paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/belgie-voorop-in-verbod-killer-robots

België voorop in verbod killer robots

20-07-2018

Er gebeurt deze week veel op het gebied van killer robots. Nadat woensdag wetenschappers en bedrijven beloofden om nooit killer robots (volledig autonome wapens) te ontwikkelen, stemde het Belgische parlement op 19 juli unaniem voor een resolutie over killer robots.

De resolutie roept de regering op om de inzet van autonome wapens door het Belgisch leger te verbieden en roept ook op tot een internationaal verbodsverdrag. Dit is een belangrijke stap op weg naar zo’n verbod.

Eerder speelde België ook al een voortrekkersrol op het gebied van ontwapening. In 1996 was België het eerste land om een nationaal verbod op landmijnen in te stellen en in 2006 was het de eerste die dit deed voor clustermunitie. Nationale wetgeving speelde een cruciale rol in de internationale verdragsonderhandelingen.

Het afgelopen jaar werkte PAX samen met collega’s van Pax Christi Vlaanderen er aan om deze resolutie te laten passeren. Ook werkten we samen met Belgische wetenschappers die zich in december 2017 publiekelijk uitspraken voor een verbod. Daarnaast sprak PAX in december 2017 bij een hoorzitting in het Federaal Parlement over autonome wapens. PAX Christi Vlaanderen publiceerde op 3 juli 2018 ook een opiniepeiling die aantoonde dat meer dan 60 % van de Belgische bevolking een verbod op killer robots wil.

Eind augustus praat de VN weer een hele week over dit onderwerp in Genève; PAX en de internationale Campaign to Stop Killer Robots zijn daarbij aanwezig.

Lees ook Wetenschappers en bedrijven beloven nooit killer robots te ontwikkelen

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.