paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/95-organisaties-vragen-stop-het-geweld-in-cesar

95 organisaties vragen: stop het geweld in Cesar

24-01-2017

Kritische stemmen in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar moeten beter beschermd worden tegen het aanhoudende geweld. Zowel de overheid als mijnbouwbedrijven hebben hier een actieve rol in te spelen. Dat is de dringende oproep van 95 organisaties, op initiatief van PAX, naar aanleiding van de tweede moord in korte tijd in Cesar.

Op 7 januari werd Aldemar Parra Garcia door twee gewapende mannen op een motor op klaarlichte dag vermoord. Aldemar was actief lid van de gemeenschap El Hatillo, waarvan veel mensen werden bedreigd vanwege hun verzet tegen plannen voor herhuisvesting door de mijnbouwbedrijven in het gebied. Daarnaast was hij actief lid van de grootste mijnwerkersvakbond. Tot voor kort werkte Aldemar in een mijn in Cesar. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.

De moord op Aldemar past in het patroon van terugkerend geweld in Cesar tegen onder meer vakbondsmensen en andere mensen die zich kritisch uitten over de impact van mijnbouw op de regio. Uit onderzoek van PAX blijkt dat tussen 2012 en 2016 minstens 200 mensen slachtoffers zijn geworden van bedreigingen, aanvallen en moord. Het merendeel van deze misdaden werd gepleegd door paramilitairen die claimden de belangen van de mijnbouwbedrijven te verdedigen.

Mensenrechtenschendingen
In een mede door PAX opgestelde verklaring roepen 95 maatschappelijke organisaties wereldwijd de Colombiaanse regering op om de moord op Aldemar niet als afzonderlijk incident te behandelen, maar als onderdeel van een terugkerend patroon van geweld in het mijnbouwgebied. Zij vragen de overheid met klem om leden van illegale gewapende groepen in Cesar te vervolgen en veroordelen.
De ondertekenaars roepen de mijnbouwbedrijven in Cesar op om publiekelijk afstand te nemen van neo-paramilitaire groepen die zeggen in hun belang te handelen; er mede voor te zorgen dat kritische stemmen beschermd worden; en zich in te zetten voor onder meer remedie en herstel voor slachtoffers van de grove mensenrechtenschendingen in het recente verleden.

Vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en de directies van de mijnbouwbedrijven in Cesar zullen op de hoogte gesteld worden van de verklaring. Ook heeft PAX Europese energiebedrijven die bloedkolen importeren gevraagd de Colombiaanse overheid en mijnbouwbedrijven ook tot de voorgestelde maatregelen op te roepen.

Lees hier de verklaring: Declaration on the assassination of Aldemar Parra Garcia

Zie ook dossier Stop Bloedkolen

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.