paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/21

Laatste berichten

 • De Nationale Srebrenica herdenking in 2011.

  Ministerie van Defensie hangt vlag halfstok voor Srebrenica

  08-07-2016 Sinds vanmiddag is op de website van het Ministerie van Defensie te lezen dat de vlag halfstok zal hangen tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking. Het is een teken van respect voor de overledenen en hun nabestaanden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • Ben van Renssen en Adje Anakotta bij een bezoek aan Srebrenica eerder dit jaar.

  Herdenking in Srebrenica voor Dutchbatter Raviv van Renssen

  07-07-2016 Op vrijdag 8 juli vindt in Srebrenica een kleine herdenking plaats voor Raviv van Renssen, de Dutchbatsoldaat die daar 21 jaar eerder, op 8 juli 1995, het leven liet. De herdenking is een gezamenlijk initiatief van de familieleden van Raviv, Dutchbatveteraan Adje Anakotta en vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland
 • De Walk of Peace 2015

  Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

  07-07-2016 Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.

  Nederland
 • Nederlandse wapensystemen zullen worden geïnstalleerd op Gowind korvetten van het Franse bedrijf DCNS die aan de Egyptische marine worden verkocht. Foto Flickr.com / flickr.com/photos/eunavfor/8517190241

  PAX in actie tegen wapenexportvergunning Egypte

  06-07-2016 Samen met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Stop Wapenhandel is PAX in beroep gegaan tegen de verstrekking van een wapenexportvergunning door de Nederlandse regering.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Verzekeraars niet open over investeringen

  Verzekeraars niet open over investeringen

  05-07-2016 De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen. Vooral Allianz en Generali scoren ver onder de maat. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Uit een opinieonderzoek blijkt daarnaast dat ruim twee derde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de verzekeraars transparant zijn over hun investeringskeuzes.

  Nederland
 • Publieksjaarverslag PAX 2015

  PAX in 2015

  04-07-2016 Het afgelopen jaar kenmerkte zich misschien het meest doordat conflicten ver van huis, vooral in het Midden-Oosten, steeds meer mensen dwongen huis en haard te verlaten om veiligheid, gerechtigheid en een menswaardig bestaan te zoeken, ook bij ons.

  Nederland
 • © 2015 IRIN Foundation

  EU zorg voor veilige routes voor vluchtelingen

  27-06-2016 Ruim dertig organisaties doen een oproep aan premier Rutte om mensenrechten en vrede hoog in het vaandel te houden. Op de EU-Top in Brussel die dinsdag en woensdag plaatsvindt, staat naast Brexit ook migratie op de agenda. Daarnaast zijn er ruim honderd internationale organisaties werkzaam op het gebied van mensenrechten, humanitaire hulp en ontwikkelingswerk, die de Turkije-deal tussen de EU en Turkije afwijzen.

  Nederland
 • Afbeelding Wikimedia CC / Rlevente

  Brexit: Verenigd Europa juist nu nodig

  24-06-2016 Brexit is slecht nieuws juist nu Europa eensgezind moet optreden. Om samen een faire bijdrage te leveren aan het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk dat nog lang niet voorbij is. Om samen op te trekken bij het zoeken naar politieke oplossingen voor geweld, repressie en instabiliteit aan de randen van Europa. Om het ideaal van een verenigd Europa nieuw leven in te blazen, zegt PAX directeur Jan Gruiters in zijn blog.

  Nederland
 • Actievoerders van PAX zijn voor het Kamergebouw in Den Haag actief met de consumentenactie 'Stop Bloedkolen, Stap Over'.

  Politiek succes voor de bloedkolencampagne

  23-06-2016 Minister Ploumen heeft in de Tweede Kamer voor het eerst aangegeven begrip te hebben voor een tijdelijke importstop van steenkool uit Colombia door Nederlandse energiebedrijven. Op die manier kunnen ze mijnbedrijven in Colombia aanzetten tot erkenning en compensatie van slachtoffers van zware mensenrechtenschendingen. Ploumen gaat er ook bij de Colombiaanse regering op aandringen dat bedrijven onderdeel worden van waarheidsvinding en gerechtigheid binnen het Colombiaanse vredesproces.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia, Nederland
 • De daadwerkelijke implementatie van het vredesakkoord zal waarschijnlijk nog wel afhangen van de goedkeuring door de Colombiaanse bevolking middels een referendum. Foto PAX

  Vrede in Colombia dichterbij

  23-06-2016 PAX is zeer verheugd over de aankondiging door de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC van het akkoord over een definitief en wederzijds staakt-het-vuren in Colombia. Dat akkoord wordt vandaag, in bijzijn van Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, in Cuba bekrachtigd.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia