn programma's. Onder 'wat wij doen' zijn de gebieden te vinden waar we werken. Kiezen voor bemoeienis met het Israëlisch Palestijnse conflict ligt voor een vredesorganisatie voor de hand. Het is een conflict waarvoor Europa historisch een zekere verantwoordelijkheid draagt. Het is een conflict dat ons na staat juist vanwege onze verbondenheid met het Joodse volk. We voeren ook actie omdat Israël een westerse democratie is die waarden met ons deelt en daarom ook aan bepaalde standaarden van internationaal recht gehouden mag worden. We verantwoorden onze acties naar onze Israëlische partners. Daarbij staat steeds de vraag centraal of wat we doen en waar we toe oproepen nog bijdraagt aan een oplossing voor het conflict. Ook willen we op geen enkele manier ondersteunend zijn aan een agenda die er op uit is om het bestaansrecht van Israël te ontkennen. Het Israëlische en het Palestijnse volk hebben beiden recht op een toekomst binnen veilige grenzen.
 
Een van deze Israëlische partners, de oud-diplomaat, Alon Liel, schreef aan IKV Pax Christi: "I think the demand to mark these products is the only serious wake up call the Israëli public is getting at the moment. As to the secondary type of measures, regarding companies that are active in the settlements, I see this as a needed continuation to the initial steps. These recent measures can leave no one in Israël indifferent and they are forcing all of us Israelis to further think on the conflict, something many of us prefer to not even do. My heart is bleeding when I write these words, but if we will not seriously fight for peace, the conflict will not be settled for generations to come."

Lees hier de blog van Peter Borgdorff.

Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.