paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/27-t-m-29-januari-human-rights-weekend-in-de-balie

27 t/m 29 januari: Human Rights Weekend in De Balie

24-01-2017

Mensenrechtenschendingen die de kranten niet haalden krijgen komend weekend de ruimte tijdens het Human Rights Weekend in De Balie. PAX is partner van het evenement en verzorgt een lezing en een filmvertoning op zaterdag.

Het Human Rights Weekend biedt een vol programma met films, masterclasses en discussies met filmregisseurs aan de hand van het overkoepelende thema behind the headlines. Aan bod komen onderwerpen als internationaal strafrecht, vrijheid van meningsuiting, alleenstaande minderjarige vluchtelingen, seksueel geweld als oorlogswapen en de relatie tussen klimaat en mensenrechten. Het programma beslaat de hele wereld: van Rwanda tot de VS, van Myanmar tot Denemarken.

Vergeten oorlog
PAX verzorgt als partner van het Human Rights Weekend twee lezingen. Zaterdag 28 januari om 14.45 uur geeft Jelena Sporin, programmaleider Hoorn van Afrika van PAX, een inleiding bij de filmpremière van The Heart of Nuba. In dit door oorlog verscheurde gebeid zijn jaren van oorlog onopgemerkt voorbij gegaan en hulpkreten grotendeels onbeantwoord. Een Amerikaanse arts zet zich onbaatzuchtig in voor de behoeften van een vergeten volk, terwijl de regio meedogenloos wordt gebombardeerd door de regering van president Omar al-Bashir.

Scholen en ziekenhuizen als doelwit
Op zaterdag om 17.15 uur spreekt Roos Boer, programmaleider explosieve wapens, tijdens de masterclass Schools and Hospitals under Attack. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld: je veilig voelen op school of in een ziekenhuis. Helaas is dit voor veel kinderen en volwassenen niet het geval. Scholen en ziekenhuizen inclusief personeel en patiënten zijn vaak een strategisch doelwit in oorlogsgebieden. De gebouwen worden gebruikt voor militaire doeleinden, bijvoorbeeld als kazerne.

In deze masterclass licht Bede Sheppard (Human Rights Watch) zijn onderzoek toe over het gebruik van scholen als militaire doeleinden en als doelwit. Roos Boer gaat in op de impact van explosieve wapens nabij ziekenhuizen. Beide sprekers leggen de nadruk op hun onderzoek en de manieren om deze gevaarlijke praktijken terug te dringen.

Meer informatie en kaartverkoop via www.debalie.nl

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.