paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/belegeringen-van-burgers-zijn-oorlogswapen

Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen

09-02-2016

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de cijfers van de VN.

PAX en The Syria Institute baseren zich op eigen onderzoek de afgelopen maanden naar belegeringen van Syrische dorpen en steden. De organisaties baseerden zich op lokale bronnen zoals aangeleverd door medici, burgerjournalisten of personen die verbonden zijn aan lokale bestuursorganen in Syrië. Ze zijn vaak mede gecheckt door de Syrian American Medical Society. Het onderzoek heeft geresulteerd in een kaart van Syrië die regelmatig geactualiseerd wordt en te vinden is op siegewatch.org en in een rapport dat meer beschrijvingen geeft en ieder kwartaal geactualiseerd wordt.

Het onderzoek is vandaag ook op de website van PAX gepubliceerd. In veruit de meeste gevallen zijn het regeringsleger van Assad en diens bondgenoten, waaronder de Libanese terreurgroep Hezbollah, verantwoordelijk voor de belegeringen. Ook ISIS en diverse andere groepen houden steden onder vuur.

PAX brengt het rapport onder de aandacht van de Tweede Kamer, de VN in New York en volgende week de Europese Unie in Brussel. Dan zal ook een Syrische apotheker die een maandenlange belegering heeft meegemaakt, aanwezig zijn.

Download het rapport Siege Watch
First Quarterly Report on Besieged Areas in Syria - February 2016

Lees ook de blog van Jan Gruiters: Voedseldroppings: een brug te ver?

Lees ook: Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit
Lees ook: Honger wordt nog steeds gebruikt als wapen, meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering
Lees ook: Alleen ISIS aanpakken is gedoemd te mislukken

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.