paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/16

Laatste berichten

 • Freek Landmeter tijdens de demonstratie Geen bommen op Syrië voor de Russische Ambassade in Den Haag, 30 september 2016. Foto Amnesty International

  Vertrek van PAX directeur Freek Landmeter

  19-01-2017 Na vijftien jaar inzet voor PAX neemt Freek Landmeter per 1 mei afscheid als directeur van PAX. Freek Landmeter is als directeur verantwoordelijk voor de operationele aansturing van de organisatie op het gebied van vredesprogramma’s, communicatie, fondsenwerving, financiën en organisatieontwikkeling.

 • Cover van het rapport Power Projection - Turkey's Military Build-Up: Arms Transfers and an Emerging Military Industry

  Turkije wil eigen wapensystemen

  16-01-2017 Turkije wil zijn eigen wapensystemen ontwikkelen. Het land wil voor militaire goederen niet langer afhankelijk zijn van het buitenland. Hoewel de helft van het militaire arsenaal wordt geïmporteerd, groeit de binnenlandse wapenindustrie snel. President Erdogan wil het land volledig zelfvoorzienend te maken op het gebied van wapens, zo blijkt uit een nieuw rapport van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Check your change...

  Clustermunitieproducent doet zaken met Europese muntbedrijven

  16-01-2017 Anti-clusterbom campaigners over de hele wereld roepen landen op die lid zijn van het clustermunitieverdrag niet langer zaken te doen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Poongsan. Poongsan is een grote leverancier van muntplaatjes die gebruikt worden om onder andere euromunten van te maken. Poongsan is echter ook een producent van clustermunitie, dat internationaal is verboden.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Erken Palestina

  Erken Palestina

  13-01-2017 Een aantal vooraanstaande Israëlische denkers en oud-diplomaten doen een dringende oproep aan hun regering om Palestina te erkennen en een twee-statenoplossing te blijven voorstaan.

  Midden-Oosten
 • Foto © Sara Ketelaar

  Koeien en Kalasjnikovs

  23-12-2016 Na tien jaar werken met nomaden in het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia, is het tijd voor een terugblik. Het geweld lijkt door het vredeswerk van PAX en partnerorganisaties afgenomen. Het door PAX opgezette vredesnetwerk werpt zijn vruchten af.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika
 • Heeft jouw bank een goed wapenbeleid?

  Hoe duurzaam is jouw bank?

  21-12-2016 Nog meer dan in andere sectoren, moeten banken hun investeringen in wapenproducenten en -handelaars zorgvuldig heroverwegen. De wapenindustrie moet geen omstreden wapens maken en nooit wapens leveren aan dictators of zwakke regimes.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Nieuw programma van PAX met partners in Noord-Kosovo

  Nieuw programma van PAX met partners in Noord-Kosovo

  21-12-2016 Een beter bestuur en ontwikkeling voor alle bevolkingsgroepen. Dat willen PAX en partners stimuleren met een nieuw programma in het verdeelde noorden van Kosovo

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Balkan
 • Een BL-755 clusterbom gevonden in Yemen. Foto © Amnesty International

  Saoedische coalitie stopt gebruik Britse clustermunitie in Jemen

  20-12-2016 De Saoedische coalitie stopt met het gebruik van clustermunitie uit het Verenigd Koninkrijk in Jemen. Dit maakte de Saoedische General Ahmed Asirir, woordvoerder voor de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen, vandaag bekend. De internationale Cluster Munition Coalition, waarvan PAX medeoprichter is, roept het land op te stoppen met ieder gebruik van dit wapen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Vergadering van de Campaign to Stop Killer Robots tijdens de VN Conventie over Conventionele Wapens. Foto Erin Hunt

  Stap op weg naar verbod killer robots

  19-12-2016 Komend jaar moet duidelijk worden of de VN gaat onderhandelen over een verbod op killer robots. Afgelopen vrijdag besloten lidstaten om een groep regeringsexperts in 2017 onderzoek te laten doen naar autonome wapensystemen. PAX is verheugd over deze belangrijke stap op weg naar een verdrag dat deze wapens verbiedt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Paus bepleit actieve geweldloosheid

  Paus bepleit actieve geweldloosheid

  19-12-2016 Op 1 januari 2017 wordt in de katholieke kerk de 50ste Wereldvrededag gevierd. De boodschap daarvoor werd al op 8 december, tijdens een feest ter ere van Maria bekend gemaakt. Met zijn brief 'Geweldloosheid - Een stijl van vredespolitiek' zegt Franciscus toe dat de rooms-katholieke kerk een actieve rol wil spelen in een ander soort vredespolitiek en bij de preventie van conflicten.