paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/afspraken-met-verzekeraars-over-mensenrechten-milieu-en-dierenwelzijn

Afspraken met verzekeraars over mensenrechten, milieu en dierenwelzijn

05-07-2018

Het voorkomen en stoppen van mensenrechtenschendingen, schade aan milieu en klimaat, en schendingen van dierenwelzijn, daar draait het nieuwe IMVO-convenant Verzekeringssector om. Jan Gruiters, directeur van PAX, stelt namens de ngo’s: “Nederlandse verzekeraars beleggen meer dan 500 miljard euro. Ze kunnen niet weglopen voor de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.”

Verzekeraars, overheid, vakbonden en ngo’s waaronder PAX ondertekenden het convenant vandaag. Gruiters: "We staan als ngo's tussen de mensen, aan het eind van de keten. Daar zien we dingen fout gaan. Die 500 miljard is een enorm breekijzer. Daarmee kun je een hoop goeds doen."

Verzekeraars hebben zelf de verantwoordelijkheid om bedrijven waarin men belegtaan te sporen tot het voorkomen en tegengaan van misstanden. Zij moeten een goede inschatting maken van de risico’s en waar nodig hun beleid hierop aan passen. "Wij zijn blij met het convenant, want dit geeft de verzekeraars de kans om de komende jaren serieus werk te maken van verantwoord beleggen," stelt Gruiters. "We hopen dat er snel resultaten geboekt worden."

Helpen
De rol van ngo’s (naast PAX zijn dat Amnesty International Nederland, Stichting Natuur & Milieu, Oxfam Novib, Save the Children en Wold Animal Protection), FNV en de Nederlandse overheid is om verzekeraars te helpen bij het vinden van oplossingen. 

Download het Convenant internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen in de verzekeringssector

De SER heeft de onderhandelingen begeleid, lees ook het persbericht van de SER: Verzekeringssector maakt afspraken over verantwoord beleggen

 

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.