paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/aantal-walks-of-peace-groeit-gestaag

Aantal Walks of Peace groeit gestaag

31-07-2017

Op zeventien locaties verspreid over heel Nederland kunnen wandelaars tijdens de Vredesweek van 16 t/m 24 september meedoen aan een Walk of Peace. PAX ondersteunt de organisatie van de wandelingen en is blij met het grote aantal plekken waar wandelaars terecht kunnen. Wat de vredesorganisatie betreft, mogen nog veel meer partijen zich melden om een vredeswandeling te organiseren. “We willen het evenement zo breed mogelijk uitrollen, zodat de boodschap van vreedzaam samenleven zo krachtig mogelijk verspreid wordt”, legt coördinator Annemarieke Hollanders van PAX uit.

Iedereen die van wandelen houdt en wil bijdragen aan vrede, is van harte welkom om mee te doen aan een Walk of Peace. Dit kan tot nu toe in Almelo, Apeldoorn, Bergeijk, Enschede, Harderwijk, Hilversum, IJmuiden, Leeuwarden, Lochem, Middelburg, Naaldwijk, Naarden-Bussum, Rotterdam, Soest, Tilburg, Vlaardingen en Zoetermeer.

De Walks of Peace zijn gemiddeld vijf kilometer lang, toegankelijk voor iedereen en staan in het teken van ontmoeting, bezinning en nadenken over de manier waarop iedereen zelf aan vrede kan bijdragen. Het voornaamste doel van de vredeswandelingen is het creëren van verbinding. Wandelen is van oudsher een laagdrempelige manier om met anderen in contact te komen. Daarnaast bieden de Walks of Peace een mooie gelegenheid om een stad of dorp beter te leren kennen.

Gedenkmoment
De wandelingen vinden op verschillende data tijdens de Vredesweek plaats. Ze voeren langs bijzondere plekken zoals gebedshuizen en monumenten die betekenisvol zijn voor vrede. Op een aantal van deze plekken kunnen de deelnemers kennis maken met en meedoen aan symbolische activiteiten.

In Zoetermeer bijvoorbeeld ligt de focus op vluchtelingen en heeft de organisatie van de wandeling een gedenkmoment ingelast. “We creëren een monument, waarschijnlijk een gedicht dat verwerkt wordt in een kunstwerk.”, legt woordvoerder Flip Bakker uit. “De wandelaars nemen oude schoenen mee, die symbool staan voor de lange afstanden die vluchtelingen vaak moeten afleggen. Deze laten de deelnemers tijdens de wandeling achter bij het monument.”

Pelgrimage
Elke organisatie geeft een eigen invulling aan deze moderne pelgrimage, waarbij steeds het zoeken naar verbinding centraal staat. Op de website van de Vredesweek, waar de Walk of Peace deel van uitmaakt, vind je alle informatie over de wandelingen.  

 

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.