paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/21

Laatste berichten

 • Sinjar after ISIS

  Kan ik terugkeren naar Sinjar?

  15-06-2016 Hoe is het om als verdreven Yezidi terug te keren naar je dorp? Na de genocide in augustus 2014 toen bijna alle 300.000 Yezidi inwoners van Sinjar op de vlucht sloegen en er 15.000 vermoord werden, is er hevig gevochten in het gebied. Sinds december 2015 is het Sinjar district terugveroverd op ISIS, maar slechts twee procent van de gevluchte Yezidi's zijn teruggekeerd.

  Midden-Oosten
 • In de val in Libanon

  In de val in Libanon

  15-06-2016 De Libanese autoriteiten herzien hun beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch en sturen hen soms zelfs terug de oorlog in. Het strenge beleid draagt er aan bij dat de Libanese samenleving vluchtelingen als een veiligheidsgevaar zien. Dat ondermijnt de stabiliteit en de sociale samenhang in het land. De mensenrechten en veiligheid van de Syrische vluchtelingen zijn in het geding.

  Midden-Oosten
 • Stay Human; blijf mens in het gesprek over vluchtelingen

  Stay Human; blijf mens in het gesprek over vluchtelingen

  15-06-2016 De campagne Stay Human is van start. Het is een oproep aan iedereen om - ondanks vragen en bezorgdheid - vluchtelingen altijd te blijven zien en benaderen als mensen. En om respectvol om te gaan met iedereen die in het gesprek over vluchtelingen een ander standpunt inneemt dan jij. Als jij dit ook een belangrijk geluid vindt, deel dan deze video:

  Nederland
 • PAx in actie in Zwolle.

  PAX vraagt consumenten in Rotterdam en Zwolle: stap over naar bloedkolenvrije energiebedrijven

  14-06-2016 Met twee teams op straat overtuigt vredesorganisatie PAX vandaag consumenten in Zwolle (vestigingsplaats van Engie) en Rotterdam (vestiging hoofdkantoor van E.on) om over te stappen naar een energiebedrijf die geen stroom produceert met bloedkolen. PAX wijst het publiek daarbij op de vele mensenrechtenschendingen die verbonden zijn met de winning van steenkool in Colombia, waarmee in Nederland stroom wordt opgewekt.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland
 • Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  13-06-2016 Voedseldroppings en een enkel voedselconvooi dat belegerde steden in de buurt van Damascus heeft bereikt, kunnen nog niet de verlichting geven waar meer dan een miljoen Syriërs naar snakken. Uit een kwartaalrapport Siege Watch dat dit weekeinde door PAX en The Syria Institute (TSI) is gepubliceerd, blijkt dat de vele diplomatieke inspanningen van de afgelopen maanden tot onvoldoende resultaat hebben geleid.

  Midden-Oosten
 • Een brandend olieveld in Koeweit.

  Internationale gemeenschap roept op milieu beter te beschermen rondom conflicten

  05-06-2016 Afgelopen week heeft het VN-milieuprogramma UNEA in Nairobi een baanbrekende resolutie aangenomen die oproept tot betere bescherming van het milieu rondom conflicten, en daarmee ook betere bescherming van burgers. PAX heeft actief bijgedragen aan de onderhandelingen over de resolutie.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Doorbraak bloedkolencampagne in Italië

  Doorbraak bloedkolencampagne in Italië

  02-06-2016 De rondgang door Europa van Maira Mendez Barbosa, vertegenwoordiger van slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen in de mijnbouwregio César in Colombia, heeft een bemoedigend resultaat opgeleverd. De hoogste baas van het Italiaanse energiebedrijf ENEL heeft gezegd dat hij het helemaal gehad heeft met de onopgeloste mensenrechtenproblematiek. De Italianen sturen een eigen onderzoeksteam naar Colombia. Afhankelijk van de uitkomst van dat onderzoek kan ENEL de aankoop van steenkool van mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore voorwaardelijk opschorten.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Mijnbouw in Colombia. Foto © PAX

  BNP Paribas heeft investeringen Drummond opgeschort

  25-05-2016 BNP Paribas heeft, mede vanwege mensenrechtenschendingen, de investeringen in mijnbouwbedrijf Drummond opgeschort. Uit onderzoek van de financiële waakhond Banktrack blijkt dat het Amerikaanse Drummond al vanaf 2014 geen financiering meer krijgt van de grote Franse bank.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • PAX voerde 17 mei actie voor het hoofdkantoor in Amsterdam. Foto © Lize Kraan / PAX

  De bloedkolensmoezen van energiebedrijven

  18-05-2016 Met de campagne Stop bloedkolen! roept PAX Nederlanders op van energieleverancier te wisselen als hun leverancier bloedkolen koopt. Want tot nu toe verschuilen Nuon, E.ON, Essent en Engie zich liever achter excuses dan dat ze zich echt inzetten om de slachtofferproblematiek in hun steenkoolketen aan te pakken. Hier de bloedkolensmoezen top drie.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland
 • Ambassadeursdag 2016: 'Wij zijn de tijden'

  Ambassadeursdag 2016: 'Wij zijn de tijden'

  18-05-2016 "We leven in een tijd waarin de effecten van een oorlog ver weg heel dichtbij komen." Zo begon Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX zijn toespraak voor de ruim 150 aanwezige Ambassades van Vrede en vrijwilligers.

  Nederland