paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/24

Laatste berichten

 • Campagnefoto Support the White Helmets. whitehelmets.org

  Waarom de Witte Helmen de Nobelprijs zouden moeten winnen

  06-10-2016 Vandaag wordt bekend wie de Nobelprijs voor de vrede krijgt. Een van de kandidaten is de organisatie de “Witte Helmen” uit Syrië: mannen en vrouwen die direct na een aanval mensen proberen te redden. Meer dan wie dan ook verdienen zij het om dit jaar de Nobelprijs voor de vrede te winnen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Cover van het rapport Targets of opportunity

  VS brak eigen regels over gebruik verarmd uranium

  06-10-2016 De VS heeft bij het gebruik van verarmd uranium in Irak in 2003 zijn eigen militaire richtlijnen genegeerd. Het land vuurde deze munitie af in veel meer stedelijke gebieden dan zij in eerste instantie toegaf. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van PAX en de International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW), op basis van recent vrijgegeven informatie over het gebruik van deze munitie. Bovendien groeit de vrees dat de VS verarmd uranium heeft gebruikt in Syrië.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • White Helmets reddingswerkers brengen na een luchtaanval een baby in veiligheid. Foto videostill White Helmets september 2016

  Russische clusterbommen op ziekenhuis in Aleppo

  04-10-2016 Een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo is vorige week gebombardeerd met clustermunitie. Dit meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Clustermunitie is een internationaal verboden wapen waarvan voornamelijk burgers slachtoffer worden. In het kader van de wereldwijde dag van woede over Aleppo, riep PAX – gesteund door ruim 250 protestdeelnemers - Rusland afgelopen weekend op om direct te stoppen met het bombarderen van burgerdoelen zoals in Aleppo.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Gesprek met Russen over bombardementen op Aleppo

  Gesprek met Russen over bombardementen op Aleppo

  30-09-2016 In het kader van de wereldwijde dag van woede over Aleppo, hebben het Syrische Comité, Amnesty International en PAX een gesprek gevoerd met de eerste secretaris van de Russische Ambassade.

  Midden-Oosten
 • Scholen in Aleppo sluiten

  Scholen in Aleppo sluiten

  30-09-2016 Door de huidige zware bombardementen zijn de vijf scholen die PAX in Oost-Aleppo tot nu toe nog altijd open hield, gesloten. Afgelopen zaterdag overleed de conciërge van de Mustafa Qarman school. Ibrahim Haj Ibrahim bezweek later die dag in een noodhospitaal aan zijn verwondingen.

  Midden-Oosten
 • Foto: Steven Snoep

  VN-resolutie roept op tot kernwapenverbod

  29-09-2016 ‘Start met onderhandelen over een juridisch bindend verdrag dat kernwapens verbiedt.’ Dat is de strekking van de resolutie die wordt ingediend en vrijwel zeker aangenomen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Met deze resolutie komt een verbod op kernwapens dichterbij en wordt geschiedenis geschreven, zegt PAX in een reactie.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • In Aleppo worden gewonden naar een ziekenhuis gebracht. Foto CC / commons.wikimedia.org

  Oproep demonstratie bij Russische ambassade

  28-09-2016 Stop bommen op burgers in Aleppo. Dat is waartoe het Syrische Comité, Amnesty International en PAX oproepen. Een stem tegen de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo. Op vrijdag 30 september om 13.00 uur bij de Russische Ambassade in Den Haag.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Data, drones en dood

  Data, drones en dood

  27-09-2016 Deze week publiceerde de Commissie Toezicht Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een onderzoek naar de manier waarop de MIVD bijdraagt aan ‘targeting’ (doelwitbepaling) door het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten. Vooral is gekeken naar doelwitbepaling die gebruikt wordt voor aanvallen met bewapende drones.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Op de laatste zaterdag in de Vredesweek opende Manifeest, hét culturele nachtfestival voor de vrede, met een gigantische Bed-in. In de voetsporen van John Lennon en Yoko Ono doken honderden vredesrebellen het 64m2 grote bed in op het Leidseplein in Amsterdam en maakten daarmee een duidelijk statement: Give peace a chance.

  Verbondenheid in de 50ste Vredesweek

  27-09-2016 Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace in Enschede leverde bijzondere ontmoetingen op tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester. Ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

  Nederland
 • foto: Yannick Tylle

  Wapenhandel in de Hoorn van Afrika

  27-09-2016 Grote aantallen mensen in de Hoorn van Afrika zijn geboren en opgegroeid in conflicten. Zij leven continu in de nabijheid van geweld en gevaar. De overvloed aan wapens in de regio en de constante toestroom van nieuw wapentuig is daar debet aan. In het rapport 'Armed and insecure' biedt PAX een uniek overzicht van de manier waarop gewapende conflicten en wapenhandel elkaar versterken.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika