paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/3

Laatste berichten

 • Vrouwen hebben keer op keer laten zien dat zij verandering kunnen brengen

  24-04-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Afrika
 • Kabinet: toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht

  23-04-2020 Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie: Neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen over die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze kinderen - uit landen als Afghanistan en Syrië - zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.

 • Megaconcerns let op! Geen uitverkoop mensenrechten door coronacrisis

  21-04-2020 Grote bedrijven mogen geen misbruik maken van de coronacrisis door mensenrechten in de uitverkoop te doen. Dat het nu wel gebeurt, kan niet door de beugel, vindt PAX. “Juist in crisistijd moeten bedrijven de mensen die voor hen in lagelonenlanden en conflictgebieden werken niet uit het oog verliezen,” stelt PAX’er Joris van de Sandt.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten
 • Te weinig aandacht voor Srebrenica in Nederlands geschiedenisonderwijs

  18-04-2020 Er is te weinig aandacht voor de oorlogen in voormalig Joegoslavië en de genocide in Srebrenica in het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Marc van Berkel in opdracht van vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa
 • Door corona moeten we in Colombia heel alert zijn voor misbruik

  16-04-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze had er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette er een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Colombia
 • Kerken in de strijd tegen COVID-19

  10-04-2020 “Pasen zal dit jaar vreemd zijn”, schrijven Nederlandse bisschoppen in een brief aan gelovigen. Maar niet alleen in Nederland, over de hele wereld zullen de kerkbanken deze Pasen leeg zijn. In diepgelovige landen als Zuid-Soedan en Congo spelen kerken een belangrijke rol in crisisbeheersing, als het gaat om conflicten en sociale onrust. Hoe ziet die rol eruit in tijden van corona?

 • PAX roept op tot wereldwijd staakt-het-vuren vanwege corona

  09-04-2020 PAX heeft, samen met meer dan 190 organisaties, de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een wereldwijd staakt-het-vuren te realiseren om zo het coronavirus beter te kunnen te bestrijden. Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft eerder al opgeroepen tot een dergelijk wereldwijd staakt-het-vuren en meer dan 70 landen hebben al hun steun betuigd. Nu moeten de VN-lidstaten ook echt de daad bij het woord voegen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel
 • Tijd voor transparantie over Nederlandse militaire acties en geweld tegen burgers

  09-04-2020 PAX roept de Nederlandse overheid en het Ministerie van Defensie op om zich in te zetten voor bescherming van burgers wereldwijd. Daarvoor moeten beleid en praktijk aangepast worden aan de ambitie van Nederland om een voorloper te zijn op het gebied van bescherming van burgers. Ook moet er volledige en transparante communicatie zijn over Nederlandse militaire acties en de gevolgen van het gebruik van geweld tegen burgers.

 • Nederland, bied vluchtelingenkinderen uit Griekenland veiligheid

  08-04-2020 PAX roept samen met 12 andere humanitaire en mensenrechtenorganisaties de Nederlandse regering op om per direct 500 kinderen die zonder ouders vastzitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te evacueren en op te nemen.

  Nederland, Europa
 • PAX en de COVID-19 respons

  07-04-2020 PAX en haar partners, actief in vijftien landen wereldwijd, zijn van mening dat internationale solidariteit, eerbiediging van de mensenrechten en een focus op vredesopbouw de kern moeten vormen van een gecoördineerde internationale reactie op de COVID-19 pandemie.