paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/2

Laatste berichten

 • Nederland moet stoppen met aankopen bij de Israëlische wapenindustrie

  23-02-2021 PAX schreef samen met SOMO, The Rights Forum en Jan Pronk, Laurens Jan Brinkhorst en Koos van Dam een opiniestuk dat vandaag in de Volkskrant verscheen.

 • Wat doet de VVD in vredesnaam?

  22-02-2021 In aanloop naar de verkiezingen vraagt Anna Timmerman, directeur van PAX, Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen over wat zij in vredesnaam doen. Gesprekken over hoe Tweede Kamerleden kunnen bijdragen aan vrede. Over hoe ze zelf terugkijken op hun tijd in de kamer en over wat in vredesnaam hun plannen zijn voor de komende kabinetsperiode.

 • Wat doet het CDA in vredesnaam?

  17-02-2021 In aanloop naar de verkiezingen vraagt Anna Timmerman, directeur van PAX, Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen over wat zij in vredesnaam doen. Gesprekken over hoe Tweede Kamerleden kunnen bijdragen aan vrede. Over hoe ze zelf terugkijken op hun tijd in de kamer en over wat in vredesnaam hun plannen zijn voor de komende kabinetsperiode.

  Nederland
 • Online debat 'Nederland en de situatie in Israël-Palestina'

  12-02-2021 Met het aantreden van Joe Biden belooft het een interessant jaar te worden in het Midden-Oosten. Hoe moet Nederland zich verhouden tot de situatie in Israël-Palestina? En wat is er nodig om tot een duurzame vrede te komen? Hierover gaan Kamerleden en kandidaat-Kamerleden met elkaar in gesprek op 23 februari van 16.00 tot 17.30 uur.

  Midden-Oosten
 • Online symposium - De oorlog van morgen

  11-02-2021 Het toenemende gebruik van drones en robots, en data-gestuurde militaire analyses zal naar verwachting oorlogsvoering in de toekomst op ingrijpende wijze beïnvloeden. Met als doel de gevolgen van deze ontwikkelingen voor onze krijgsmacht, militaire interventies en buitenlands beleid beter te kunnen doorgronden, organiseert PAX het online symposium De oorlog van morgen: Welke invloed hebben nieuwe militaire technologieën op hedendaagse en toekomstige conflicten? op vrijdag 26 februari, 15:00-17:30.

 • Na erkenning voor Dutchbat nu ook excuses aan overlevenden en nabestaanden Srebrenica

  11-02-2021 Vredesorganisatie PAX waardeert het gebaar dat de regering wil maken richting de veteranen van Dutchbat III. "De Nederlandse VN-missie in Srebrenica werd inderdaad mede erg moeilijk als gevolg van Haagse besluiten", stelt PAX 'er Dion van den Berg, die al meer dan 25 jaar in Srebrenica komt en werkt. "De Dutchbatters pleiten - terecht - voor 'het echte verhaal'. Het echte verhaal moet natuurlijk ook het complete verhaal zijn. Wij vragen ook vandaag aandacht voor de Bosnische kant van het verhaal."

  Europa
 • Syrische vluchtelingen in Libanon gevangen in onveiligheid

  04-02-2021 De situatie in Libanon loopt verder uit de hand. Er is een enorm strenge lockdown van kracht, die bovenop de reeds bestaande economische, financiële en politieke crisis komt. Woedende betogers trekken de straat op, terwijl spanningen tussen Libanezen en Syrische vluchtelingen steeds meer toenemen. Nieuw onderzoek van Refugee Protection Watch, waar PAX deel van uitmaakt, brengt de situatie in kaart en roept op tot Nederlandse en Europese actie om erger te voorkomen.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Nederlandse regering, maak coronavaccin toegankelijk voor iedereen

  04-02-2021 In een brief aan, onder andere, minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roepen Oxfam Novib, Wemos, PAX en anderen de regering op om farmaceuten aan te sporen hun kennis en patenten op vaccins tegen Covid-19 te delen. Op deze manier kan Nederland zijn reputatie en voortrekkersrol op het gebied van toegang tot geneesmiddelen waarmaken.

 • Gerechtigheid voor alle slachtoffers van de LRA is cruciaal voor vrede

  04-02-2021 Het Internationaal Strafhof in Den Haag deed vandaag uitspraak in de zaak van Dominic Ongwen, commandant van de Oegandese rebellenbeweging de Lord’s Resistance Army (LRA) oftewel het Verzetsleger van de Heer. "Het is natuurlijk geweldig dat er eindelijk een LRA-commandant berecht is. Maar de slachtoffers in Congo en CAR wachten ook op gerechtigheid", zegt Marianne Moor, programmahoofd Afrika bij PAX in een opiniestuk voor NRC

 • Nog eens vijf jaar steun van de Postcode Loterij voor PAX

  27-01-2021 Ook de komende vijf jaar krijgt PAX steun van de Nationale Postcode Loterij. De bijdrage van 500.000 per jaar krijgt PAX sinds 2011, om te besteden aan onze strijd voor een rechtvaardiger wereld. We zijn dankbaar dat we ook de komende jaren weer op steun kunnen rekenen.

  Nederland, Midden-Oosten, Colombia