paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/21

Laatste berichten

 • Vergadering van de Campaign to Stop Killer Robots tijdens de VN Conventie over Conventionele Wapens. Foto Erin Hunt

  Stap op weg naar verbod killer robots

  19-12-2016 Komend jaar moet duidelijk worden of de VN gaat onderhandelen over een verbod op killer robots. Afgelopen vrijdag besloten lidstaten om een groep regeringsexperts in 2017 onderzoek te laten doen naar autonome wapensystemen. PAX is verheugd over deze belangrijke stap op weg naar een verdrag dat deze wapens verbiedt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Paus bepleit actieve geweldloosheid

  Paus bepleit actieve geweldloosheid

  19-12-2016 Op 1 januari 2017 wordt in de katholieke kerk de 50ste Wereldvrededag gevierd. De boodschap daarvoor werd al op 8 december, tijdens een feest ter ere van Maria bekend gemaakt. Met zijn brief 'Geweldloosheid - Een stijl van vredespolitiek' zegt Franciscus toe dat de rooms-katholieke kerk een actieve rol wil spelen in een ander soort vredespolitiek en bij de preventie van conflicten.

 • Zwarte rook boven Aleppo na een bombardement door het regeringsleger.

  Solidariteitsboodschap aan mensen in Syrië

  14-12-2016 Het nieuws uit Oost-Aleppo over arrestaties, verdwijningen, massamoorden en honderden slachtoffers die vast zitten in gebombardeerde gebouwen is zeer verontrustend.

  Midden-Oosten
 • Beeld uit de animatiefilm Stop Killer Robots.

  Zet VN deze week een stap richting een verbod op killer robots?

  13-12-2016 Deze week heeft de VN de kans om een belangrijke stap te zetten richting een verbod op killer robots. VN-lidstaten komen in Genève bijeen om te spreken over volledig autonome wapens en de agenda voor komende jaren te bepalen op dit onderwerp. PAX is hierbij aanwezig om staten aan te moedigen zich sterk te maken voor een verbod.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van PAX naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten blijkt dat Nederlandse instellingen er steeds bewuster voor kiezen geen geld te steken in deze massavernietigingswapens.

  Steeds meer investeerders sluiten kernwapens uit

  08-12-2016 Uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van PAX naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten blijkt dat Nederlandse instellingen er steeds bewuster voor kiezen geen geld te steken in deze massavernietigingswapens. Van de achttien kandidaten in de internationale Hall of Fame komen er zelfs elf uit Nederland. Negatieve uitzonderingen zijn ABP, Aegon en ING.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Positief vervolg in Enschede na Walk of Peace

  Positief vervolg in Enschede na Walk of Peace

  07-12-2016 Vertegenwoordigers van verschillende religieuze en levensbeschouwelijke stromingen hebben in Enschede de contacten stevig aangehaald, die bij de door PAX, de Raad van Kerken en Enschede voor Vrede georganiseerde Walk of Peace zijn gelegd.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland
 • 16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  06-12-2016 Elk jaar tussen 25 november (Internationale dag voor bestrijding van geweld tegen vrouwen) en 10 december (Internationale dag van de mensenrechten) is de campagne ‘16 Days of Activism against Gender-Based Violence’ actief. Het is een campagne om allerlei acties te stimuleren om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Mensen worden gevacueerd uit Moadimiya

  Keuze voor belegerde Syriërs: sterven of vertrekken

  02-12-2016 De situatie voor de 1,3 miljoen Syriërs in belegerde steden en dorpen wordt steeds wanhopiger. Troepen van het Syrische regime hanteren een nieuwe tactiek: de burgerbevolking wordt gedwongen te kiezen tussen de dood of gedwongen verplaatsing.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • PAX voert actie voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam-Zuidoost. Foto Lize Kraan

  Nuon gaat door met bloedkolen

  01-12-2016 Energiegigant Nuon denkt er niet over om te stoppen met het inkopen van goedkope Colombiaanse bloedkolen voor haar energieopwekking. Dat blijkt uit een reactie van Nuon op een oproep van Marjolein Moorman (PvdA) en andere prominente Amsterdammers afgelopen dinsdag in het Parool.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland
 • Beeld The White Helmets / twitter.com/SyriaCivilDef

  Aleppo verloren, rampspoed geboren

  30-11-2016 De val van de Syrische stad Aleppo is aanstaande. Het Syrische leger verovert in rap tempo wijken op rebellen. Aanhangers van ‘Realpolitik’ zullen erop wijzen dat dit de stabiliteit in het land en de regio ten goede zal komen, maar in zijn nieuwe blog schetst PAX-directeur Jan Gruiters de enorme gevolgen voor de humanitaire situatie en het vluchtelingenvraagstuk.

  Midden-Oosten