paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/2

Laatste berichten

 • Activisten in Irak leven in angst door toename moorden

  27-08-2020 Twee Iraakse activisten, Riham Yaqoub en Tahseen Osama, zijn vorige week in Basra, in het zuiden van Irak, in koelen bloede vermoord. Twee andere activisten werden ook aangevallen door schutters. Sinds het begin van de anti-regeringsprotesten in Irak in oktober 2019 worden Iraakse politieke activisten, demonstranten en journalisten geconfronteerd met gewelddadige aanvallen, moorden en gedwongen verdwijningen.

  Midden-Oosten
 • 'Ik weet niet hoeveel crises een land kan verdragen'

  24-08-2020 Na de ramp in de haven van Beiroet op 4 augustus proberen mensen in Libanon de ravage zo goed als het kan op te ruimen en hun stad weer leefbaar te maken. Lokale organisatie en partner van PAX, Basmeh & Zeitooneh, verleent op dit moment noodhulp en mobiliseert honderden vrijwilligers om te helpen met opruimen. De organisatie haalt geld op om onderdak, water en voedsel te geven aan de vele ontheemden en mensen in nood. Ook PAX zamelde de afgelopen weken geld in zodat Basmeh & Zeitooneh, Arabisch voor glimlach en olijf, de mensen in de zwaarst getroffen wijken kan helpen.

  Midden-Oosten
 • Libanon neemt het heft in eigen handen na ramp

  07-08-2020 Na de ramp van afgelopen dinsdag proberen mensen in Libanon samen de ravage op te ruimen, gewonden te verzorgen, slachtoffers te bergen en de nog altijd honderden vermisten terug te vinden. De chaos is groot en de overheid is ver te zoeken.

 • Rutte moet kernwapenverbod tekenen en kernwapens uit Nederland verwijderen

  06-08-2020 In een brief aan Minister-president Mark Rutte roept vredesorganisatie PAX op tot het ondertekenen van het VN-kernwapenverbod en het verwijderen van kernwapens van Nederlands grondgebied. De brief is op het moment van afleveren 5.800 keer ondertekend. Op 6 en 9 augustus is het precies 75 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden verwoest door atoombommen, waarbij meer dan 200.000 burgers omkwamen. Ter gelegenheid hiervan zullen wereldwijd en in heel Nederland activiteiten plaatsvinden om de verwoestende gevolgen van kernwapens te herdenken, en op te roepen tot volledige nucleaire ontwapening.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Ramp Beiroet komt bovenop al zo veel ellende

  05-08-2020 Met ontzetting en verdriet volgt PAX de gebeurtenissen in Beiroet. We hebben direct contact met onze vrienden en partners in de stad. Onze gedachten gaan uit naar hen, en iedereen in Libanon die getroffen wordt door deze afschuwelijke ramp.

  Gender, vrede en veiligheid, Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Midden-Oosten
 • Foto-expositie 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

  04-08-2020 Op verschillende plekken in Nederland is in augustus en september de foto-expositie '75 jaar Hiroshima en Nagasaki' te zien. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de slachtoffers van de bombardementen tot aan de strijd tegen kernwapens van vandaag. De expositie is samengesteld door PAX en ICAN.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Kans op gebruik kernwapens 75 jaar na Hiroshima ongekend groot

  04-08-2020 In augustus 1945 werden Hiroshima en Nagasaki verwoest door twee Amerikaanse atoombommen. Tegen het einde van dat jaar hadden de twee bommen 240.000 burgers gedood en waren nog veel meer mensen ziek geworden door kanker en chronische aandoeningen. De vernietiging van Hiroshima en Nagasaki, maar ook de meer dan 2000 kernwapentests die tussen 1945 en 1980 werden uitgevoerd, laten zien welke onbeschrijfelijke gevolgen het gebruik van kernwapens heeft voor mensen en hun leefomgeving. Toch is nu, 75 jaar later, het risico dat kernwapens gebruikt worden nog steeds onverminderd groot.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Nooit meer kernwapens!

  03-08-2020 Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima & Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren, spreek je ook uit! Herdenk met ons mee en vraag Mark Rutte hetzelfde te doen!

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • De woede voedt me in mijn activisme tegen kernwapens

  30-07-2020 Op donderdag 6 augustus is het precies 75 jaar geleden dat de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki werden uitgevoerd. Setsuko Thurlow was 13 jaar oud toen de bom op Hiroshima viel, wonder boven wonder overleefde ze de ramp. Setsuko is uitgegroeid tot een van de gezichten van de wereldwijde strijd tegen kernwapens. In december 2017 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede samen met de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) en PAX. Ondanks haar drukke schema mocht PAX's kernwapenspecialist Susi Snyder met haar bellen.

 • Dawoud al-Ghoul onder voorwaarden vrijgelaten

  29-07-2020 Dawoud al-Ghoul, contactpersoon van PAX in Oost-Jeruzalem, werd gisteren onder voorwaarden vrijgelaten nadat zijn arrest twee keer was verlengd.

  Midden-Oosten