paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/7

Laatste berichten

 • Anna Timmerman nieuwe directeur PAX

  25-11-2019 Anna Timmerman wordt met ingang van 1 januari 2020 algemeen directeur van Vredesorganisatie PAX. Zij volgt in die functie Jan Gruiters op die onlangs na bijna twintig jaar afscheid heeft genomen. Timmerman werkt als consultant en was directeur van de Nederlandse tak van Human Rights Watch.

 • Berecht Nederlandse ISIS-strijders in Nederland

  19-11-2019 ISIS-strijders moeten worden berecht. Maar waar en hoe moet dat gebeuren? Voor PAX is het duidelijk: de Nederlandse regering moet verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen staatsburgers en zelf de Nederlandse ISIS-leden berechten. Samen met Impunity Watch en het Syrian Center for Media legt PAX in een policy brief uit hoe en waarom dat moet gebeuren.

  Midden-Oosten
 • Alarm bij VN over killer robots

  19-11-2019 Van 13 tot en met 15 november vond de jaarlijkse vergadering van de VN Convention on Conventional Weapons (CCW) in Genève plaats. Belangrijk agendapunt was het onderwerp dodelijke autonome wapens – ook wel bekend als killer robots. Landen moesten het eens zien te worden over hoe de komende twee jaar verder te werken aan dit onderwerp. Het klinkt simpel, maar dergelijke afspraken leidden hier tot urenlang gesteggel over aantallen dagen van besprekingen, de precieze data daarvan en hoe die over twee jaar verdeeld moeten worden.

 • Meerderheid Nederlanders wil verbod op killer robots

  13-11-2019 80 procent van alle Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor een verbod op killer robots. Dat blijkt uit een grootschalig opinieonderzoek dat in 10 Europese landen is gehouden. Ook in de andere 9 landen wil een flinke meerderheid dat regeringen werken aan een verbod op killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Explosieve groei killer robots technologie

  11-11-2019 Het aantal wapenbedrijven dat autonome wapens ontwikkelt is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Ook het aantal landen waar deze activiteiten plaatsvinden is toegenomen. Nieuwkomers zijn onder andere Turkije en Polen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Lessen van val Berlijnse Muur actueler dan ooit

  07-11-2019 Hebben wij als Europa geleerd van de val van de Berlijnse Muur, komende zaterdag dertig jaar geleden? Velen lijken niet meer in te zien wat er kan gebeuren als burgers zich verenigen voor de goede zaak van mensenrechten en democratie. Die burgers moeten ondersteund worden, juist ook de mensen die nu in opstand komen in Libanon, Irak en Soedan.

  Europa
 • NIBC eerste bank ter wereld met beleid tegen killer robots

  23-10-2019 De Nederlandse bank NIBC heeft als eerste bank wereldwijd preventief beleid opgesteld om bedrijven die dodelijke autonome wapensystemen produceren, uit te sluiten van hun investeringen. PAX is blij met de stap én de redenering van Robin Willing van NIBC, die stelt: “Autonome wapens en andere zeer controversiële wapens kunnen op grote schaal schade veroorzaken, daarom zullen we er niet in investeren.”

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  23-10-2019 Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de invasie van het Turkse leger en Arabische strijdgroepen in Noordoost-Syrië op de vlucht geslagen. Activisten en burgergroepen zijn meteen begonnen om de vluchtelingen op te vangen in scholen in de dorpen en steden buiten bereik van het oorlogsgeweld.

  Midden-Oosten
 • Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

  21-10-2019 Steeds meer financiële instellingen zeggen ‘nee’ tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don’t Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  16-10-2019 PAX heeft Turkije vorige week opgeroepen het offensief in Noordoost-Syrië te stoppen. Nu we een week verder zijn dringt zich de vraag op hoe het nu is met onze partners in het gebied? Zij waren de eerste dagen samen met andere lokale organisaties in touw om vluchtelingen op te vangen in schoolgebouwen. Evert-Jan Grit heeft dagelijks contact met hen.

  Midden-Oosten