paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/20

Laatste berichten

 • Lege bedden in een gang van het ziekenhuis in Avdiivka. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Foto © Anton Skyba voor de International Human Rights Clinic van de Harvard Law School en PAX, september 2016

  Onderzoek PAX: geweld in Oekraïne treft gezondheidszorg

  18-05-2017 Beschadigde ziekenhuizen, ambulances die niet uit kunnen rukken, gevaar voor medisch personeel en patiënten, en gebrek aan elektriciteit, water, gas en telefoonvoorzieningen. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Operating under Fire’ dat PAX vandaag publiceert met Harvard Law School’s International Human Rights Clinic.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Europa
 • Derde keer Walk of Peace - Loop ook mee!

  Al zes Walks of Peace dit jaar

  11-05-2017 Na twee succesvolle Walks of Peace in Den Haag (2015) en Enschede (2016) ondersteunt PAX in de komende Vredesweek lokale groepen die zelf een Walk of Peace organiseren. Van Vlaardingen tot Leeuwarden, samen maken we een krachtig statement. Nu al weten we dat er op zes plaatsen in Nederland een Walk of Peace plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dit in de Vredesweek op zoveel mogelijk plekken navolging krijgt en we nodigen andere geïnteresseerden dan ook van harte uit om zich aan te melden bij PAX.

  Nederland
 • Schending van de vier fundamentele vrijheden bedreigen niet alleen mensen in conflictgebieden, maar ook de wereldwijde veiligheid, constateert de WRR terecht.<br />
Foto: Vluchtelingen uit Syrië en Irak springen van een boot bij het Griekse eiland Lesbos. Wikimedia Commons / Ggia - CC BY-SA 4.0

  Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  10-05-2017 Er is meer zelfkritiek nodig op het westerse beleid van bestrijding van terrorisme, het buitensluiten van vluchtelingen en de samenwerking met autocratische regimes.

  Nederland
 • Een Reaper MQ-9 drone in 2008 boven Afghanistan. Foto Wikimedia Commons / USAF Photographic Archives

  Wat is het 'cruciaal belang' van de Reaper-drone?

  10-05-2017 Den Haag moet duidelijk maken hoe nieuwe drones, die met raketten bewapend kunnen worden, burgerdoden kunnen vermijden, betoogt Jessica Dorsey vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Photo: News Oresund https://www.flickr.com/photos/newsoresund/18661154452/in/photostream/

  Nuon-Vattenfall heeft de goede toon te pakken inzake bloedkolen

  04-05-2017 Op de jaarvergadering van de Zweedse energiereus Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, toonde het bedrijf bereidheid te werken aan beëindigen van schendingen van mensenrechten bij het winnen van steenkool en compensatie voor slachtoffers en nabestaanden van eerder geweld in de regio Cesar in Colombia.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Enel CEO Francesco Starace Foto: Wiki Commons

  Enel stopt met bloedkolen

  04-05-2017 Europa’s grootste energiebedrijf Enel is gestopt met het kopen van kolen uit de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. Dat maakte CEO Francesco Starace vandaag bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Rome. De aankondiging werd gedaan in het licht van onderzoek naar de mensenrechtensituatie in het mijnbouwgebied en het uitfaseren van Enel’s steenkolengebruik.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Onderzoek: burgerbescherming moet prioriteit worden van nieuwe regering

  20-04-2017 Nederland is klaar voor een regering die prioriteit geeft aan bescherming van burgers als uitgangspunt van haar buitenland- en defensiebeleid. Uit representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van PAX blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat onder een volgend kabinet de krijgsmacht zich verder moet specialiseren in het beschermen van burgers in oorlogs- en conflictgebieden. Bescherming van burgers moet een essentieel onderdeel zijn van elke missie; bombarderen alleen volstaat niet.

  Nederland
 • Stop export militaire trucks naar Soedan

  20-04-2017 Uit nieuw onderzoek blijkt dat het leger van Soedan recent militaire vrachtwagens van Nederlandse makelij heeft ingezet in het conflict in het land. De DAF vrachtwagens zijn de afgelopen jaren geleverd door het Nederlandse transportbedrijf Van Vliet Trucks Holland BV, waarvan eerder al bekend werd dat door hen geleverde Duitse legertrucks in Soedan buit waren gemaakt op het leger. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er niets illegaals is gebeurd. Tegen Soedan loopt een wapenembargo. PAX vindt daarom dat de Nederlandse regering alles in het werk moet stellen om dergelijke leveranties tegen te gaan.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Filmvertoning: Shadow World

  Schrijver Andrew Feinstein spreekt op filmavond over wapenhandel

  10-04-2017 Welke deals heeft de Britse wapenfabrikant BAE gesloten met de Saoedische prins Bandar bin Sultan? En wat is daarbij de rol geweest van oud-premier Tony Blair? De documentaire Shadow World én de schrijver van het gelijknamige boek geven op 24 april antwoord op deze en vele andere vragen over internationale wapenhandel.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Vanaf een Amerikaans marineschip worden kruisraketten afgevuurd op de Shayrat Air Base in Syrië. Beeld uit een video van de US Navy.

  Blog Jan Gruiters over Syrië

  07-04-2017 Amerika heeft een luchtmachtbasis in de buurt van Homs aangevallen. Een consistente politieke strategie in Syrië ontbreekt nog steeds pijnlijk. Lees hier de blog van PAX directeur Jan Gruiters.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten