paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/2

Laatste berichten

 • Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  23-10-2019 Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de invasie van het Turkse leger en Arabische strijdgroepen in Noordoost-Syrië op de vlucht geslagen. Activisten en burgergroepen zijn meteen begonnen om de vluchtelingen op te vangen in scholen in de dorpen en steden buiten bereik van het oorlogsgeweld.

  Midden-Oosten
 • Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

  Steeds vaker nee tegen investering in kernwapens

  21-10-2019 Steeds meer financiële instellingen zeggen ‘nee’ tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don’t Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiële instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  16-10-2019 PAX heeft Turkije vorige week opgeroepen het offensief in Noordoost-Syrië te stoppen. Nu we een week verder zijn dringt zich de vraag op hoe het nu is met onze partners in het gebied? Zij waren de eerste dagen samen met andere lokale organisaties in touw om vluchtelingen op te vangen in schoolgebouwen. Evert-Jan Grit heeft dagelijks contact met hen.

  Midden-Oosten
 • De Ethiopische premier Abiy Ahmed. 2018 Foto Wikimedia Commons / CC0 1.0

  Nobelprijs is terechte erkenning voor vredeswerk in de Hoorn van Afrika

  11-10-2019 PAX feliciteert premier Abiy Ahmed van Ethiopië van harte met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede 2019. Ahmed wist een einde te maken aan de jarenlange strijd tussen Ethiopië en buurland Eritrea. Hij voerde sinds zijn aantreden in april 2018 in rap tempo democratische hervormingen door.

 • Kinderen bij een door ISIS aangestoken oliebrand in Irak. Oktober 2016. Foto Benedetta Argentieri/Oxfam

  Klimaatverandering: een bedreiging voor vrede

  11-10-2019 De bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering brengt wereldwijd miljoenen mensen op de been. Tijdens protesten en klimaatstakingen laten ze blijken dat de klimaatcrisis een halt moet worden toegeroepen.

 • Stop het geweld tegen Irakese demonstranten, luister naar hen

  10-10-2019 De gewelddadige reactie van de Irakese overheid op de vreedzame protesten moet onmiddellijk stoppen. Afgelopen week gingen Irakese burgers, met name jonge mannen, de straat op in de hoofdstad Bagdad, waar zij geweldloos protesteerden tegen de huidige uitzichtloze leefomstandigheden in hun land.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten
 • Inwoners ontvluchten Ras al-Ein, Noordoost Syrië

  PAX: Turkije, stop offensief!

  10-10-2019 Het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is begonnen. Dorpen en steden langs de grens zijn gebombardeerd en worden beschoten met artillerievuur. Turkse troepen trekken Syrië binnen om te vechten en krijgen daarbij hulp van Arabische milities om zo de Koerdisch Syrische strijdkrachten te bestrijden.

  Midden-Oosten
 • Collega Roos Boer in Wenen

  Keerpunt bereikt in internationale discussies tegen bombarderen van dorpen en steden

  04-10-2019 Deze week kwamen 133 staten bijeen in Wenen om te spreken over het grote leed dat wordt veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De tweedaagse conferentie – de grootste tot nu toe over dit onderwerp – markeerde een kantelpunt.

 • Dit was de Vredesweek!

  Vredesweek met ruim 400 activiteiten afgesloten

  30-09-2019 De Vredesweek is voorbij! Het was een prachtige week met honderden activiteiten in het hele land, van Groningen tot Zeeland, en van Limburg tot de Waddeneilanden. Bekijk de video voor een indruk van de Vredesweek 2019.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland
 • Het klimaat is van iedereen

  Kom vrijdag ook naar de Klimaatstaking

  25-09-2019 Klimaatverandering is overal ter wereld een bedreiging voor het leven. Hittegolven of stormen, droogten of overstromingen, minder biodiversiteit en voedseltekorten, uiteindelijk raakt het ons allemaal. We zitten in hetzelfde schuitje.