paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/3

Laatste berichten

 • Nederland moet zich aansluiten bij anti-kernwapenverdrag VN, vindt meerderheid Nederlanders

  22-01-2021 Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland zich moet aansluiten bij het anti-kernwapenverdrag van de VN, dat vandaag in werking treedt. Ook zijn de meeste Nederlanders tegen Amerikaanse atoomwapens op Nederlands grondgebied. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), waarvan PAX onderdeel is.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • PAX roept op tot vrijlating Marokkaanse activist Maati Monjib

  20-01-2021 De Marokkaanse activist Maati Monjib zit sinds 29 december in voorarrest zonder dat er een aanklacht met zijn advocaten is gedeeld. Hij is nu in hongerstaking gegaan. Nederland en de EU moeten alles doen om hem vrij te krijgen.

 • Mijnbouwbazen Drummond Colombia aangeklaagd voor steun aan paramilitairen

  13-01-2021 Leidinggevenden van steenkolengigant Drummond worden aangeklaagd voor betrokkenheid bij grove mensenrechtenschendingen in Colombia. Hen wordt verweten paramilitairen te hebben gefinancierd die zeker 3.382 slachtoffers op hun geweten hebben. Slachtoffers van moord, gedwongen verdwijning en ontvoering. De conclusies van het Colombiaanse OM lijken sterk op die van het rapport ‘The Dark Side of Coal’ dat PAX in juni 2014 publiceerde.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Bethlehem zit op slot

  23-12-2020 Hoe gaat het eigenlijk in Bethlehem in deze tijd? Normaal gesproken is het stadje even uit zijn isolement verlost rond de kerstdagen en is het feest. Maar het coronavirus zet alles op slot. Wat rest, is hoop dat het ooit beter wordt.

 • Wat er wel goed ging in 2020

  18-12-2020 Nee, 2020 was niet het fijnste jaar ooit. Het coronavirus veranderde de levens van mensen over heel de wereld ingrijpend. De democratie staat in veel landen nog meer onder druk. Maar gelukkig was er ook positief nieuws. Een VN-kernwapenverbod, waardoor de ergste massavernietigingswapens eindelijk illegaal worden. En het bewijs dat het helpt om met (voormalig) vluchtelingen te praten over wat ze hebben meegemaakt, dat vermindert racisme en vooroordelen. Ook was voor PAX de Vredesweek een mooi moment in een zwaar jaar.

 • 2020: Vechten voor vrede, ondanks corona

  18-12-2020 Het is bijna kerst, tijd om de balans op te maken over 2020. Een jaar als geen ander, waarin een wereldwijde pandemie ieders leven drastisch veranderde. Wij zagen onze collega’s, vrienden en familie een stuk minder. In andere landen waren de gevolgen nog een stuk negatiever en nam de repressie en agressie toe. En toch bleek er hoop te zijn, zoals die altijd opbloeit tijdens verdrukking.

 • PAX juicht nieuw Nationaal Actieplan voor vrouwen, vrede en veiligheid toe

  16-12-2020 PAX ondertekent vandaag, samen met meer dan 60 andere organisaties en verschillende ministeries, het nieuwe Nederlands Nationaal Actieplan rond vrouwen, vrede en veiligheid (NAP 1325). Daarin staan afspraken over hoe Nederland om moet gaan met internationale verplichtingen en beloftes op het gebied van vrouwen, vrede en veiligheid. Anke Kluppels, beleidsadviseur gender, peace and security bij PAX: "We zijn erg blij dat het grote belang van een gezamenlijke inzet wordt gezien."

 • Kernwapens moeten weg uit Nederland, steun PAX

  10-12-2020 Kernwapens moeten weg uit Nederland en de rest van de wereld! Ook als ze niet gebruikt worden, zijn ze levensgevaarlijk. De gevolgen van een ongeluk zijn niet te overzien. Met uw steun kunnen we onze strijd tegen kernwapens voortzetten. Help ons een kernwapenvrije wereld te bereiken.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • "Geweld is nooit ethisch, je kunt geen geweld gebruiken en toch menselijk blijven."

  10-12-2020 Op de internationale dag van de mensenrechten belt Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX, met Lubna Kanawati van onze Syrische partner-organisatie Women now! Deze organisatie heeft als doel om de positie van vrouwen in Syrië te versterken. Een gesprek over vrouwenrechten en geweldloos verzet. Kanawati: “Onze hele organisatie is gebaseerd op vrouwenrechten. Alle vrouwen die bij ons werken zijn het levende bewijs dat vrouwen alles kunnen, ongeacht de omstandigheden.”

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Aegon, Allianz en NN Group investeren miljarden in foute wapenleveranciers

  09-12-2020 Verzekeraars investeren miljarden in bedrijven die wapens leveren aan strijdende partijen in conflictgebieden zoals Jemen. Verreweg de grootste investeerders zijn Aegon, Allianz en NN Group. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar de beleggingen van de negen grootste verzekeraars in Nederland.

  Omstreden wapens en wapenhandel