paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/7

Laatste berichten

 • Hou je ogen op Idlib

  Hou je ogen op Idlib

  24-05-2019 Een wereldwijde actie #EyesOnIdlib moet beleidsmakers erop wijzen dat ze alles moeten doen om de aanvallen op burgers en ziekenhuizen in Idlib, Syrië te stoppen.

  Midden-Oosten
 • Syrië

  Europese actie nodig in Syrisch Afrin

  16-05-2019 De etnische spanningen in het Syrische Afrin zijn ernstig verergerd als gevolg van de Turkse interventie. Europese en Turkse actie is dringend nodig om de escalerende situatie in Afrin te stabiliseren. In een nieuw rapport trekt onderzoeksorganisatie IMPACT, met steun van onder andere PAX, dan ook aan de alarmbel.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten
 • Bedreiging Colombia

  Doodsbedreigingen na gesprek Tweede Kamerleden in Colombia

  15-05-2019 Kort nadat Nederlandse Tweede Kamerleden in Colombia gesproken hebben met sociale leiders in een rondetafelgesprek over steenkoolmijnbouw, zijn die leiders met de dood bedreigd. Deze mensen komen op voor arbeidsrechten en slachtoffers van paramilitair geweld waarbij duizenden mensen zijn vermoord en 55.000 boeren van hun land werden verdreven. De Kamerleden gingen met hen in gesprek om te zien hoe de mensenrechtensituatie is rond de kolenmijnbouw. Nederlandse energiebedrijven kopen daar al tijden grote hoeveelheden steenkool.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Killer robots

  Doorbraak: Tweede Kamer wil internationale regels killer robots

  15-05-2019 De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die oproept tot bindende internationale regels voor nieuwe wapentechnologieën. Daaronder vallen ook autonome wapensystemen onder, oftewel killer robots. De motie van VVD’er Koopmans werd aangenomen met brede steun van alle partijen, behalve Forum voor Democratie. Het roept de regering op ‘om aanjager te zijn’ van een verdrag omtrent dit soort wapens. PAX is erg blij met deze breed gesteunde motie en het duidelijke signaal van het parlement dat Nederland een voortrekkersrol moet hebben in het ontwikkelen van bindende internationale regelgeving ten aanzien van killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Campagne Hart boven Hard roept Nederlanders op te kiezen voor solidariteit

  Campagne Hart boven Hard roept Nederlanders op te kiezen voor solidariteit

  14-05-2019 Een brede coalitie van organisaties slaat de handen ineen en staat op voor vrede, mensenrechten en gelijke kansen, en een samenleving waar discriminatie en uitsluiting actief worden bestreden. Onder de naam ‘Hart boven Hard’ roepen we het publiek op om een manifest te ondertekenen en bij de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 te stemmen tegen verdeling en voor gelijkheid en solidariteit. Op zondag 19 mei vindt een manifestatie plaats in Utrecht, waar naast een inhoudelijk programma en muziek de bezoekers een gezamenlijk statement kunnen maken voor een solidaire samenleving. Op deze dag komen mensen in tien Europese landen in actie.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland, Europa
 • EU

  PAX bezorgd over voorstel Europese vredesfaciliteit

  14-05-2019 PAX is bezorgd over het huidige voorstel tot oprichting van een Europese vredesfaciliteit dat militaire operaties van de Europese Unie financiert. PAX erkent het belang van de EU als belangrijke speler in het voorkomen en beëindigen van conflicten, maar vraagt zich af of het bewapenen van derde (niet-EU) landen, wat mogelijk wordt als het voorstel wordt aangenomen, de meest effectieve manier is om dit te doen.

  Europa
 • Europadag

  Europadag, wat betekent dat voor ons?

  08-05-2019 Op 9 mei 1950 gaf de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de aanzet tot de eenwording van Europa. Op een moment dat de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag. Daarom heet 9 mei Europadag. Dion van den Berg, teamleider Europateam bij PAX, over Europa als vredesproject.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa
 • Militair gebruik van kunstmatige intelligentie dreigt in wapenwedloop te ontaarden

  Militair gebruik van kunstmatige intelligentie dreigt in wapenwedloop te ontaarden

  08-05-2019 Vredesorganisatie PAX waarschuwt voor potentieel catastrofale gevolgen als landen geen maatregelen nemen om een wapenwedloop op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te voorkomen. Dat staat in een onderzoeksrapport “The State of AI” dat de status van militaire projecten rond kunstmatige intelligentie in zeven landen beschrijft. Die landen zijn de Verenigde Staten, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Israël en Zuid-Korea.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Vrede en vrijheid: werken aan vrede loont

  Vrede en vrijheid: werken aan vrede loont

  07-05-2019 Een weekend herdenken we de voorbije oorlogen en vieren we de herwonnen vrijheid. Zo verloopt 4 en 5 mei in Nederland. Nu kijken we vooruit én terug omdat werken aan vrede en het behouden van de vrijheid dagelijks werk is.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland
 • Cover van het rapport Producing mass destruction: Private companies and the nuclear weapons industry.

  Deze bedrijven verdienen aan kernwapens

  02-05-2019 PAX lanceert vandaag samen met de Internationale Campagne tegen Kernwapens (ICAN) een nieuw onderzoeksrapport, dat laat zien dat bedrijven als vliegtuigbouwer Lockheed Martin diep betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Naast allerlei civiele toepassingen verdienen ze ook aan kernwapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel