paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/2

Laatste berichten

 • PAX zeer verheugd: opnieuw vijf jaar strategisch partner van Buitenlandse Zaken

  29-05-2020 PAX is wederom geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International Nederland, ABAAD en DefendDefenders een aanvraag in onder het subsidiekader Power of Voices. De aanvraag Strengthening Civil Courage is zeer goed gewaardeerd en eindigt als derde van de twintig geselecteerde voorstellen. Welk bedrag de alliantie krijgt toegekend, is nog niet bekend. Het nieuwe partnerschap start per 2021 en duurt vijf jaar.

 • Grootschalig afluisteren van vredesactivisten Colombia moet stoppen

  26-05-2020 PAX is verbolgen over het grote afluisterschandaal in Colombia, waarbij mensen die strijden voor democratie en mensenrechten worden bespioneerd door leger en overheidsdiensten. Samen met ngo’s en vakbonden, verenigd in het Colombia Platform, roepen we president Duque op om in te grijpen. De uitvoering van het vredesakkoord verloopt al verre van soepel, daar kan onacceptabele en intimiderende spionage van mensen die werken aan vrede niet nog eens bij.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • PAX steunt spoedadvies Corona aanpak Adviesraad Internationale Vraagstukken

  18-05-2020 De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) heeft op verzoek van de regering een spoedadvies opgesteld over de Nederlandse inzet bij het bestrijden van de coronacrisis in kwetsbare landen.

 • Omgaan met het verleden is de kern van vooruitgang

  15-05-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa
 • PAX: actie EU nodig tegen Israëlische annexatie delen Westelijke Jordaanoever

  14-05-2020 PAX roept de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, inclusief minister Stef Blok, op tot concrete maatregelen te komen waaruit blijkt dat de voorgenomen Israëlische annexatie van delen van de Palestijnse bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever serieuze gevolgen zal hebben. Zo’n annexatie is namelijk een grove schending van internationaal recht, Rusland is voor eenzelfde vergrijp in de Krim ook gestraft.

  Midden-Oosten
 • Beleggingsbeleid pensioenfondsen ietsje meer verantwoord

  14-05-2020 Pensioenfondsen hebben meer beleid opgesteld dat rekening houdt met het risico dat bedrijven waarin zij beleggen, schade toebrengen aan mens of milieu. Het verantwoord beleggingsbeleid van de fondsen blijft echter op veel onderwerpen nog onvoldoende. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer.

 • 14 mei interreligieuze dag tegen coronapandemie

  12-05-2020 De Rooms Katholieke Kerk zoekt in deze moeilijke tijd van het coronavirus de verbondenheid met alle mensen en roept op tot een interreligieuze dag waaraan iedereen, ongeacht religie, mee kan doen.

 • Vredesproces Zuid-Soedan mag niet lijden onder corona

  07-05-2020 Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika
 • Interview Anna Timmerman: Aan vrijheid moet je altijd werken

  06-05-2020 In het mei-nummer van het tijdschrift Volzin, magazine voor religie en samenleving, wordt Anna Timmerman geïnterviewd over een tekst die haar inspireert. De algemeen directeur van PAX koos voor een gedicht van Marion Bloem dat zij schreef in opdracht van het nationaal comité 4 en 5 mei.

 • Steun dappere Irakese vrouwen in hun strijd voor meer rechten

  29-04-2020 De Irakese Alaa, Yasmin, Rusul en Zahraa liepen voorop in demonstraties voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en een betrouwbare overheid. Tijdens de demonstraties boden ze eerste hulp aan gewonde vredesactivisten.

  Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten