paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/6

Laatste berichten

 • Radboud van Delft

  Radboud van Delft nieuwe directeur organisatie bij PAX

  09-08-2018 Radboud van Delft is per 1 september de nieuwe directeur Organisatie van PAX. Met zijn aanstelling is de driekoppige directie, bestaande uit: Jan Gruiters, algemeen directeur, Miriam Struyk, directeur programma’s en Van Delft in de rol van directeur organisatie, compleet.

 • Gezicht op Hiroshima vanaf het Rode Kruis ziekenhuis na de atoombom. Foto Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AtomicEffects-Hiroshima.jpg

  Nederland, teken dat verdrag!

  06-08-2018 73 jaar geleden, op 6 augustus viel de atoombom op Hiroshima, drie dagen later op Nagasaki. Setsuko Thurlow overleefde wonder boven wonder de ramp in Hiroshima. Hieronder haar getuigenis.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • PAX herdenkt aanval op Yezidis

  PAX herdenkt aanval op Yezidis

  02-08-2018 Wie kent de beelden nog van vier jaar geleden toen duizenden Yezidis in Irak in Sinjar een kale berg op vluchtten? De aanval van ISIS is 3 augustus vier jaar geleden. In Irak wordt dat uitgebreid herdacht door de Yezidi-bevolking zelf. Er is onder andere een ceremonie met kaarslicht.

  Midden-Oosten
 • Twee leden van een alleen uit vrouwen bestaand Libanees team dat resten van clusterbommen opruimt. Foto Cluster Munition Coalition / https://www.flickr.com/photos/clustermunitioncoalition/6008187530/in/album-72157627229441081/

  Tien successen tegen clusterbommen

  01-08-2018 Vandaag acht jaar geleden, op 1 augustus 2010, werd de Clustermunitieconventie van kracht, waarmee het gebruik en de productie van clusterbommen werd verboden. Door de conventie is het gebruik van clustermunitie drastisch verminderd en zijn er veel slachtoffers voorkomen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Het Belgische parlementsgebouw in Brussel https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brussel_Parlementsgebouw.jpg

  België voorop in verbod killer robots

  20-07-2018 Er gebeurt deze week veel op het gebied van killer robots. Nadat woensdag wetenschappers en bedrijven beloofden om nooit killer robots (volledig autonome wapens) te ontwikkelen, stemde het Belgische parlement op 19 juli unaniem voor een resolutie over killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Op een feestelijke bijeenkomst in Kiev hebben de eerste tien deelnemers aan het programma ‘Cultuur van Dialoog’ hun diploma ontvangen.

  Eerste Oekraïense vredesingenieurs krijgen hun diploma

  19-07-2018 Op een feestelijke bijeenkomst in Kiev hebben de eerste tien deelnemers aan het programma ‘Cultuur van Dialoog’ hun diploma ontvangen. Nu ze hun opleiding in dialoogtechnieken en geweldloze communicatie succesvol hebben afgerond mogen ze zich officieel ‘vredesingenieurs’ noemen.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Oekraïne
 • Foto QinetiQ / CC BY-NC-ND 2.0 / https://www.flickr.com/photos/qinetiq/4789729740

  Wetenschappers en bedrijven beloven nooit killer robots te ontwikkelen

  18-07-2018 "De beslissing om een mens te doden moet nooit genomen worden door een machine", dat zeggen 2300 wetenschappers en 140 tech-bedrijven. Zij beloven om nooit mee te doen aan de ontwikkeling, productie, handel of het gebruik van dodelijke autonome wapens, ofwel killer robots. "Een waarschuwing die we uiterst serieus moeten nemen", aldus Daan Kayser, die het killer robots programma bij PAX leidt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • De begraafplaats in Potocari. Foto PAX / Sandra Kalsbeek

  Srebrenica herdenking

  10-07-2018 In Srebrenica en in Den Haag worden op 11 juli de slachtoffers van de genocide herdacht, die 23 jaar geleden in Srebrenica plaatsvond. Nog elk jaar worden er nieuwe slachtoffers geïdentificeerd.

  Balkan, Nederland
 • Precies een jaar geleden, op 7 juli 2017, werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties.

  Vijf redenen waarom het VN-kernwapenverbod werkt

  07-07-2018 Precies een jaar geleden, op 7 juli 2017, werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties. ICAN, het internationale netwerk dat zich inzet voor de afschaffing van kernwapens, had er toen al maanden diplomatiek werk voor verricht.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Verzekeraars, overheid, vakbonden en ngo’s waaronder PAX ondertekenden het convenant vandaag. Foto SER / Flickr.com https://www.flickr.com/photos/144812648@N06/albums/72157698244907384

  Afspraken met verzekeraars over mensenrechten, milieu en dierenwelzijn

  05-07-2018 Het voorkomen en stoppen van mensenrechtenschendingen, schade aan milieu en klimaat, en schendingen van dierenwelzijn, daar draait het nieuwe IMVO-convenant Verzekeringssector om. Jan Gruiters, directeur van PAX, stelt namens de ngo’s: “Nederlandse verzekeraars beleggen meer dan 500 miljard euro. Ze kunnen niet weglopen voor de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.”