paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/6-november-vn-dag-voor-milieugevolgen-van-gewapend-conflict

6 november: VN-dag voor milieugevolgen van gewapend conflict

06-11-2013

Gewapende conflicten hebben niet alleen onmiddelijke gevolgen voor mensen, maar door milieuschade die conflicten veroorzaken vaak ook jaren later nog. Omdat over dit probleem nog relatief weinig bekend is, heeft de VN 6 november uitgeroepen tot International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict.

Nog decennia na beëindiging van een conflict ondervinden burgers schade door allerlei chemicaliën en zware metalen die in het drinkwater en in landbouwgrond terecht zijn komen, of worden zij direct daar aan blootgesteld als giftige oorlogsresten niet opgeruimd worden.  Een bekend voorbeeld is de oorlog in Irak, waar fabrieken die chemicaliën produceerden gebombardeerd werden, oliebronnen in brand werden gestoken en veel munitie met verarmd uranium is verschoten.  

De Europese Unie geeft veel hulp aan Irak voor wederopbouw, maar er lijkt nog nauwelijks aandacht te zijn voor de relatie tussen conflict en milieu en voor gedegen onderzoek naar de impact van de oorlog. Los van al het dagelijkse geweld maken veel burgers zich ook zorgen over de gevolgen van de oorlog voor de volgende generatie, met name door de vele verhalen over de stijging van geboorteafwijkingen op plekken waar intensief is gevochten.

Wim Zwijnenburg van IKV Pax Christi geeft donderdag 7 november in het Europees Parlement in Brussel een presentatie over de impact van de oorlogen in Irak op het milieu. Daarnaast spreekt hij over het onderzoek dat hij in Irak gedaan heeft naar de gevolgen van het gebruik van verarmd uranium en andere giftige materialen.

De  International Campaign to Ban Uranium Weapons (ICBUW), waar IKV Pax Christi bestuurslid van is, voert op 6 november actie in Schotland en in Japan actie om het probleem van wapens met verarmd uranium aan te kaarten.
 

Lees ook de blog van Wim Zwijnenburg op Wapenfeiten: Groeiende aandacht voor invloed gewapend conflict op milieu en gezondheid

Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.