paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/25

Laatste berichten

 • Sinjar: Niet vergeten

  Sinjar: Niet vergeten

  03-08-2016 Vandaag is het twee jaar geleden dat in Noord-Irak duizenden mensen op de vlucht sloegen voor de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). In de omgeving van de berg Sinjar, in de provincie Ninevé, werden op 3 augustus 2014 duizenden burgers gedood of ontvoerd.

  Midden-Oosten
 • Oost-Aleppo in groot gevaar

  Oost-Aleppo in groot gevaar

  01-08-2016 Sinds de soldaten van president Assad op 7 juli de laatste toegangsweg, die Oost-Aleppo verbond met de Syrische oppositie elders, afgesloten hebben, zijn de berichten al alarmerend over de te verwachten uithongering en belegering. Ongeveer 300.000 mensen zijn in gevaar.

  Midden-Oosten
 • Vluchtelingenkwestie

  Vluchtelingenkwestie

  21-07-2016 Oorlog en conflict zet wereldwijd 60 miljoen mensen aan tot vluchten. De migratie naar Europa confronteert Europese burgers met mensen op de vlucht die een klemmend beroep op hen doen. Dit appel zet vele mensen aan tot hulp maar ook tot afwerend gedrag en het debat leidt tot versimpelde voor en tegen posities. De politieke gevolgen hiervan zijn in Europa al zichtbaar geworden. Dit is de eerste alinea in een open brief van PAX aan de voorzitters van de politieke partijen.

  Nederland
 • Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag

  Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag?

  20-07-2016 PAX is al veel jaren werkzaam in Irak. Na de val van Saddam Hussein is er veel gebeurd. De etnische kaart van Irak is flink door elkaar geschud. Ook door de aanwezigheid van ISIS. Nu deze laatste groep terrein verliest, vrezen veel mensen voor een soort Bijltjesdag.

  Midden-Oosten
 • Minister Bert Koenders. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Koenders voor nucleaire ontwapening, dus nu concrete stappen doen

  13-07-2016 Minister Koenders pleitte tijdens de NAVO-top in Warschau voor nucleaire ontwapening. Toch heeft de Nederlandse regering nog niet de belangrijke stap gezet die andere landen al wel hebben gedaan: zich aansluiten bij de ruime meerderheid van VN-lidstaten die de onderhandelingen voor een internationaal verbod op kernwapens wil beginnen. Vredesorganisatie PAX roept de Nederlandse regering op zich alsnog aan te sluiten bij deze meerderheid.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Het vluchtelingenkamp van de VN in Juba - de gevechten vinden dichtbij het kamp plaats. UN Photo/Albert Gonzalez Farran

  Geweld laait op in Zuid-Soedan

  11-07-2016 Vredesbeweging PAX is ontsteld over het hernieuwd oorlogsgeweld in Zuid-Soedan sinds afgelopen donderdag. Ook vandaag nog, zelfs na een oproep van de Verenigde Naties tot een staakt-het-vuren, gaat het vechten in de hoofdstad Juba door. Ook buiten de hoofdstad is het geweld opgelaaid. Nu al is duidelijk dat het nieuwe conflict meer dan 300 slachtoffers, waaronder burgers, heeft geëist.

  Afrika
 • De Nationale Srebrenica herdenking in 2011.

  Ministerie van Defensie hangt vlag halfstok voor Srebrenica

  08-07-2016 Sinds vanmiddag is op de website van het Ministerie van Defensie te lezen dat de vlag halfstok zal hangen tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking. Het is een teken van respect voor de overledenen en hun nabestaanden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • Ben van Renssen en Adje Anakotta bij een bezoek aan Srebrenica eerder dit jaar.

  Herdenking in Srebrenica voor Dutchbatter Raviv van Renssen

  07-07-2016 Op vrijdag 8 juli vindt in Srebrenica een kleine herdenking plaats voor Raviv van Renssen, de Dutchbatsoldaat die daar 21 jaar eerder, op 8 juli 1995, het leven liet. De herdenking is een gezamenlijk initiatief van de familieleden van Raviv, Dutchbatveteraan Adje Anakotta en vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • De Walk of Peace 2015

  Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

  07-07-2016 Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.

  Nederland
 • Nederlandse wapensystemen zullen worden geïnstalleerd op Gowind korvetten van het Franse bedrijf DCNS die aan de Egyptische marine worden verkocht. Foto Flickr.com / flickr.com/photos/eunavfor/8517190241

  PAX in actie tegen wapenexportvergunning Egypte

  06-07-2016 Samen met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Stop Wapenhandel is PAX in beroep gegaan tegen de verstrekking van een wapenexportvergunning door de Nederlandse regering.

  Omstreden wapens en wapenhandel