paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/8

Laatste berichten

 • PAX brengt Oekraïense religieuze leiders samen voor uniek gesprek over vrede

  11-02-2020 PAX heeft in Oekraïne (religieuze) partijen bijeen gebracht die elkaar niet vaak spreken. Ze kwamen samen om te praten over godsdienstvrijheid en vrede, ondanks hun religieuze verdeeldheid. Een unieke gebeurtenis. Of zoals één van de deelnemers zegt: “Zulke oprechte en inclusieve ontmoetingen zijn nodig voor Oekraïne om redelijke compromissen te vinden in de ingewikkelde religieuze situatie.”

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa
 • Nieuw VS-beleid landmijnen stap terug in de tijd

  03-02-2020 Het nieuwe beleid van de Amerikaanse president Donald Trump op landmijnen geeft het Amerikaanse leger de mogelijkheid om vaker gebruik te maken van deze explosieven. Een kwalijke stap terug in de tijd, vindt PAX.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel
 • 'Vredesplan' Trump zet internationaal recht aan de kant

  29-01-2020 Het plan voor het Midden-Oosten dat de Amerikaanse president Trump afgelopen dinsdag presenteerde is geen vredesplan maar een oproep aan de Palestijnen tot overgave.

  Midden-Oosten
 • Nieuwe getuigenissen tegen kolengigant Drummond

  27-01-2020 Het Openbaar Ministerie in Colombia is onlangs een strafrechtelijk onderzoek gestart naar zes managers van mijnbouwbedrijf Drummond. Dat maakte de Colombiaanse krant El Espectador onlangs bekend. In totaal gaat het om 12 nieuwe getuigenissen die de vermeende banden tussen Drummond en paramilitairen willen blootleggen. De paramilitairen zijn verantwoordelijk voor de vele doden en ontheemden in de regio in de periode 1996-2006.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Burgers de dupe van de escalatie VS-Iran

  17-01-2020 De afgelopen weken escaleerde de spanning tussen de VS en Iran met de moord op generaal Qasem Suleimani, hoofd van de Iraanse al-Quds brigade, en Abu Mahdi al-Muhandes, plaatsvervangend commandant van de Irakese Popular Mobilization Forces (PMF). Iran nam wraak met raketaanvallen op Amerikaanse militaire doelen. De tragische neergang van het Oekraïense vliegtuig liet zien hoe onschuldige burgers gevaar lopen bij deze escalatie.

  Midden-Oosten
 • Ineke Bakker onderscheiden voor haar solidaire werk

  16-01-2020 Ineke Bakker is koninklijk onderscheiden voor haar jarenlange inzet voor mensen in de knel. Als directeur van Stek, dat de sociale zorg van de Protestantse Kerk in Den Haag verzorgt, zette Bakker zich in voor armoedebestrijding en steun aan (ongedocumenteerde) vluchtelingen. Bakker leent haar kwaliteiten, als voorzitter van het IKV, ook aan PAX. We feliciteren haar van harte met de terechte onderscheiding.

  Nederland
 • Minder vooroordelen en discriminatie bij scholieren dankzij PAX-project

  10-01-2020 Het project Verhaal van een vluchteling helpt het verminderen van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS).

 • Bezint eer ge begint: geen bewapening voor de Nederlandse Reaper drone

  10-01-2020 Het opblazen van de Iraanse generaal Suleimani door een Amerikaanse Reaper drone heeft geleid tot sterk oplopende spanningen in het Midden-Oosten. In hetzelfde weekend in Libië doodde een raket, afgevuurd door een Emirati drone, tientallen rekruten van een door de VN erkende regering.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Nieuwe directeur PAX: Optimist te midden van conflict en oorlog

  07-01-2020 Een positief ingestelde vrouw die levens wil raken, dat is Anna Timmerman, sinds deze week de nieuwe algemeen directeur van PAX. Timmerman (1972) heeft in het verleden zowel privé als professioneel gestreden voor mensenrechten en gaat daar bij PAX mee door. Een gesprek over vrede, kinderen die haar een spiegel voorhouden en de digitalisering van samenlevingen wereldwijd. Want ondanks dat we met veel meer mensen in contact kunnen komen, is het ook makkelijker om in de bubbel van het eigen gelijk te blijven hangen. “Je kunt je omringen met gelijkgestemden zonder nog te hoeven weten wat er aan ‘de andere kant’ gebeurt.”

 • Staak onmiddellijk de aanvallen op burgers in Idlib

  24-12-2019 Russische en Syrische vliegtuigen zaaien dood en verderf in de steden en dorpen in het zuiden van Idlib in Syrië. Onder andere woonhuizen, bakkerijen en marktplaatsen zijn aangevallen. Burgers die het geweld proberen te ontvluchten worden op de uitvalswegen aangevallen en beschoten.

  Midden-Oosten