paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/4

Laatste berichten

 • Vrede in tijden van corona

  03-04-2020 De coronacrisis houdt de wereld in haar greep, zo ook in de gebieden waar PAX werkt aan vrede. We zien dat mensen in conflictsituaties extra kwetsbaar zijn: bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen niet functioneren of gebombardeerd zijn, vluchtelingen opeengepakt zitten in vluchtelingenkampen of coronamaatregelen die vooral gericht lijken te zijn op het inperken van burgerlijke vrijheden. Het is de vraag of die beperkingen ook weer worden opgeheven wanneer de coronacrisis afneemt. Hieronder een inkijkje in hoe corona het werk beïnvloed in de regio’s waar we werken.

 • Dubbele ramp, watertoegang in Noordoost-Syrië afgesloten

  02-04-2020 Omgaan met de uitbraak van het coronavirus is al moeilijk genoeg in landen waar vrede heerst. Voor honderdduizenden mensen in het noordoosten van Syrië wordt de bestrijding van de pandemie bemoeilijkt doordat hun toegang tot water is afgesloten.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Midden-Oosten
 • Doe mee met online Climate Strike van 3 april

  02-04-2020 Door de coronacrisis kan de Climate Strike, die op vrijdag 3 april in Utrecht plaats zou vinden, niet doorgaan. Wel is er een online alternatief. PAX roept mensen op om mee te doen, via het internet.

 • Gewapende groepen in Colombia gebruiken de coronacrisis als dekmantel

  31-03-2020 Nadat er acht mensenrechtenverdedigers zijn vermoord en anderen met de dood zijn bedreigd, vrezen Colombiaanse activisten dat de door het coronavirus veroorzaakte gezondheidscrisis wordt uitgebuit door illegale gewapende groeperingen.

  Colombia
 • 'Hoop is het beste medicijn tegen angst'

  25-03-2020 De coronacrisis heeft invloed op alles en iedereen, ook op het vredeswerk van PAX. Anna Timmerman, onze algemeen directeur, over de gevolgen van de uitbraak van het virus. "PAX'ers blijven vechten voor hen die in conflictlanden leven."

 • Vluchtelingen Lesbos en Chios snel evacueren

  20-03-2020 Nu het coronavirus ook het Griekse eiland Lesbos heeft bereikt, doen acht hulporganisaties een dringende oproep aan premier Mark Rutte om, met zijn Europese collega’s, de vluchtelingen daar weg te halen.

 • Na strijd in Colombia zijn verhalen nodig, geen stilte

  11-03-2020 Op zoek naar de verhalen van Colombianen, die na een halve eeuw oorlog en strijd nu officieel in vrede leven, stuitte schrijfster Karin Anema eerst vooral op stilte. We spraken haar over hoe ze toch de vele waarheden over het conflict naar boven kreeg en daar een boek over schreef: De Wet van de Stilte - reis door Colombia. Ook komt het werk dat PAX in Colombia doet naar voren. Anema: ‘Je ziet dat PAX heel erg noodzakelijk is.’

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht: Er is veel behoefte aan PAX

  06-03-2020 PAX heeft een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht: Peter van der Veer. Hij kwam in de jaren ’80 bij PAX binnen, was al een aantal jaar toezichthouder en volgt nu Marieke de Wal op als voorzitter. “Ik hoop dat PAX tegenwicht kan blijven bieden aan de bestaande machten in landen waar mensen in de knel zitten.”

 • PAX dankbaar voor half miljoen euro steun van Postcode Loterij

  05-03-2020 PAX kreeg tijdens het Goed Geld Gala gisteren een schenking van 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. De loterij schonk in totaal meer dan 376 miljoen aan goede doelen. Net als voorgaande jaren kreeg PAX dus een half miljoen, waarvoor we dankbaar zijn.

 • EU, gebruik geen geweld tegen burgers aan de Griekse grens

  04-03-2020 PAX maakt zich grote zorgen om de recente gebeurtenissen bij de Griekse grens en de reactie van de EU daarop.

  Europa, Midden-Oosten