paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/7

Laatste berichten

 • PAX: actie EU nodig tegen Israëlische annexatie delen Westelijke Jordaanoever

  14-05-2020 PAX roept de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, inclusief minister Stef Blok, op tot concrete maatregelen te komen waaruit blijkt dat de voorgenomen Israëlische annexatie van delen van de Palestijnse bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever serieuze gevolgen zal hebben. Zo’n annexatie is namelijk een grove schending van internationaal recht, Rusland is voor eenzelfde vergrijp in de Krim ook gestraft.

  Midden-Oosten
 • Beleggingsbeleid pensioenfondsen ietsje meer verantwoord

  14-05-2020 Pensioenfondsen hebben meer beleid opgesteld dat rekening houdt met het risico dat bedrijven waarin zij beleggen, schade toebrengen aan mens of milieu. Het verantwoord beleggingsbeleid van de fondsen blijft echter op veel onderwerpen nog onvoldoende. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer.

 • 14 mei interreligieuze dag tegen coronapandemie

  12-05-2020 De Rooms Katholieke Kerk zoekt in deze moeilijke tijd van het coronavirus de verbondenheid met alle mensen en roept op tot een interreligieuze dag waaraan iedereen, ongeacht religie, mee kan doen.

 • Vredesproces Zuid-Soedan mag niet lijden onder corona

  07-05-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika
 • Interview Anna Timmerman: Aan vrijheid moet je altijd werken

  06-05-2020 In het mei-nummer van het tijdschrift Volzin, magazine voor religie en samenleving, wordt Anna Timmerman geïnterviewd over een tekst die haar inspireert. De algemeen directeur van PAX koos voor een gedicht van Marion Bloem dat zij schreef in opdracht van het nationaal comité 4 en 5 mei.

 • Steun dappere Irakese vrouwen in hun strijd voor meer rechten

  29-04-2020 De Irakese Alaa, Yasmin, Rusul en Zahraa liepen voorop in demonstraties voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en een betrouwbare overheid. Tijdens de demonstraties boden ze eerste hulp aan gewonde vredesactivisten.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Vrouwen hebben keer op keer laten zien dat zij verandering kunnen brengen

  24-04-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Afrika
 • Kabinet: toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht

  23-04-2020 Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie: Neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen over die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze kinderen - uit landen als Afghanistan en Syrië - zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.

 • Megaconcerns let op! Geen uitverkoop mensenrechten door coronacrisis

  21-04-2020 Grote bedrijven mogen geen misbruik maken van de coronacrisis door mensenrechten in de uitverkoop te doen. Dat het nu wel gebeurt, kan niet door de beugel, vindt PAX. “Juist in crisistijd moeten bedrijven de mensen die voor hen in lagelonenlanden en conflictgebieden werken niet uit het oog verliezen,” stelt PAX’er Joris van de Sandt.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten
 • Te weinig aandacht voor Srebrenica in Nederlands geschiedenisonderwijs

  18-04-2020 Er is te weinig aandacht voor de oorlogen in voormalig Joegoslavië en de genocide in Srebrenica in het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Marc van Berkel in opdracht van vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa