paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/beslissing-beroep-wapendeal-uitgesteld

Beslissing beroep wapendeal uitgesteld

16-08-2016

In de rechtszaak die PAX samen met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Stop Wapenhandel heeft aangespannen over een wapendeal met Egypte is nog geen uitspraak gedaan. De rechter boog zich allereerst over de vraag of de drie maatschappelijke organisaties wel partij kunnen zijn.

De organisaties stellen dat de Nederlandse staat geen vergunning had mogen afgeven voor een wapenlevering aan Egypte. “De kans is groot dat deze wapens gebruikt worden voor mensenrechtenschendingen”, stelt Frank Slijper van PAX.

De rechter gaf aan dat op basis van de Algemene douanewet derde partijen mogelijk hierover niet naar de rechter kunnen stappen. Dat zou bijzonder merkwaardig zijn, omdat op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld bij milieuzaken, maatschappelijke organisaties wel een rechtszaak mogen aanspannen. Slijper: “Tegelijk zien we ook dat in Groot-Brittannië belangenorganisaties vanwege een wapendeal wel bij de rechter terecht kunnen.”

De rechter liet weten meer tijd nodig te hebben om helderheid te krijgen over de ontvankelijkheid. De uitspraak op het beroep is over maximaal zes weken.

Lees ook: PAX in beroep vanwege wapenlevering aan Egypte

Zie ook de Kamerbrief vergunning Egypte

Zie ook het dossier over deze zaak op de PILP-site

Meer over wapenhandel op paxvoorvrede.nl

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.