paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/9

Laatste berichten

 • Nieuwe directeur PAX: Optimist te midden van conflict en oorlog

  07-01-2020 Een positief ingestelde vrouw die levens wil raken, dat is Anna Timmerman, sinds deze week de nieuwe algemeen directeur van PAX. Timmerman (1972) heeft in het verleden zowel privé als professioneel gestreden voor mensenrechten en gaat daar bij PAX mee door. Een gesprek over vrede, kinderen die haar een spiegel voorhouden en de digitalisering van samenlevingen wereldwijd. Want ondanks dat we met veel meer mensen in contact kunnen komen, is het ook makkelijker om in de bubbel van het eigen gelijk te blijven hangen. “Je kunt je omringen met gelijkgestemden zonder nog te hoeven weten wat er aan ‘de andere kant’ gebeurt.”

 • Staak onmiddellijk de aanvallen op burgers in Idlib

  24-12-2019 Russische en Syrische vliegtuigen zaaien dood en verderf in de steden en dorpen in het zuiden van Idlib in Syrië. Onder andere woonhuizen, bakkerijen en marktplaatsen zijn aangevallen. Burgers die het geweld proberen te ontvluchten worden op de uitvalswegen aangevallen en beschoten.

  Midden-Oosten
 • 2019: Je huis uit, om te vluchten of protesteren

  18-12-2019 Vlak voor de kerstdagen kijken wij terug op het jaar dat achter ons ligt. 2019 was een bewogen jaar, een cliché, maar ontzettend waar. Samen met vredesactivisten wereldwijd vierden en treurden en vierden we weer. Er waren vredessuccessen in de regio’s waar we werken, maar er gingen ook levens verloren door geweld en oorlog, waarbij vaak controversiële wapens zijn gebruikt.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel, Gender, vrede en veiligheid, Nederland, Midden-Oosten, Afrika
 • Afspraken Zelensky en Poetin reden tot voorzichtig optimisme

  10-12-2019 Voorzichtig blij, dat is PAX over de bijeenkomst in Parijs waar presidenten Zelensky van Oekraïne en Poetin van Rusland elkaar voor het eerst persoonlijk ontmoetten. Zelensky en Poetin kwamen een aantal vertrouwenwekkende maatregelen overeen, over demilitarisering en vrijlating van krijgsgevangenen.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa
 • Experts uit Syrië en Irak in gesprek met Kamerleden over ISIS-berechting

  06-12-2019 Er moet meer aandacht komen voor de rechten van slachtoffers van ISIS-geweld en voor het lot van de vermisten. Die boodschap brachten drie partners van PAX eerder deze week over aan de Commissie Buitenlandse Zaken. Zij zijn door PAX uitgenodigd om te praten over de berechting van ISIS-strijders. Ook is het belangrijk dat álle daders berecht worden, stellen zij.

 • Nederlands pensioengeld helpt mensenrechtenschenders

  28-11-2019 Van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn er negen fondsen die in totaal voor meer dan één miljard euro beleggen in 14 foute wapenbedrijven. Deze bedrijven leveren wapensystemen aan landen die de mensenrechten ernstig schenden. ABP, PFZW en PME belegden de grootste bedragen in de bedrijven, samen 927 miljoen euro. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer naar beleggingen van pensioenfondsen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Anna Timmerman nieuwe directeur PAX

  25-11-2019 Anna Timmerman wordt met ingang van 1 januari 2020 algemeen directeur van Vredesorganisatie PAX. Zij volgt in die functie Jan Gruiters op die onlangs na bijna twintig jaar afscheid heeft genomen. Timmerman werkt als consultant en was directeur van de Nederlandse tak van Human Rights Watch.

 • Berecht Nederlandse ISIS-strijders in Nederland

  19-11-2019 ISIS-strijders moeten worden berecht. Maar waar en hoe moet dat gebeuren? Voor PAX is het duidelijk: de Nederlandse regering moet verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen staatsburgers en zelf de Nederlandse ISIS-leden berechten. Samen met Impunity Watch en het Syrian Center for Media legt PAX in een policy brief uit hoe en waarom dat moet gebeuren.

  Midden-Oosten
 • Alarm bij VN over killer robots

  19-11-2019 Van 13 tot en met 15 november vond de jaarlijkse vergadering van de VN Convention on Conventional Weapons (CCW) in Genève plaats. Belangrijk agendapunt was het onderwerp dodelijke autonome wapens – ook wel bekend als killer robots. Landen moesten het eens zien te worden over hoe de komende twee jaar verder te werken aan dit onderwerp. Het klinkt simpel, maar dergelijke afspraken leidden hier tot urenlang gesteggel over aantallen dagen van besprekingen, de precieze data daarvan en hoe die over twee jaar verdeeld moeten worden.

 • Meerderheid Nederlanders wil verbod op killer robots

  13-11-2019 80 procent van alle Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor een verbod op killer robots. Dat blijkt uit een grootschalig opinieonderzoek dat in 10 Europese landen is gehouden. Ook in de andere 9 landen wil een flinke meerderheid dat regeringen werken aan een verbod op killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel