paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/7

Laatste berichten

 • Walk of Peace 2016 in Enschede Foto: Lize Kraan

  Aantal Walks of Peace groeit gestaag

  31-07-2017 Op zeventien locaties verspreid over heel Nederland kunnen wandelaars tijdens de Vredesweek van 16 t/m 24 september meedoen aan een Walk of Peace. PAX ondersteunt de organisatie van de wandelingen en is blij met het grote aantal plekken waar wandelaars terecht kunnen. Wat de vredesorganisatie betreft, mogen nog veel meer partijen zich melden om een vredeswandeling te organiseren. “We willen het evenement zo breed mogelijk uitrollen, zodat de boodschap van vreedzaam samenleven zo krachtig mogelijk verspreid wordt”, legt coördinator Annemarieke Hollanders van PAX uit.

  Nederland
 • Basma Haji Khudhur (28) Foto © PAX / Helma Maas

  'Yezidi dorp Kocho is ons Srebrenica'

  19-07-2017 "Net de dag voordat ISIS ons dorp binnenviel, hadden wij met onze familie een feest. De aanval kwam uit het zuiden en wij waren gelukkig in het noorden van ons dorp. Dat gaf ons net genoeg tijd om te vluchten." Basma Haji Khudhur (28) laat een foto op haar mobiel zien waarin zij met neven, nichten, ooms en tantes in feestelijke kleding poseert.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten, Balkan
 • Foto © PAX / Tilia Maas Geesteranus

  Youth Peace Tour brengt jongeren in Oekraïne bij elkaar

  18-07-2017 Voor de derde keer op rij organiseert PAX de zogenaamde Youth Peace Tour. Samen met vijftien Oekraïense jongeren van tussen de 18 en 25 jaar oud reist de vredesorganisatie van 9 tot 19 augustus door het Oost-Europese land. PAX stimuleert hen om na te denken over wat diversiteit betekent en laat hen door ontmoeting en gesprek ervaren dat zij tolerant naar elkaar toe kunnen zijn, zonder angst of vooroordelen, maar met plezier en nieuwsgierigheid.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Oekraïne
 • Een delegatie Yezidi's uit Noord-Irak ontmoet Vrouwen van Srebrenica. Foto © PAX / Helma Maas

  22 jaar na de genocide in Srebrenica

  11-07-2017 Op verschillende plekken in de wereld wordt 11 juli herdacht dat 22 jaar geleden de genocide in Srebrenica plaatsvond. PAX is bij verschillende activiteiten betrokken.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • De tentoonstelling 'Srebrenica genocide - the failure of the international community' in het Potocari Memorial Centre. Foto © Sake Elzinga

  Documentaire Srebrenica-tentoonstelling

  10-07-2017 De KRO-NCRV zendt maandag 10 juli de documentaire ‘De strijd om het Srebrenica Museum’ uit. Documentairemaker Kay Mastenbroek laat met de film zien dat de totstandkoming van de tentoonstelling niet eenvoudig was. PAX geeft graag wat verduidelijking op punten die naar haar mening onderbelicht bleven of niet duidelijk naar voren kwamen. Helaas bevat de documentaire ook wat feitelijke onjuistheden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • Foto © Paul Minke / cc by 4.0 wikipedia.org/

  In memoriam André Lascaris (1939-2017)

  10-07-2017 André Lascaris overleed op donderdag 6 juli 2017. Hij was Dominicaan, theoloog en vredesactivist. Hij doceerde theologie in Oxford en in Zuid-Afrika. Hij raakte betrokken bij het vredesproces in Noord-Ierland en liet Noord-Ieren in Nederland reflecteren over het conflict tussen protestanten en katholieken.

  Nederland
 • Foto © Clare Conboy

  PAX blij met wereldwijd kernwapenverbod

  07-07-2017 Het laatste massavernietigingswapen dat nog niet illegaal was, is vandaag verboden. “Het is een historische dag”, zegt Krista van Velzen, campagneleider van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Onderhandelingen kernwapenverbod van start

  Onderhandelingen voor wereldwijd kernwapenverbod

  07-07-2017 Bij de Verenigde Naties in New York zijn 15 juni de onderhandelingen voor een wereldwijd verbod op kernwapens begonnen. Een grote meerderheid van landen buigt zich over de verdragstekst die dit verbod moet regelen. Ook de Nederlandse regering en een Kamerdelegatie zijn bij het overleg aanwezig. De onderhandelingen duren tot 7 juli. PAX is ter plaatse en zet zich in voor een zo sterk mogelijk verdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Cover van het rapport Trapped in Lebanon

  Te veel aandacht voor veiligheid creëert onveiligheid

  07-07-2017 Op 18 juli praat de Europese Unie weer met Libanon over de opvang van vluchtelingen uit de regio in Libanon. Vredesorganisatie PAX vindt dat de EU in die bijeenkomst mensenrechten centraal moet stellen en het bijvoorbeeld ook over afschaffing van de doodstraf en marteling in Libanon zou moeten gaan. De eenzijdige aandacht op de veiligheid creëert juist een situatie van meer onveiligheid waarbij vluchtelingen in de illegaliteit worden geduwd en radicaliseren.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Yezidis uit Noord-Irak herdenken in Srebrenica

  Yezidis uit Noord-Irak herdenken in Srebrenica

  07-07-2017 Al zijn de regio’s nog zo verschillend, voor de groep Yezidi’s uit Noord-Irak die op uitnodiging van vredesorganisatie PAX en de Vrouwen van Srebrenica de genocide-herdenking in Srebrenica bezoeken, zijn er veel overeenkomsten. Ook zij waren getuige van grote mensenrechtenschendingen, zoals moord, verkrachting, ontvoering en verdrijving. Nu leven de verschillende partijen in een wankel evenwicht. Het bezoek in het kader van de herdenking biedt Bosniërs en Irakezen de gelegenheid ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan