paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/8

Laatste berichten

 • Kans op gebruik kernwapens 75 jaar na Hiroshima ongekend groot

  04-08-2020 In augustus 1945 werden Hiroshima en Nagasaki verwoest door twee Amerikaanse atoombommen. Tegen het einde van dat jaar hadden de twee bommen 240.000 burgers gedood en waren nog veel meer mensen ziek geworden door kanker en chronische aandoeningen. De vernietiging van Hiroshima en Nagasaki, maar ook de meer dan 2000 kernwapentests die tussen 1945 en 1980 werden uitgevoerd, laten zien welke onbeschrijfelijke gevolgen het gebruik van kernwapens heeft voor mensen en hun leefomgeving. Toch is nu, 75 jaar later, het risico dat kernwapens gebruikt worden nog steeds onverminderd groot.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Nooit meer kernwapens!

  03-08-2020 Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima & Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren, spreek je ook uit! Herdenk met ons mee en vraag Mark Rutte hetzelfde te doen!

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • De woede voedt me in mijn activisme tegen kernwapens

  30-07-2020 Op donderdag 6 augustus is het precies 75 jaar geleden dat de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki werden uitgevoerd. Setsuko Thurlow was 13 jaar oud toen de bom op Hiroshima viel, wonder boven wonder overleefde ze de ramp. Setsuko is uitgegroeid tot een van de gezichten van de wereldwijde strijd tegen kernwapens. In december 2017 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede samen met de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) en PAX. Ondanks haar drukke schema mocht PAX's kernwapenspecialist Susi Snyder met haar bellen.

 • Dawoud al-Ghoul onder voorwaarden vrijgelaten

  29-07-2020 Dawoud al-Ghoul, contactpersoon van PAX in Oost-Jeruzalem, werd gisteren onder voorwaarden vrijgelaten nadat zijn arrest twee keer was verlengd.

  Midden-Oosten
 • Israëlische veiligheidstroepen arresteren Palestijnse cultureel leider in Oost-Jeruzalem

  23-07-2020 Israëlische veiligheidstroepen hebben drie Palestijnse culturele leiders in Oost-Jeruzalem gearresteerd. Rania Elias, directeur van het culturele centrum Yabous en Suhail Khoury, directeur van het Edward Said National Conservatory for Music, werden dezelfde dag nog vrijgelaten, maar Dawoud al-Ghoul, hoofd van het Jerusalem Arts Network, blijft in hechtenis.

  Midden-Oosten
 • Kabinetsbesluit op AIV-advies mondiale aanpak corona ontoereikend

  15-07-2020 Het besluit van het kabinet om op advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) ‘Nederland en de wereldwijde Covid-19 aanpak’ 150 miljoen euro extra beschikbaar te stellen, is een bescheiden stap in de goede richting. Maar ontoereikend, zo stellen ontwikkelingsorganisaties en PAX.

 • PAX: Spijt over Srebrenica is niet genoeg, Nederland moet excuses maken

  11-07-2020 Nederland moet 25 jaar na de genocide in Srebrenica excuses aanbieden voor gemaakte fouten. Premier Rutte liet de kans daarop vandaag lopen tijdens zijn videotoespraak voor de herdenking. “Het is goed dat Rutte direct de moeders van Srebrenica toesprak en hun verdriet en pijn benoemde, die inderdaad tot op de dag van vandaag voortduurt,” zei Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX zojuist in de uitzending van EenVandaag.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa
 • Farah Karimi in Raad van Toezicht PAX

  09-07-2020 Farah Karimi is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van vredesorganisatie PAX. Karimi ziet ernaar uit haar ruime ervaring in te zetten voor PAX. “Inzet voor een rechtvaardige wereld is de rode draad in mijn leven", zegt Karimi (1960). "Zonder vrede kan er geen rechtvaardige wereld bestaan en PAX zet zich in voor de vrede in soms zeer uitzichtloze conflicten. Ik kijk er naar uit als toezichthouder mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het buitengewoon relevante werk van PAX in deze turbulente tijd in internationale verhoudingen.”

  Nederland
 • PAX wint publieksprijs voor beste campagne

  08-07-2020 De PAX-campagne ‘Achter ieder gezicht zit een verhaal’ heeft de publieksprijs gewonnen bij de IDleaks Awards 2020. Met de campagne wil PAX mensen aansporen om over hun eigen grenzen heen te kijken. Om een ander echt te leren kennen, te beseffen dat ieder z’n verhaal heeft en bij te dragen aan een solidaire samenleving.

  Nederland
 • Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

  08-07-2020 Jarenlang vroegen duizenden scholieren onze Syrische sprekers het hemd van het lijf. Nu het project Verhaal van een vluchteling niet meer langs schoolklassen gaat, hebben we een online variant gemaakt en is het jouw beurt. We filmden de verhalen van drie nieuwkomers en stelden hen tientallen vragen, van wat ze meenamen op hun vlucht tot hoe het Nederlandse eten bevalt. Maak ook kennis met Diana, Abdelilah en Maher.

  Nederland