04-12-2020 Wetgeving voor bedrijven om mensenrechtenschendingen te voorkomen én te repareren: lange tijd was het onderwerp taboe, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Dinsdag 8 december bespreekt de Tweede Kamer een initiatiefnota met minister Kaag waarin de ChristenUnie en drie oppositiepartijen pleiten voor een ‘wettelijke ondergrens voor maatschappelijk ondernemen’, inclusief overheidstoezicht. Kaag doet er verstandig aan dit initiatief te omarmen, vindt PAX. Nederland kan hiermee aansluiten bij de koplopers op het gebied van wetgeving voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) in plaats van genoegen te nemen met vrijwillige afspraken of internationale ontwikkelingen af te wachten.
Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Nederland, Europa01-12-2020 Hoe verzwaart de coronacrisis de toch al moeilijke situatie van de Palestijnen? Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX, belde erover met Lucy Nusseibeh. Zij werkt voor MEND, een van onze partnerorganisaties in Palestina. Een gesprek over het versterken van de stem van vrouwen en geweldloos verzet. Over hoop in nagenoeg hopeloze tijden. Nusseibeh: ‘Elke vorm van vertrouwen en steun helpt meisjes om meer uit zichzelf te halen.’
Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten30-11-2020 In een open brief aan de Nederlandse regering vragen ruim 150 wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica, mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens. Het gaat hierbij om wapens die zonder betekenisvolle menselijke controle doelen kunnen selecteren en aanvallen.
Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland13-11-2020 Voor de toekomst van de Westelijke Balkan is het zeer belangrijk dat de verschrikkingen van de Joegoslavië-oorlogen in de jaren ‘90 gezamenlijk herdacht worden. Zulke herdenkingen moeten dienen als tegengeluid voor de vaak eenzijdige en nationalistische kijk op het verleden in Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Servië en Kroatië. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport van vredesorganisatie PAX, dat inclusieve herdenkingsinitiatieven op de Westelijke Balkan in kaart heeft gebracht.
Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa11-11-2020 Sinds de opkomst en bestrijding van het coronavirus kalft de democratische ruimte wereldwijd in rap tempo af. De druk op mensenrechten neemt toe, in landen met autoritaire regimes, maar ook in democratieën. Samen met andere maatschappelijke organisaties komt PAX met aanbevelingen om die kwalijke trend tegen te gaan.
06-11-2020 Milieugevolgen van gewapend conflict zijn urgenter dan ooit: milieurampen dreigen door bosbranden, olielozingen en giftig afval in oorlogsgebieden. En waar landbouwgebieden en waterbronnen vervuild zijn en de luchtkwaliteit is aangetast, wordt vredesopbouw na een conflict ernstig bemoeilijkt.
Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten29-10-2020 Nederlandse F-16’s bombardeerden in 2015 een bommenfabriek van ISIS in het Iraakse Hawija. Secundaire explosies veroorzaakt door de luchtaanval hebben minstens 70 burgers gedood, honderden anderen raakten gewond. Subhan Al Jabouri, burgemeester van Hawija, vertelt hoe het bombardement nog altijd invloed heeft op het dagelijks leven: "De verschrikking van deze aanval heeft een heftige psychologische impact op de zielen van de slachtoffers. De aanval heeft in tientallen families tot doden geleid er zijn honderden gewonden. Sommige families zijn volledig weggevaagd, andere families verloren minstens drie of vier gezinsleden.'"
Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel28-10-2020 Nu er door COVID-19 nog altijd niet gereisd kan worden, belt Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX, met partners over de hele wereld. Dit keer met Lokii Lokwaar Eliah uit Zuid-Soedan.
26-10-2020 "Burgers moeten beter worden beschermd tegen het gebruik van zware explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat concluderen PAX en het Britse Airwars na onderzoek naar de inzet van explosieve wapens bij recente internationale militaire interventies in Mosul, Raqqa en Hawija."
Bescherming van burgers in oorlogssituaties24-10-2020 Atoomwapens worden officieel illegaal. Nu vanavond Honduras als vijftigste land het VN-verdrag tegen kernwapens heeft geratificeerd, treedt dit verdrag over 90 dagen in werking. “Dit is een enorme stap in de richting van een kernwapenvrije wereld”, zegt Susi Snyder van PAX.
Omstreden wapens en wapenhandel