paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/aleppo-mensen-uit-belegerde-stad-geven-niet-op

Aleppo: mensen uit belegerde stad geven niet op

12-08-2016

Artsen uit de belegerde stad Aleppo doen een noodoproep aan de internationale gemeenschap om iets te doen om de belegering op te heffen. De doktoren wijzen er op dat ziekenhuizen gebombardeerd worden, dat ze voor de onmenselijke keuze worden gesteld wie ze wel en wie ze niet kunnen proberen te redden.

De brief die de medici schrijven aan president Obama is een ultieme oproep om uithongering en sterven door te weinig medische zorg te voorkomen. Uit de hoek van andere hulpverleners klinken vergelijkbare geluiden. Cynisch merkt een van de contacten van Adopt a Revolution op dat de islamisten van Jabhat al Nusra, die zich net de naam Jabhat Fateh al Sham, meer gedaan hebben om de belegering te doorbreken dan de internationale gemeenschap. 

Aleppo Pathway 
Uit onze eigen contacten met de Syrische organisatie Kesh Malek, blijkt dat maatschappelijke organisaties in Oost-Aleppo zich verenigen in een initiatief genaamd ‘Aleppo Pathway’. Het instellen van zogeheten humanitaire corridors die alleen maar toegang geven tot het gedeelte van Aleppo waar de soldaten van Assad heersen, is onvoldoende. De eerste eis blijft: hef de belegering op. 
Mocht dat onhaalbaar zijn, dan moeten er op zijn minst humanitaire corridors zijn die naar ‘oppositiegebied’ leiden. 

School in Aleppo gaat door
Hoewel de beschietingen doorgaan, gaan ook de scholen door met lesgeven. Zelfs de salarissen van de leraren en leraressen kunnen nog betaald worden. Ook is er af en toe toegang tot internet. Waar groot gebrek aan is zijn verse groenten en fruit, meel om brood te bakken en brandstof om de generatoren te laten draaien die elektriciteit opwekken.

Lees ook: Banden verbranden om te overleven

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.