paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/5

Laatste berichten

 • Campagne Hart boven Hard roept Nederlanders op te kiezen voor solidariteit

  Campagne Hart boven Hard roept Nederlanders op te kiezen voor solidariteit

  14-05-2019 Een brede coalitie van organisaties slaat de handen ineen en staat op voor vrede, mensenrechten en gelijke kansen, en een samenleving waar discriminatie en uitsluiting actief worden bestreden. Onder de naam ‘Hart boven Hard’ roepen we het publiek op om een manifest te ondertekenen en bij de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 te stemmen tegen verdeling en voor gelijkheid en solidariteit. Op zondag 19 mei vindt een manifestatie plaats in Utrecht, waar naast een inhoudelijk programma en muziek de bezoekers een gezamenlijk statement kunnen maken voor een solidaire samenleving. Op deze dag komen mensen in tien Europese landen in actie.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland, Europa
 • EU

  PAX bezorgd over voorstel Europese vredesfaciliteit

  14-05-2019 PAX is bezorgd over het huidige voorstel tot oprichting van een Europese vredesfaciliteit dat militaire operaties van de Europese Unie financiert. PAX erkent het belang van de EU als belangrijke speler in het voorkomen en beëindigen van conflicten, maar vraagt zich af of het bewapenen van derde (niet-EU) landen, wat mogelijk wordt als het voorstel wordt aangenomen, de meest effectieve manier is om dit te doen.

  Europa
 • Europadag

  Europadag, wat betekent dat voor ons?

  08-05-2019 Op 9 mei 1950 gaf de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de aanzet tot de eenwording van Europa. Op een moment dat de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag. Daarom heet 9 mei Europadag. Dion van den Berg, teamleider Europateam bij PAX, over Europa als vredesproject.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa
 • Militair gebruik van kunstmatige intelligentie dreigt in wapenwedloop te ontaarden

  Militair gebruik van kunstmatige intelligentie dreigt in wapenwedloop te ontaarden

  08-05-2019 Vredesorganisatie PAX waarschuwt voor potentieel catastrofale gevolgen als landen geen maatregelen nemen om een wapenwedloop op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te voorkomen. Dat staat in een onderzoeksrapport “The State of AI” dat de status van militaire projecten rond kunstmatige intelligentie in zeven landen beschrijft. Die landen zijn de Verenigde Staten, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Israël en Zuid-Korea.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Vrede en vrijheid: werken aan vrede loont

  Vrede en vrijheid: werken aan vrede loont

  07-05-2019 Een weekend herdenken we de voorbije oorlogen en vieren we de herwonnen vrijheid. Zo verloopt 4 en 5 mei in Nederland. Nu kijken we vooruit én terug omdat werken aan vrede en het behouden van de vrijheid dagelijks werk is.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland
 • Cover van het rapport Producing mass destruction: Private companies and the nuclear weapons industry.

  Deze bedrijven verdienen aan kernwapens

  02-05-2019 PAX lanceert vandaag samen met de Internationale Campagne tegen Kernwapens (ICAN) een nieuw onderzoeksrapport, dat laat zien dat bedrijven als vliegtuigbouwer Lockheed Martin diep betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Naast allerlei civiele toepassingen verdienen ze ook aan kernwapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Onafhankelijke evaluatie van missie in Mali is noodzakelijk

  Onafhankelijke evaluatie van missie in Mali is noodzakelijk

  01-05-2019 Na vijf jaar vertrekt de Nederlandse missie uit Mali. Er valt veel over te zeggen, vindt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX. Maar niet dat het een doorslaggevend succes was. Sterker nog. De veiligheid in Mali is achteruit gegaan. Ondanks de VN-missie in Mali. Sommigen zeggen zelfs: dankzij de missie. Radicale groeperingen winnen terrein. Er zijn vrijwel dagelijks aanslagen. Dit voorjaar werden 130 burgers vermoord.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Afrika
 • Het team van PAX voor het Muziekgebouw in Amsterdam waar ING zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering hield. Foto PAX

  PAX bij aandeelhoudersvergadering ING

  24-04-2019 PAX was gisteren aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van ING. Met flyers en stoepborden herinnerden we de aandeelhouders aan de investeringen in kernwapenbedrijven.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Diep geschokt en bedroefd door de aanval in Sri Lanka

  Diep geschokt en bedroefd door de aanslagen in Sri Lanka

  23-04-2019 PAX is diep geschokt en bedroefd door de aanval op Eerste Paasdag in Sri Lanka die aan zoveel mensen het leven heeft gekost. We leven intens mee met de nabestaanden van de slachtoffers en met de mensen die gewond zijn geraakt tijdens de aanvallen.

 • Op 7 juli 2017 werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties.

  Meerderheid Nederlanders wil af van kernwapens

  23-04-2019 PAX heeft tussen 3 en 9 april door onderzoeksbureau YouGov een opinieonderzoek laten uitvoeren naar kernwapens. De uitkomsten zijn duidelijk: Een meerderheid van de Nederlanders wil af van de Amerikaanse kernwapens in Nederland, wil dat de JSF geen nucleaire taak krijgt, dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent en dat er geen geld geïnvesteerd wordt in kernwapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland