paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/afspraken-zelensky-en-poetin-reden-tot-voorzichtig-optimisme

Afspraken Zelensky en Poetin reden tot voorzichtig optimisme

10-12-2019

Voorzichtig blij, dat is PAX over de bijeenkomst in Parijs waar presidenten Zelensky van Oekraïne en Poetin van Rusland elkaar voor het eerst persoonlijk ontmoetten. Zelensky en Poetin kwamen een aantal vertrouwenwekkende maatregelen overeen, over demilitarisering en vrijlating van krijgsgevangenen.

Dergelijke stappen kunnen en moeten volgens PAX als een eerste stap dienen. PAX vindt dat de retoriek nu moet worden omgezet in actie. Vooral wat betreft het terugtrekken van de troepen zijn afspraken in het verleden weinig waard gebleken. Een grotere internationale aanwezigheid in het oosten van Oekraïne kan hierbij helpen. PAX ondersteunt daarom de versterking van het mandaat van de OVSE-missie die al in de regio aanwezig is, en roept de Nederlandse regering op meer ervaren vredesbouwers en militaire experts voor die missie te detacheren.

Voor PAX staan de belangen van burgers en de menselijke veiligheid voorop in elk duurzaam proces dat kan leiden tot vrede in het oosten van Oekraïne. PAX steunt daarom het voorstel van president Zelensky: dat vertegenwoordigers van de miljoenen mensen die vanwege de oorlog Loehansk en Donetsk zijn ontvlucht de kans moeten krijgen om deel te nemen aan onderhandelingsbijeenkomsten. Dat moet samen met burgers die zijn achtergebleven in deze gebieden, die zich, met Russische steun, onafhankelijk van Oekraïne hebben verklaard.

PAX en partners blijven de voortgang in het vredesproces volgen en hieraan bijdragen. Dat doet de vredesorganisatie door actief te lobbyen voor de betrokkenheid van burgers die door het conflict getroffen zijn en door het versterken van vaardigheden voor inclusieve dialoog in de Oekraïense samenleving.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.