paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/25

Laatste berichten

 • Kolentransport in Colombia. Foto © Daniel Maissan

  PAX: stop nu import bloedkolen uit Colombia

  03-03-2016 PAX roept acht Europese energiebedrijven op te stoppen met de aankoop van steenkool van de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore. Deze mijnbouwbedrijven hebben tot nu toe niets gedaan voor slachtoffers van ernstige schendingen van mensenrechten in de Colombiaanse mijnstreek Cesar.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Europees Parlement stemt voor wapenembargo Saoedi-Arabië

  25-02-2016 Het Europees Parlement heeft vandaag in grote meerderheid gestemd vóór een wapenembargo op Saoedi-Arabië. PAX en collega-organisaties in Europa zijn zeer verheugd over deze uitslag en roepen Nederland en EU-buitenlandchef Federica Mogherini op om dit wapenembargo zo snel mogelijk in te stellen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Deir Ez-Zor

  Syrië: Voedseldroppings Deir Ez-Zor

  25-02-2016 Woensdagavond werd de eerste voedseldropping boven de stad Deir ez-Zor gedaan. Het is een eerste stap richting het doorbreken van belegeringen. Volgens ooggetuigen zijn er zes containers gedropt, waarvan de goederen van drie containers door de Rode Halve Maan konden worden verdeeld. De andere drie waren beschadigd en vielen op plekken waar de hulporganisatie niet kon komen.

  Midden-Oosten
 • Maidanplein voor de herdenking van de slachtoffers van de revolutie

  Oekraïne en het Associatieverdrag

  19-02-2016 Nog zo’n twee maanden en dan mag de kiezer zich in een referendum uitspreken over het ratificeren van het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De campagnes ‘ja’ en ‘nee’ staan in de steigers. Er is zelfs subsidie beschikbaar om campagne te voeren. De Nederlandse regering is wel voor, maar voert geen campagne. Waar staat PAX?

  Oekraïne, Nederland
 • UNMISS militairen delen water uit aan Zuid-Soedanezen in het UN House bij de hoofdstad Juba. Foto © UN Photo

  PAX vindt nieuwe Nederlandse bijdrage aan VN-missie Zuid-Soedan te klein

  19-02-2016 Al sinds 2011 ondersteunt Nederland de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan, UNMISS. Nederland deed dat met zo'n 30 militairen en politiemensen. Ondanks het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog in het jonge land in 2013 wil de Nederlandse regering de missie nu verlengen met slechts een kwart van de eerdere inzet.

  Afrika, Nederland
 • Met een commerciële drone voert ISIS een aanval uit op een olieraffinaderij.

  Commerciële drones steeds populairder in gewapende conflicten

  18-02-2016 Drones zijn booming. Maar in verkeerde handen kunnen op het eerste gezicht onschuldige onbemande vliegtuigjes gemakkelijk veranderen in gevaarlijke wapens. Gewapende groepen zoals ISIS en Hezbollah maken al steeds vaker gebruik van eenvoudig te verkrijgen commerciële drones voor aanvallen op burgers en militairen. Dit blijkt uit het onderzoek Emerging Unmanned Threats dat PAX en het Britse Armament Research Services (ARES) vandaag publiceren.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Syrische apotheker: 'Burgerbevolking is doelwit'

  'Syrische bevolking is doelwit'

  17-02-2016 Machteloos voelde hij zich. De Syrische student farmacie Husam Rajab Fawaz (25) was op familiebezoek in Douma toen hij plots de stad niet meer uit kon. Vanaf eind 2012 werd Douma door het regeringsleger belegerd en is het voor de 200.000 inwoners onmogelijk de stad in of uit te gaan. Husam is in Nederland om met journalisten en beleidsmakers te spreken over de noodzaak om de belegeringen in Syrië te doorbreken.

  Midden-Oosten
 • Een luchtaanval door de Saoedische luchtmacht op Sana in Yemen op 11 mei 2015. Foto door Ibrahem Qasim - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4013596

  PAX roept op tot wapenembargo Saoedi-Arabië

  16-02-2016 Wapenleveranties aan Saoedi-Arabië moeten zo snel mogelijk worden stopgezet, stelt PAX. De grove mensenrechtenschendingen in het land en het groeiende bewijs voor schendingen van het oorlogsrecht in de bombardementen op Jemen maken wapenleveranties aan Saoedi-Arabië onverantwoord. Zowel bij de Nederlandse regering als binnen de EU voert PAX momenteel een lobby voor een wapenembargo tegen het land.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Foto commons.wikimedia.org

  Syrië: misschien toch voedseldroppings?

  11-02-2016 Een miljoen mensen verhongeren in stervende steden. Voedselhulp moet naar álle belegerde gebieden. Dat was de belangrijkste boodschap van PAX voorafgaand aan het debat van afgelopen woensdag over inzet van Nederlandse vliegtuigen die ISIS gaan bombarderen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • PAX bood vanmiddag een kopje ‘belegeringssoep’ aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor systematisch uithongeren van de Syrische burgerbevolking in belegerde gebieden. Foto © Lize Kraan

  Doorbreek de belegeringen van Syrische steden

  09-02-2016 Vredesorganisatie PAX bood vanmiddag een kopje 'belegeringssoep' aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor systematisch uithongeren van de Syrische burgerbevolking in 46 belegerde gebieden. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de laatste cijfers van de VN.

  Midden-Oosten