paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/17

Laatste berichten

 • Stop export militaire trucks naar Soedan

  20-04-2017 Uit nieuw onderzoek blijkt dat het leger van Soedan recent militaire vrachtwagens van Nederlandse makelij heeft ingezet in het conflict in het land. De DAF vrachtwagens zijn de afgelopen jaren geleverd door het Nederlandse transportbedrijf Van Vliet Trucks Holland BV, waarvan eerder al bekend werd dat door hen geleverde Duitse legertrucks in Soedan buit waren gemaakt op het leger. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er niets illegaals is gebeurd. Tegen Soedan loopt een wapenembargo. PAX vindt daarom dat de Nederlandse regering alles in het werk moet stellen om dergelijke leveranties tegen te gaan.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Filmvertoning: Shadow World

  Schrijver Andrew Feinstein spreekt op filmavond over wapenhandel

  10-04-2017 Welke deals heeft de Britse wapenfabrikant BAE gesloten met de Saoedische prins Bandar bin Sultan? En wat is daarbij de rol geweest van oud-premier Tony Blair? De documentaire Shadow World én de schrijver van het gelijknamige boek geven op 24 april antwoord op deze en vele andere vragen over internationale wapenhandel.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Vanaf een Amerikaans marineschip worden kruisraketten afgevuurd op de Shayrat Air Base in Syrië. Beeld uit een video van de US Navy.

  Blog Jan Gruiters over Syrië

  07-04-2017 Amerika heeft een luchtmachtbasis in de buurt van Homs aangevallen. Een consistente politieke strategie in Syrië ontbreekt nog steeds pijnlijk. Lees hier de blog van PAX directeur Jan Gruiters.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten
 • Veiligheidsraad moet nu strafmaatregelen nemen

  05-04-2017 Gisteren werden in Syrisch oppositiegebied 50 mensen gedood door een aanval met chemische wapens. Tot overmaat van ramp werd daarna het ziekenhuis waar de overlevenden naar toegebracht waren, ook gebombardeerd.

  Midden-Oosten
 • Brede steun voor kernwapenverbod

  Brede steun voor kernwapenverbod

  03-04-2017 132 landen hebben eind maart in VN-verband onderhandeld over een verbod op kernwapens. De overlevenden van de aanval op Hiroshima en Nagasaki, overlevenden van nucleaire testen, maatschappelijke organisaties zoals PAX en andere deskundigen hebben daarbij een actieve inbreng gehad.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Susi Snyder van PAX spreekt de plenaire zaal toe om uit te leggen waarom een investeringsverbod belangrijk is.

  Onderhandelingen verbod op kernwapens: we zijn betrokken bij een historisch proces

  31-03-2017 Delegaties van PAX en ICAN zijn aanwezig bij de Verenigde Naties in New York. Daar vinden de historische onderhandelingen plaats die zullen leiden tot een verbod op kernwapens. Elke dag maken ze een kort verslag.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Mijnbouw in Colombia.

  PAX blij met onderzoek Nuon in Colombia

  29-03-2017 Nuon en moederbedrijf Vattenfall hebben gedegen onderzoek gedaan naar mensenrechtenschendingen rond steenkoolwinning in Colombia. PAX was bij een deel van het onderzoek aanwezig en stelde vast dat de energiebedrijven de juiste kritische vragen stelden en veel tijd namen voor het onderzoek. De vredesorganisatie kijkt uit naar een verbeterplan tussen energie- en mijnbouwbedrijven gericht op genoegdoening van de slachtoffers van bloedkolen in Colombia.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia
 • Cover van het Siege Watch rapport.

  Geef je over of sterf

  23-03-2017 In Syrië zijn slechts twee keuzes mogelijk: je overgeven of sterven. Nog steeds worden 37 gebieden in het land al maanden belegerd. Bijna een miljoen mensen in Syrië worden uitgehongerd omdat ze belegerd zijn en totaal afgesloten worden van voedsel, water en medicijnen. Daarnaast staat 1,3 miljoen mensen dit lot zeer binnenkort te wachten.

  Midden-Oosten
 • Historische onderhandelingen kernwapenverbod volgende week van start

  Historische onderhandelingen kernwapenverbod volgende week van start

  20-03-2017 Aanstaande maandag is het zover. Dan beginnen in New York bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de onderhandelingen over een verbod op kernwapens. PAX heeft daar samen met de internationale coalitie ICAN hard campagne voor gevoerd onder de naam NoNukes. En dat blijven we doen

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Verkiezingsuitslag: nu investeren in verbinding

  Verkiezingsuitslag: nu investeren in verbinding

  16-03-2017 Geen doorbraak voor het verdelend populisme van de PVV, en steun voor Europa. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de verkiezingsuitslag. Tegelijkertijd is het Nederlandse parlement conservatiever geworden. PAX doet er de komende tijd alles aan om voorstellen voor verbinding, sterkere internationale samenwerking, vrede en rechtvaardigheid mee te geven aan de partijen die onderhandelen over het nieuwe regeerakkoord.

  Nederland