paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/20

Laatste berichten

 • Aleppo: mensen uit belegerde stad geven niet op

  Aleppo: mensen uit belegerde stad geven niet op

  12-08-2016 Artsen uit de belegerde stad Aleppo doen een noodoproep aan de internationale gemeenschap om iets te doen om de belegering op te heffen. De doktoren wijzen er op dat ziekenhuizen gebombardeerd worden, dat ze voor de onmenselijke keuze worden gesteld wie ze wel en wie ze niet kunnen proberen te redden.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Premier Rutte in gesprek met Iraakse jongeren. Foto Nederlandse Ambassade in Irak

  Rutte ontmoet Iraakse jongeren

  11-08-2016 Premier Rutte had tijdens zijn verrassingsbezoek aan Irak ook tijd om met jongeren uit Bagdad te spreken. Enkele jongeren die werden uitgenodigd zijn verbonden aan het PAX programma We are all citizens / Wij zijn allemaal burgers dat PAX uitvoert in Irak sinds 2013.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Campaigner Selma van Oostwaard is bij de herdenking in Hiroshima.

  Hiroshima: "Verbod op kernwapens gaat er komen"

  05-08-2016 In Japan wordt dit weekend herdacht dat 71 jaar geleden de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki plaatsvonden. Al lijkt het er soms op dat politici weinig geleerd hebben van de enorme impact die de gruwelijke ontploffingen hebben gehad, PAX is voorzichtig positief over een mogelijk wereldwijd verbod op kernwapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Banden verbranden om te overleven

  Banden verbranden om te overleven

  04-08-2016 De inwoners van Aleppo bestrijden de luchtaanvallen op hun stad door zelf autobanden in de brand te steken. Geef ze nu ook een luchtbrug voor voedsel en medicijnen, bepleit PAX.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Sinjar: Niet vergeten

  Sinjar: Niet vergeten

  03-08-2016 Vandaag is het twee jaar geleden dat in Noord-Irak duizenden mensen op de vlucht sloegen voor de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). In de omgeving van de berg Sinjar, in de provincie Ninevé, werden op 3 augustus 2014 duizenden burgers gedood of ontvoerd.

  Midden-Oosten
 • Oost-Aleppo in groot gevaar

  Oost-Aleppo in groot gevaar

  01-08-2016 Sinds de soldaten van president Assad op 7 juli de laatste toegangsweg, die Oost-Aleppo verbond met de Syrische oppositie elders, afgesloten hebben, zijn de berichten al alarmerend over de te verwachten uithongering en belegering. Ongeveer 300.000 mensen zijn in gevaar.

  Midden-Oosten
 • Vluchtelingenkwestie

  Vluchtelingenkwestie

  21-07-2016 Oorlog en conflict zet wereldwijd 60 miljoen mensen aan tot vluchten. De migratie naar Europa confronteert Europese burgers met mensen op de vlucht die een klemmend beroep op hen doen. Dit appel zet vele mensen aan tot hulp maar ook tot afwerend gedrag en het debat leidt tot versimpelde voor en tegen posities. De politieke gevolgen hiervan zijn in Europa al zichtbaar geworden. Dit is de eerste alinea in een open brief van PAX aan de voorzitters van de politieke partijen.

  Nederland
 • Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag

  Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag?

  20-07-2016 PAX is al veel jaren werkzaam in Irak. Na de val van Saddam Hussein is er veel gebeurd. De etnische kaart van Irak is flink door elkaar geschud. Ook door de aanwezigheid van ISIS. Nu deze laatste groep terrein verliest, vrezen veel mensen voor een soort Bijltjesdag.

  Midden-Oosten
 • Minister Bert Koenders. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Koenders voor nucleaire ontwapening, dus nu concrete stappen doen

  13-07-2016 Minister Koenders pleitte tijdens de NAVO-top in Warschau voor nucleaire ontwapening. Toch heeft de Nederlandse regering nog niet de belangrijke stap gezet die andere landen al wel hebben gedaan: zich aansluiten bij de ruime meerderheid van VN-lidstaten die de onderhandelingen voor een internationaal verbod op kernwapens wil beginnen. Vredesorganisatie PAX roept de Nederlandse regering op zich alsnog aan te sluiten bij deze meerderheid.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Het vluchtelingenkamp van de VN in Juba - de gevechten vinden dichtbij het kamp plaats. UN Photo/Albert Gonzalez Farran

  Geweld laait op in Zuid-Soedan

  11-07-2016 Vredesbeweging PAX is ontsteld over het hernieuwd oorlogsgeweld in Zuid-Soedan sinds afgelopen donderdag. Ook vandaag nog, zelfs na een oproep van de Verenigde Naties tot een staakt-het-vuren, gaat het vechten in de hoofdstad Juba door. Ook buiten de hoofdstad is het geweld opgelaaid. Nu al is duidelijk dat het nieuwe conflict meer dan 300 slachtoffers, waaronder burgers, heeft geëist.

  Afrika