paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/9

Laatste berichten

 • Vrouwen in Irak vechten terug

  24-06-2020 Een jonge vrouw uit al-Anbar die seksueel geweld overleefde en aan ISIS ontsnapte; een vrouw uit Mosul die nadat haar man was vermoord naar een vluchtelingenkamp werd gebracht en daar verkracht werd; een vrouw uit Basra die alle sociale taboes doorbrak door te vertrekken nadat haar man haar sloeg en verkrachtte.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Ruim 7000 steunbetuigingen voor brief Irakese activistes aan de VN

  23-06-2020 De brief aan de Verenigde Naties waarin vredesactivisten Alaa, Yasmin, Rusul en Zahraa uit Irak gelijke rechten voor vrouwen en bescherming tijdens demonstraties vroegen, is ruim 7000 keer ondertekend.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen
 • Noors Staatspensioenfonds: geen autonome wapens, strenger op wapenhandel

  22-06-2020 De ethische commissie van het Noors Staatspensioenfonds stelt een aantal belangrijke verbeteringen in het beleggingsbeleid van het fonds voor. Verbeteringen waar PAX eerder op aan had gedrongen bij het fonds.

 • Succesproject Verhaal van een vluchteling gaat online verder

  20-06-2020 Vele duizenden leerlingen hebben de afgelopen jaren het verhaal leren kennen van iemand die moest vluchten. In het project Verhaal van een vluchteling van PAX vertelden Syrische vluchtelingen voor de klas over waarom ze zijn gevlucht. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van discriminatie. En het heeft harten geraakt, zoals een leerling vertelt: “Ik had de hele les tranen in mijn ogen. Voor de les dacht ik niet altijd positief over vluchtelingen. Maar nu ik dit heb gezien… je hebt me echt van gedachten doen veranderen.”

  Nederland
 • Vrede begint net als naastenliefde thuis

  16-06-2020 Een bericht van solidariteit van PAX

 • Killer Robots campagne wint Vredesprijs Ieper

  09-06-2020 De internationale campagne tegen Killer Robots heeft de driejaarlijkse Vredesprijs van Ieper gewonnen. De campagne, waar PAX medeoprichter van is, zet zich in voor een verbod op dodelijke autonome wapensystemen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • De internationale gemeenschap moet weten wat hier in Irak gebeurt

  04-06-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Welke lessen hebben we geleerd, 5 jaar na Hawija?

  03-06-2020 Bij het bombardement van Nederlandse F16’s op een IS bommenfabriek in Hawija, vandaag precies vijf jaar geleden, kwamen door explosies meer dan 70 burgers om het leven en raakten meer dan honderd burgers gewond. Vijf jaar na dato heeft Nederland, onder druk van onthullingen in de media, eindelijk de eerste stappen gezet naar meer openheid en verantwoordelijkheid voor de slachtoffers van Hawija.

 • PAX zeer verheugd: opnieuw vijf jaar strategisch partner van Buitenlandse Zaken

  29-05-2020 PAX is wederom geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International Nederland, ABAAD en DefendDefenders een aanvraag in onder het subsidiekader Power of Voices. De aanvraag Strengthening Civil Courage is zeer goed gewaardeerd en eindigt als derde van de twintig geselecteerde voorstellen. Welk bedrag de alliantie krijgt toegekend, is nog niet bekend. Het nieuwe partnerschap start per 2021 en duurt vijf jaar.

 • Grootschalig afluisteren van vredesactivisten Colombia moet stoppen

  26-05-2020 PAX is verbolgen over het grote afluisterschandaal in Colombia, waarbij mensen die strijden voor democratie en mensenrechten worden bespioneerd door leger en overheidsdiensten. Samen met ngo’s en vakbonden, verenigd in het Colombia Platform, roepen we president Duque op om in te grijpen. De uitvoering van het vredesakkoord verloopt al verre van soepel, daar kan onacceptabele en intimiderende spionage van mensen die werken aan vrede niet nog eens bij.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia