paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/6

Laatste berichten

 • Burgers de dupe van de escalatie VS-Iran

  17-01-2020 De afgelopen weken escaleerde de spanning tussen de VS en Iran met de moord op generaal Qasem Suleimani, hoofd van de Iraanse al-Quds brigade, en Abu Mahdi al-Muhandes, plaatsvervangend commandant van de Irakese Popular Mobilization Forces (PMF). Iran nam wraak met raketaanvallen op Amerikaanse militaire doelen. De tragische neergang van het Oekraïense vliegtuig liet zien hoe onschuldige burgers gevaar lopen bij deze escalatie.

  Midden-Oosten
 • Ineke Bakker onderscheiden voor haar solidaire werk

  16-01-2020 Ineke Bakker is koninklijk onderscheiden voor haar jarenlange inzet voor mensen in de knel. Als directeur van Stek, dat de sociale zorg van de Protestantse Kerk in Den Haag verzorgt, zette Bakker zich in voor armoedebestrijding en steun aan (ongedocumenteerde) vluchtelingen. Bakker leent haar kwaliteiten, als voorzitter van het IKV, ook aan PAX. We feliciteren haar van harte met de terechte onderscheiding.

  Nederland
 • Minder vooroordelen en discriminatie bij scholieren dankzij PAX-project

  10-01-2020 Het project Verhaal van een vluchteling helpt het verminderen van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS).

 • Bezint eer ge begint: geen bewapening voor de Nederlandse Reaper drone

  10-01-2020 Het opblazen van de Iraanse generaal Suleimani door een Amerikaanse Reaper drone heeft geleid tot sterk oplopende spanningen in het Midden-Oosten. In hetzelfde weekend in Libië doodde een raket, afgevuurd door een Emirati drone, tientallen rekruten van een door de VN erkende regering.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Nieuwe directeur PAX: Optimist te midden van conflict en oorlog

  07-01-2020 Een positief ingestelde vrouw die levens wil raken, dat is Anna Timmerman, sinds deze week de nieuwe algemeen directeur van PAX. Timmerman (1972) heeft in het verleden zowel privé als professioneel gestreden voor mensenrechten en gaat daar bij PAX mee door. Een gesprek over vrede, kinderen die haar een spiegel voorhouden en de digitalisering van samenlevingen wereldwijd. Want ondanks dat we met veel meer mensen in contact kunnen komen, is het ook makkelijker om in de bubbel van het eigen gelijk te blijven hangen. “Je kunt je omringen met gelijkgestemden zonder nog te hoeven weten wat er aan ‘de andere kant’ gebeurt.”

 • Staak onmiddellijk de aanvallen op burgers in Idlib

  24-12-2019 Russische en Syrische vliegtuigen zaaien dood en verderf in de steden en dorpen in het zuiden van Idlib in Syrië. Onder andere woonhuizen, bakkerijen en marktplaatsen zijn aangevallen. Burgers die het geweld proberen te ontvluchten worden op de uitvalswegen aangevallen en beschoten.

  Midden-Oosten
 • 2019: Je huis uit, om te vluchten of protesteren

  18-12-2019 Vlak voor de kerstdagen kijken wij terug op het jaar dat achter ons ligt. 2019 was een bewogen jaar, een cliché, maar ontzettend waar. Samen met vredesactivisten wereldwijd vierden en treurden en vierden we weer. Er waren vredessuccessen in de regio’s waar we werken, maar er gingen ook levens verloren door geweld en oorlog, waarbij vaak controversiële wapens zijn gebruikt.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel, Gender, vrede en veiligheid, Nederland, Midden-Oosten, Afrika
 • Afspraken Zelensky en Poetin reden tot voorzichtig optimisme

  10-12-2019 Voorzichtig blij, dat is PAX over de bijeenkomst in Parijs waar presidenten Zelensky van Oekraïne en Poetin van Rusland elkaar voor het eerst persoonlijk ontmoetten. Zelensky en Poetin kwamen een aantal vertrouwenwekkende maatregelen overeen, over demilitarisering en vrijlating van krijgsgevangenen.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa
 • Experts uit Syrië en Irak in gesprek met Kamerleden over ISIS-berechting

  06-12-2019 Er moet meer aandacht komen voor de rechten van slachtoffers van ISIS-geweld en voor het lot van de vermisten. Die boodschap brachten drie partners van PAX eerder deze week over aan de Commissie Buitenlandse Zaken. Zij zijn door PAX uitgenodigd om te praten over de berechting van ISIS-strijders. Ook is het belangrijk dat álle daders berecht worden, stellen zij.

 • Nederlands pensioengeld helpt mensenrechtenschenders

  28-11-2019 Van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn er negen fondsen die in totaal voor meer dan één miljard euro beleggen in 14 foute wapenbedrijven. Deze bedrijven leveren wapensystemen aan landen die de mensenrechten ernstig schenden. ABP, PFZW en PME belegden de grootste bedragen in de bedrijven, samen 927 miljoen euro. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer naar beleggingen van pensioenfondsen.

  Omstreden wapens en wapenhandel