paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/20

Laatste berichten

 • Foto: Steven Snoep

  VN-resolutie roept op tot kernwapenverbod

  29-09-2016 ‘Start met onderhandelen over een juridisch bindend verdrag dat kernwapens verbiedt.’ Dat is de strekking van de resolutie die wordt ingediend en vrijwel zeker aangenomen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Met deze resolutie komt een verbod op kernwapens dichterbij en wordt geschiedenis geschreven, zegt PAX in een reactie.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • In Aleppo worden gewonden naar een ziekenhuis gebracht. Foto CC / commons.wikimedia.org

  Oproep demonstratie bij Russische ambassade

  28-09-2016 Stop bommen op burgers in Aleppo. Dat is waartoe het Syrische Comité, Amnesty International en PAX oproepen. Een stem tegen de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo. Op vrijdag 30 september om 13.00 uur bij de Russische Ambassade in Den Haag.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Data, drones en dood

  Data, drones en dood

  27-09-2016 Deze week publiceerde de Commissie Toezicht Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een onderzoek naar de manier waarop de MIVD bijdraagt aan ‘targeting’ (doelwitbepaling) door het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten. Vooral is gekeken naar doelwitbepaling die gebruikt wordt voor aanvallen met bewapende drones.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Op de laatste zaterdag in de Vredesweek opende Manifeest, hét culturele nachtfestival voor de vrede, met een gigantische Bed-in. In de voetsporen van John Lennon en Yoko Ono doken honderden vredesrebellen het 64m2 grote bed in op het Leidseplein in Amsterdam en maakten daarmee een duidelijk statement: Give peace a chance.

  Verbondenheid in de 50ste Vredesweek

  27-09-2016 Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace in Enschede leverde bijzondere ontmoetingen op tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester. Ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

  Nederland
 • foto: Yannick Tylle

  Wapenhandel in de Hoorn van Afrika

  27-09-2016 Grote aantallen mensen in de Hoorn van Afrika zijn geboren en opgegroeid in conflicten. Zij leven continu in de nabijheid van geweld en gevaar. De overvloed aan wapens in de regio en de constante toestroom van nieuw wapentuig is daar debet aan. In het rapport 'Armed and insecure' biedt PAX een uniek overzicht van de manier waarop gewapende conflicten en wapenhandel elkaar versterken.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Nestor Ivan Martinez

  Colombia en FARC sluiten vrede

  26-09-2016 PAX is vandaag aanwezig bij de ondertekening van het historische vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Dit belangrijke akkoord bevat volgens de vredesorganisatie een goede balans tussen verzoening en gerechtigheid. Niet alleen de rebellen, maar ook bijvoorbeeld legercommandanten en bedrijven die hebben bijgedragen aan grove mensenrechtenschendingen zullen ter verantwoording worden geroepen.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia
 • Foto: Lize Kraan

  PAX verlengt succesvolle dialoog tussen vluchtelingen en leerlingen

  26-09-2016 ‘Indrukwekkend. Informatief. Een waardevolle ervaring.’ Zomaar een greep uit de reacties op de bezoeken die de Syrische sprekers van PAX brengen aan scholen, buurthuizen, sportclubs en andere groepen. In het nieuwe schooljaar brengt PAX jongeren weer in contact met Syrische vluchtelingen. Je kunt via PAX een Syrische vrijwilliger uitnodigen om bij jou voor de klas of groep vanuit eigen ervaring te vertellen over de situatie in Syrië.

  Nederland
 • Zwarte rook boven Aleppo na een bombardement.

  Red het staakt-het-vuren in Syrië

  22-09-2016 Samen met Syrische partnerorganisaties doet PAX een dringend beroep op de landen van de International Syria Support Group (ISSG) om het staakt-het-vuren in Syrië te redden door onder andere een vliegverbod in te stellen. De ISSG komt vanavond bijeen nadat eerder vandaag in de VN Veiligheidsraad de situatie in Syrië werd besproken.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op.

  50ste Vredesweek heel betekenisvol

  20-09-2016 Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op. Niet alleen tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester, ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

  Nederland
 • Nog steeds moord en geweld rond bloedkolen

  Nieuw rapport: nog steeds moord en geweld rond bloedkolen

  15-09-2016 Geweld en bedreigingen zijn aan de orde van de dag in de Colombiaanse regio Cesar waar Nederlandse energiebedrijven bloedkolen kopen voor onze energievoorziening. Uit ons onderzoek blijkt dat in de afgelopen vier jaar tenminste 200 mensen slachtoffer waren van moordaanslagen en doodsbedreigingen.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia