paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/3

Laatste berichten

 • De Ethiopische premier Abiy Ahmed. 2018 Foto Wikimedia Commons / CC0 1.0

  Nobelprijs is terechte erkenning voor vredeswerk in de Hoorn van Afrika

  11-10-2019 PAX feliciteert premier Abiy Ahmed van Ethiopië van harte met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede 2019. Ahmed wist een einde te maken aan de jarenlange strijd tussen Ethiopië en buurland Eritrea. Hij voerde sinds zijn aantreden in april 2018 in rap tempo democratische hervormingen door.

 • Kinderen bij een door ISIS aangestoken oliebrand in Irak. Oktober 2016. Foto Benedetta Argentieri/Oxfam

  Klimaatverandering: een bedreiging voor vrede

  11-10-2019 De bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering brengt wereldwijd miljoenen mensen op de been. Tijdens protesten en klimaatstakingen laten ze blijken dat de klimaatcrisis een halt moet worden toegeroepen.

 • Stop het geweld tegen Irakese demonstranten, luister naar hen

  10-10-2019 De gewelddadige reactie van de Irakese overheid op de vreedzame protesten moet onmiddellijk stoppen. Afgelopen week gingen Irakese burgers, met name jonge mannen, de straat op in de hoofdstad Bagdad, waar zij geweldloos protesteerden tegen de huidige uitzichtloze leefomstandigheden in hun land.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Inwoners ontvluchten Ras al-Ein, Noordoost Syrië

  PAX: Turkije, stop offensief!

  10-10-2019 Het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is begonnen. Dorpen en steden langs de grens zijn gebombardeerd en worden beschoten met artillerievuur. Turkse troepen trekken Syrië binnen om te vechten en krijgen daarbij hulp van Arabische milities om zo de Koerdisch Syrische strijdkrachten te bestrijden.

  Midden-Oosten
 • Collega Roos Boer in Wenen

  Keerpunt bereikt in internationale discussies tegen bombarderen van dorpen en steden

  04-10-2019 Deze week kwamen 133 staten bijeen in Wenen om te spreken over het grote leed dat wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De tweedaagse conferentie – de grootste tot nu toe over dit onderwerp – markeerde een kantelpunt.

 • Dit was de Vredesweek!

  Vredesweek met ruim 400 activiteiten afgesloten

  30-09-2019 De Vredesweek is voorbij! Het was een prachtige week met honderden activiteiten in het hele land, van Groningen tot Zeeland, en van Limburg tot de Waddeneilanden. Bekijk de video voor een indruk van de Vredesweek 2019.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland
 • Het klimaat is van iedereen

  Kom vrijdag ook naar de Klimaatstaking

  25-09-2019 Klimaatverandering is overal ter wereld een bedreiging voor het leven. Hittegolven of stormen, droogten of overstromingen, minder biodiversiteit en voedseltekorten, uiteindelijk raakt het ons allemaal. We zitten in hetzelfde schuitje.

 • Jan Gruiters Foto Lize Kraan

  Vredesweeklezing 2019: De ziel van PAX

  21-09-2019 Wat is er nodig om de vredesbeweging in beweging te houden? Wat is er nodig om dat oude ideaal van een vreedzame en menswaardige wereld dichterbij te brengen? Scheidend directeur Jan Gruiters luidde de Vredesweek in met een lezing in de Domkerk te Utrecht.

  Nederland
 • Doe mee met de Nationale Vredesweek 2019

  Doe mee met de Nationale Vredesweek 2019!

  18-09-2019 Van 21 t/m 29 september 2019 is het Vredesweek, dé nationale actieweek voor vrede. Tijdens de Vredesweek worden in het hele land honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot collegetours en van festivals tot debatten. Voor elk wat wils.

  Nederland
 • Mr PAX stapt uit de karavaan

  Mister PAX stapt uit de karavaan

  12-09-2019 Mister PAX stapt uit de karavaan. Deze kop staat boven het artikel dat dagblad Trouw deze week publiceerde naar aanleiding van het vertrek van Jan Gruiters. Het is een verhaal over 38 jaar vredeswerk van een bevlogen algemeen directeur.