paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/24

Laatste berichten

 • De eerste vluchtelingen uit de omgeving van Mosul worden ondergebracht in sportcomplexen in veiliger gebieden.

  Strijd om Mosul verhevigt, duizenden mensen vluchten

  30-03-2016 Nu de Irakese regeringstroepen en diverse milities de door ISIS bezette miljoenenstad Mosul in Irak naderen, vluchten veel mensen uit de omliggende dorpen naar veiliger gebieden. De eerste 3000 vluchtelingen zijn ondergebracht in sportcomplexen. Naar verwachting zal dat aantal vertienvoudigen als het front de dichterbij gelegen dorpjes nadert.

  Midden-Oosten
 • Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid

  Solidariteit en vrijheid

  25-03-2016 Tijdens de bijeenkomst op Goede Vrijdag op de Dam riepen sprekers op tot eenheid en respect. Burgemeester Van der Laan leidde de minuut stilte in.

  Nederland
 • Radovan Karadzic wordt de rechtbank binnengeleid. Foto © ICTY

  PAX verwelkomt uitspraak Karadzic; tijd voor erkenning

  24-03-2016 PAX is blij met de uitspraak van het Tribunaal voor Ex-Joegoslavië in Den Haag in het proces tegen Radovan Karadzic, voormalig president en opperbevelhebber van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. Tien van de elf aanklachten zijn door het Tribunaal gegrond bevonden en de straf is bepaald op veertig jaar cel.

  Balkan, Nederland
 • Laten we elkaar vasthouden en vastberaden zijn

  Vredesmanifestatie tegen aanslagen

  24-03-2016 "We beseffen dat geen enkele samenleving immuun is voor geweld. Wel kunnen wij elkaar vasthouden en samen vastberaden zijn", aldus Jan Gruiters. Als antwoord op de aanslagen in Brussel en vorige week in Istanbul, roepen diverse moslimorganisaties, de vredesorganisatie PAX en andere levensbeschouwelijke organisaties op om op Goede Vrijdag naar een ingetogen vredesmanifestatie te komen op De Dam.

  Nederland
 • Cartoon van de Franse tekenaar Plantu.

  Het verdriet van België is ook ons verdriet

  22-03-2016 Wat een schok, wat een verdriet. Opnieuw aanslagen, dit keer in Brussel, in het hart van Europa. Het extremistisch geweld in onze eigen samenlevingen overrompelt ons keer op keer. De ontwrichtende uitwerking van terroristisch geweld. Het verdriet over de slachtoffers. De angst voor weer nieuw geweld. We kunnen en we zullen daar nooit aan wennen, schrijft algemeen directeur Jan Gruiters.

  Nederland
 • Wat zou jij vragen aan een Syrische vluchteling?

  Het verhaal van vluchtelingen op school, bij clubs en in de kerk

  21-03-2016 Syrische vluchtelingen bezoeken vanaf vandaag scholen, kerken, verenigingen en andere groepen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en nemen de tijd om in gesprek te gaan met de luisteraars. Het Leidsche Rijn College in Utrecht ontvangt vandaag vluchtelingen in zeven groepen.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Een boot met vluchtelingen komt aan bij de Griekse kust. Foto Kostis Ntantamis/IRIN

  Turkije-deal is vooral een oplossing voor Europa zelf

  21-03-2016 De overeenkomst tussen Turkije en de EU lijkt vooral een oplossing te zijn voor Europa zelf. Het is zeer de vraag in hoeverre de rechten en veiligheid van vluchtelingen zelf gewaarborgd worden. Dat stelt PAX in reactie op de vrijdag gesloten 'vluchtelingendeal'.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vluchtelingen in Griekenland. Foto © IRIN

  Deal EU-Turkije ondermijnt rechten vluchteling

  17-03-2016 Vandaag begint de EU-top over de migratiecrisis, met prominent op de agenda: het principeakkoord tussen de EU en Turkije over vluchtelingen. PAX heeft grote bezwaren tegen deze ‘Turkije-deal’. Belangrijkste is dat deze overeenkomst de rechten van vluchtelingen ondermijnt, betoogt algemeen directeur Jan Gruiters in het Reformatorisch Dagblad.

  Midden-Oosten
 • Live vanuit Syrië

  Live / Life vanuit Syrië

  15-03-2016 Vijf jaar geleden startte de revolutie in Syrië. Op 15 maart 2011 gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor vrijheid en mensenrechten. Het land is nu in oorlog. Veel mensen zijn gevlucht, maar nog meer mensen zijn gebleven, en zij blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. PAX legt vandaag live verbinding met deze vredesactivisten in Syrië.

  Midden-Oosten
 • Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  14-03-2016 Na vijf jaar oorlog zijn er nog steeds heel veel mensen in Syrië die blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. Hoewel er veel mensen gevlucht zijn, zijn er nóg meer mensen gebleven. Zij zetten zich nog steeds vreedzaam in voor een betere toekomst. Kijk op dinsdag 15 maart via een live verbinding mee naar activiteiten vanwege de vijfde 'verjaardag' van de revolutie.

  Midden-Oosten