paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/19

Laatste berichten

 • Foto Wikimedia Commons

  De val van Mosul en daarna

  05-07-2017 Nu Mosul bijna gevallen is, waarschuwen vredesorganisatie PAX en Impunity Watch ervoor dat alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen recht hebben op gerechtigheid. De nadruk ligt nu erg op de misdaden van ISIS. Hierdoor dreigt het streven naar een stabiel Irak waarin diverse etnische groepen zich verzoenen met elkaar doorkruist te worden.

  Gender, vrede en veiligheid, Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten
 • Gedemobiliseerde FARC strijders. Foto © Gerald Bermúdez

  Volgend kabinet moet investeren in vrede in Colombia

  04-07-2017 Eind juni legden de laatste strijders van de Colombiaanse guerrilla groepering van de FARC officieel de wapens neer en begon hun demobilisatie. De recente ontvoering van de Nederlandse journalisten van het televisieprogramma Spoorloos, en de bomaanslag in een druk winkelcentrum in Bogotá, laten zien dat de vrede helaas nog geen voldongen feit is. De komende jaren zullen cruciaal worden voor de toekomst van Colombia, én de rest van de regio.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia
 • Zicht vanaf de begraafplaats op een (nagebouwde) wachttoren op de Dutchbat compound in Srebrenica, waar nu de tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' te zien is. Foto © Sake Elzinga

  Srebrenica: belangrijk vonnis

  28-06-2017 Het Hooggerechtshof heeft gisteren in zijn uitspraak bevestigd dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van circa 350 mannen die op 12 en 13 juli 1995 op de Dutchbat compound waren. Dutchbat had, aldus het hof, hen de keuze moeten bieden om te blijven. Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX vindt dat een belangrijk onderdeel van het vonnis.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa, Nederland
 • Sudan Alert

  EU: Vergeet de mensenrechten in Soedan niet!

  21-06-2017 De Europese Unie en haar leden riskeren een al zeer ernstige mensenrechtensituatie in Soedan nog slechter te maken. Een jaar nadat de EU de samenwerking met de regering van president Omar al-Bashir heeft opgeschroefd stelt de EU het korte termijn doel van immigratie naar Europa in te perken boven het beschermen van mensen tegen misbruik en geweld. Tot deze conclusies komt PAX in de Sudan Alert: 'Promoting civic space in Sudan and priorities for the European Union'.

  Afrika
 • Siege Watch #6

  Siege Watch: meer mensen in Syrië gedwongen tot overgave

  20-06-2017 “We hebben gezien hoe erg de belegering van Aleppo was. Ook na de val van Aleppo in december 2016 is het aantal dorpen en steden in Syrië dat maandenlang belegerd en gebombardeerd wordt, nauwelijks afgenomen.” Dat zegt Marjolein Wijninckx, PAX medewerker en samensteller van het Siege Watch rapport.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Diana (vijfde van rechts) met andere gastdocenten van het PAX project Het verhaal van een vluchteling.

  "Ik blijf voor ze vechten"

  16-06-2017 Diana Khayyata uit Aleppo in Syrië is een van de gastdocenten in het PAX programma ‘Verhaal van een vluchteling’. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, maakt ze leerlingen duidelijk dat je niet zomaar vlucht. De oorlog in Syrië maakte het onmogelijk om dicht bij haar kinderen te blijven. Aan PAX Magazine vertelde zij openhartig haar verhaal.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

  Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

  31-05-2017 Dinsdag 30 mei werd aangekondigd dat de geplande VN-expertbijeenkomst over Killer Robots in augustus dit jaar niet door gaat. De VN heeft niet genoeg geld beschikbaar voor deze bijeenkomst. Dit komt doordat verschillende landen hun bijdrage structureel niet betalen. PAX is zeer bezorgd over deze ontwikkeling.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel
 • Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  23-05-2017 166 banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeerden de afgelopen vier jaar gezamenlijk 31 miljard dollar in zes producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsiblity’ van PAX. De Amerikaanse clustermunitieproducent Textron heeft aangekondigd de productie van clustermunitie dit jaar te stoppen. PAX roept investeerders op te controleren of Textron zich hieraan houdt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  22-05-2017 Een wereldwijd verbod op kernwapens komt steeds dichterbij. Vandaag werd de eerste opzet bekend gemaakt van de verdragstekst voor een dergelijk verbod. Hierin staat dat het illegaal wordt om kernwapens te maken, in het bezit te hebben en te gebruiken. 132 Landen, twee derde van alle landen ter wereld, zijn voorstander van zo’n verbod. De tekst die er nu ligt, is een resultaat van onderhandelingen door de Verenigde Naties die in maart dit jaar plaatsvonden en waar Nederland aan deelnam. Vanaf 15 juni komen meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties opnieuw in New York bijeen om te komen tot de finale versie van het verdrag. PAX is bij deze bijeenkomst aanwezig.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Mgr Huub Ernst Foto © Ramon Mangold

  In Memoriam: Mgr Ernst: 8 april 1917-19 mei 2017

  20-05-2017 Vrijdag 20 mei overleed (vredes-)bisschop Huub Ernst, voormalig bisschop van Breda en oud-voorzitter van de RK vredesbeweging PAX Christi (het huidige PAX). Wij kijken terug op een bijzondere bisschop die een diepe indruk heeft nagelaten.

  Nederland