paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/7

Laatste berichten

 • Voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam vraagt Maira Mendez Barboza aandacht voor de slachtoffers van de mijnbouw in de Colombiaanse regio Cesar. Foto © Lize Kraan

  Energiebedrijven, eis compensatie voor slachtoffers bloedkolen

  24-10-2017 Deze week zijn de directies van de Colombiaanse mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco in Nederland. Zij spreken met Tweede Kamerleden en de vier Nederlandse energiebedrijven die bloedkolen kopen uit Colombia. Het goede nieuws is dat mijnbouwbedrijven tijdens een conferentie komen praten over hun bijdrage aan vrede in Colombia. Maar de slachtoffers van de grove mensenrechtenschendingen in het mijnbouwgebied worden niet gehoord. PAX roept op daar verandering in te brengen!

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • 5 vragen over Koerden in Irak

  5 vragen over Koerden in Irak

  24-10-2017 Het Irakese leger heeft gebieden in Noord-Irak, vlakbij de Koerdische Autonome Regio, overgenomen van de Koerden. Om wat context en achtergrondinformatie te geven, presenteert PAX vijf vragen over de Koerden in Irak.

  Midden-Oosten
 • PAX betwijfelt effectiviteit en legitimiteit van de missie tegen ISIS

  PAX betwijfelt effectiviteit en legitimiteit van de missie tegen ISIS

  24-10-2017 PAX zet vraagtekens bij de verlengde missie tegen ISIS in Irak en Syrië binnen de huidige internationale coalitie zoals die binnenkort in Tweede Kamer besproken zal worden. Het is nodig om tegen ISIS op te treden met militaire middelen. PAX signaleert echter dat met de huidige opzet van de missie de gestelde doelen niet behaald worden. Er mist een bredere strategie op diplomatiek en humanitair gebied waarin deze missie ingebed zou moeten zijn.

  Midden-Oosten
 • Slachtoffers van de mensenrechtenschendingen in Colombia. Foto © Ronald de Hommel / PAX

  Voortgang kolenconvenant: mijnbouw moet zich inzetten voor verzoening met slachtoffers

  17-10-2017 Mijnbouwbedrijven in Colombia moeten zich inzetten voor verzoening met slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport over het Kolenconvenant, dat minister Ploumen in 2014 met de energiesector sloot.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Vrouwen en kinderen vormen de letters SOS tijdens een protest in Daraya op 9 maart 2016. Foto Local Council of Daraya City

  Nieuw buitenlandbeleid mist focus op veiligheid burgers

  10-10-2017 PAX verwelkomt de in het regeerakkoord voorgenomen investeringen in ontwikkelingssamenwerking en diplomatie. Wat ontbreekt, is een focus op burgerbescherming. Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX: “Het is onvoldoende duidelijk hoe de nieuwe regering wil bijdragen aan de human security van burgers in de ring rondom Europa.”

  Nederland
 • Nobelprijs voor de Vrede: ook beetje aan PAX

  Nobelprijs voor de Vrede: ook beetje aan PAX

  06-10-2017 PAX is heel erg blij dat de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. PAX heeft een leidende rol in het internationale bestuur van ICAN en is instrumenteel voor het succes voor ICAN. PAX zet zich al 10 jaar in voor een internationaal verbod op kernwapens. In Nederland zette PAX via een burgerinitiatief de campagne Teken tegen kernwapens op de agenda van de Tweede Kamer. Op 20 september werd het verbod op kernwapens ondertekend in de VN.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Organisaties van nabestaanden herdenken het geweld van twintig jaar geleden, toen paramilitairen verschillende moorden pleegden en de inwoners van hun land verjoegen. Foto Joris van de Sandt / PAX

  Mijnbouwbedrijf Prodeco bezoekt herdenking slachtoffers bloedkolen

  03-10-2017 Een vertegenwoordiger van mijnbouwbedrijf Prodeco heeft afgelopen zaterdag een herdenking van slachtoffers van paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar bijgewoond. Nabestaanden, kerkleiders en politici herdachten de massamoord in de stad Estados Unidos twintig jaar geleden door paramilitairen. Het is voor het eerst dat een mijnbouwbedrijf bij een dergelijke herdenking aanwezig was.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Foto © Lize Kraan

  Verbindende krachten versterken, dat is de Vredesweek

  26-09-2017 Afgelopen Vredesweek kwamen duizenden mensen op hun eigen manier in actie voor vrede. In het hele land waren er honderden activiteiten. Van filmavonden tot festivals, van vieringen tot College Tours. “Ik voel en heb deze week ook echt gezien dat er meer mensen zijn die willen verbinden”, zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX.

  Nederland
 • PAX wint internationale award

  PAX wint internationale award

  26-09-2017 PAX heeft de prestigieuze Green Star Award ontvangen wegens haar aandacht voor milieucrises als gevolg van conflicten.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Foto © Lize Kraan

  PAX zet vredesprojecten in het zonnetje tijdens Vredesweek

  21-09-2017 Een Eritrese Amsterdammer die zich inzet voor zijn landgenoten in Nederland, een Haagse kunstenaar die een vreedzaam schaakspel ontwierp en een Helmondse docente die vluchtelingen uitnodigde in haar klas. Drie voorbeelden van in totaal 23 mensen die de PAX Duif ontvangen voor hun inzet voor vrede. PAX toert tot en met het einde van de Vredesweek het land door om deze blijk van waardering uit te reiken.

  Nederland