paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/25

Laatste berichten

 • PAX bij VN-bijeenkomst over killer robots

  PAX bij VN-bijeenkomst over killer robots

  11-04-2016 Killer robots: ze zijn er nog niet, maar wat als de huidige technologische ontwikkelingen wél gaan leiden tot (volledig) autonome wapens? Wat zouden daarvan de juridische, ethische en militaire gevolgen zijn? Deze vragen staan centraal tijdens de VN-Conventie over Conventionele Wapens (CCW) die deze week wordt gehouden in Genève. PAX is hier als medeoprichter van de internationale campagne Stop Killer Robots uiteraard bij.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Emeritus bisschop Huub Ernst van Breda. Foto uit YouTube video Stadsarchief Breda

  Bisschop Ernst viert 99ste verjaardag

  08-04-2016 Emeritus bisschop Huub Ernst van Breda viert vandaag zijn 99ste verjaardag. Wij feliciteren hem hiermee van harte!

  Nederland
 • Meer dan 45.000 mensen tekenden het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens. Hierdoor moet de Tweede Kamer debatteren over een nationaal verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens ter wereld. Foto © Daniel Maissan

  28 april Kamerdebat over burgerinitiatief tegen kernwapens: kom jij ook?

  07-04-2016 Eindelijk is het zo ver: de datum voor het Kamerdebat over het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens is bekend! Op 28 april om 11.30 uur spreekt de Tweede Kamer over het voorstel van PAX voor een nationaal verbod op kernwapens. Een historisch debat – en jij kunt erbij zijn.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Een ondergrondse silo met een Titan kruisraket. Foto Steve Jurvetson/CC flickr.com/photos/jurvetson/

  Amerikaanse stad beëindigt investeringen in kernwapenproducenten

  04-04-2016 Goed nieuws: Cambridge, een stad in de Amerikaanse staat Massachusetts, gaat de investeringen van haar ambtenarenpensioenfonds in kernwapenproducenten terugtrekken.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad sprak haar zorgen uit over de aanwezigheid van Colombiaanse kolen in de Amsterdamse haven en verzocht het college van B en W hier maatregelen tegen te nemen. Westpoort, Amsterdam, foto Anders Sandberg, CC https://www.flickr.com/photos/arenamontanus/albums/72157603456426147

  Amsterdam wil bloedkolen weg uit haven

  31-03-2016 De Amsterdamse gemeenteraad wil dat de haven zich inspant om bloedkolen uit te bannen. Woensdag 30 maart sprak een grote meerderheid van de raad haar zorgen uit over de aanwezigheid van Colombiaanse kolen in de Amsterdamse haven, en verzocht het college van B en W hier maatregelen tegen te nemen.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland
 • Muur in Kiev met portretten waarover een serie vredesposters, sommige ook wel anti-Russische-bezettingsposters, geplakt is, en ook oproepen om de opstand te steunen (Maidan). Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer 2014

  Standpunt PAX over het Associatieverdrag EU - Oekraïne

  31-03-2016 Op 6 april vindt het referendum plaats over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. PAX zet zich in voor duurzame vrede in Oekraïne. Daarvoor zijn transparant, democratisch bestuur en bescherming van de rechten en belangen van burgers belangrijke voorwaarden. PAX ondersteunt de inspanningen van Oekraïners die zich hier op vreedzame wijze voor inzetten. Daarom neemt PAX ook een standpunt in over het verdrag.

  Oekraïne
 • De eerste vluchtelingen uit de omgeving van Mosul worden ondergebracht in sportcomplexen in veiliger gebieden.

  Strijd om Mosul verhevigt, duizenden mensen vluchten

  30-03-2016 Nu de Irakese regeringstroepen en diverse milities de door ISIS bezette miljoenenstad Mosul in Irak naderen, vluchten veel mensen uit de omliggende dorpen naar veiliger gebieden. De eerste 3000 vluchtelingen zijn ondergebracht in sportcomplexen. Naar verwachting zal dat aantal vertienvoudigen als het front de dichterbij gelegen dorpjes nadert.

  Midden-Oosten
 • Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid

  Solidariteit en vrijheid

  25-03-2016 Tijdens de bijeenkomst op Goede Vrijdag op de Dam riepen sprekers op tot eenheid en respect. Burgemeester Van der Laan leidde de minuut stilte in.

  Nederland
 • Radovan Karadzic wordt de rechtbank binnengeleid. Foto © ICTY

  PAX verwelkomt uitspraak Karadzic; tijd voor erkenning

  24-03-2016 PAX is blij met de uitspraak van het Tribunaal voor Ex-Joegoslavië in Den Haag in het proces tegen Radovan Karadzic, voormalig president en opperbevelhebber van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. Tien van de elf aanklachten zijn door het Tribunaal gegrond bevonden en de straf is bepaald op veertig jaar cel.

  Balkan, Nederland
 • Laten we elkaar vasthouden en vastberaden zijn

  Vredesmanifestatie tegen aanslagen

  24-03-2016 "We beseffen dat geen enkele samenleving immuun is voor geweld. Wel kunnen wij elkaar vasthouden en samen vastberaden zijn", aldus Jan Gruiters. Als antwoord op de aanslagen in Brussel en vorige week in Istanbul, roepen diverse moslimorganisaties, de vredesorganisatie PAX en andere levensbeschouwelijke organisaties op om op Goede Vrijdag naar een ingetogen vredesmanifestatie te komen op De Dam.

  Nederland