paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/bescherming-tegen-wapengeweld-stapje-dichterbij

Bescherming tegen wapengeweld stapje dichterbij

25-09-2014

Het internationale wapenhandelverdrag, het Arms Trade Treaty, treedt binnenkort in werking nu vandaag het vijftigste land het verdrag heeft bekrachtigd. Daarmee is een belangrijke mijlpaal voor het verdrag bereikt. PAX, dat jarenlang campagne voerde voor het Arms Trade Treaty, roept Nederland op het verdrag ook zo snel mogelijk te ratificeren.

Het Wapenhandelverdrag verbiedt de export van wapens naar landen als bekend is dat deze gebruikt zullen worden voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ook is de export van wapens, munitie of componenten verboden als  een aanzienlijk risico bestaat dat deze gebruikt zullen worden voor ernstige schendingen van mensenrechten of van internationaal humanitair recht.

Iedere dag komen meer dan tweeduizend mensen om door gewapend geweld. Jaarlijks raken miljoenen mensen gewond of worden gedwongen hun huizen te ontvluchten als gevolg van gewapend geweld.
Wim Zwijnenburg van PAX: “Met het toenemend aantal conflicten is strikte regulering van en controle op wapenhandel hard nodig. Het verdrag zorgt ervoor dat wapens niet in handen van onderdrukkende regimes en terroristen terecht komen. De verschrikkelijke gevolgen van ongecontroleerde wapenhandel en misbruik van wapens zijn nu duidelijk zichtbaar in onder andere het Midden-Oosten, Zuid-Soedan en Oekraïne.” 121 landen, waaronder Nederland, hebben het verdrag inmiddels ondertekend.

24 december in werking
Nu het minimum van vijftig staten het verdrag heeft bekrachtigd, treedt het verdrag over 90 dagen – waarschijnlijk op 24 december dit jaar – in werking.
In Nederland hebben PAX, Amnesty International en Oxfam Novib jarenlang campagne gevoerd voor een sterk, allesomvattend wapenhandelsverdrag. PAX roept de Tweede en Eerste Kamer op om nu ook haast te maken met de bekrachtiging van het verdrag. Wim Zwijnenburg: “Hoe meer landen het ratificeren, hoe sterker de norm die van het verdrag uitgaat. Met het in werking treden van het verdrag wordt de eerste belangrijke stap gezet om een einde te maken aan ongecontroleerde wapenhandel.”

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.