paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/ambassadeursdag-2016-wij-zijn-de-tijden

Ambassadeursdag 2016: 'Wij zijn de tijden'

18-05-2016

"We leven in een tijd waarin de effecten van een oorlog ver weg heel dichtbij komen." Zo begon Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX zijn toespraak voor de ruim 150 aanwezige Ambassades van Vrede en vrijwilligers.

In zijn toespraak refereerde Gruiters veel aan het vluchtelingenvraagstuk. "We leven in een tijd waarin we als vredesbeweging, misschien wel meer dan ooit, worden uitgedaagd. Er zullen vast mensen zijn die zo'n motto als Vrede verbindt wereldvreemd, hopeloos naïef of ronduit gevaarlijk vinden. Vrede verbindt. Is dat geen loze kreet? Geen vrijblijvende uitspraak of wanhopige bezweringsformule? Ik denk het niet. Juist in deze tijd waarin angst en zorg voeding geven aan radicale standpunten komt het er op aan verbindende krachten te mobiliseren. Dat is niet naïef maar een doelbewuste, urgente en uiterst relevante politieke strategie."  

Naast de ontmoeting met andere vredesactivisten die hun inspiratie voor de Vredesweek deelden, bood PAX interessante workshops aan waarmee de vrijwilligers aan de slag kunnen. De workshop 'de polarisatie doorbreken' met rabbijn Lody van de Kamp en Enis Odaci was een van de populairste.  

Mag ik dan bij jou
Het openingsnummer van de Syrische zangeres Shaza die in het Nederlands 'Mag ik dan bij jou?' van Claudia de Breij zong, werd door de Ambassadeur van Vrede, cabaretier Vincent Bijlo met een hartelijk 'ja' beantwoord. Vincent wist het publiek op zijn humoristische manier te boeien met een gesprek tussen hem en de Syrische Mohannad die sinds 2014 in Nederland is. De voorbereidingen voor de Vredesweek in september 2016 kunnen nu dus echt van start gaan.

Lees de toespraak van Jan Gruiters
Lees ook de column van Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.