paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/16

Laatste berichten

 • Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  23-05-2017 166 banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeerden de afgelopen vier jaar gezamenlijk 31 miljard dollar in zes producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsiblity’ van PAX. De Amerikaanse clustermunitieproducent Textron heeft aangekondigd de productie van clustermunitie dit jaar te stoppen. PAX roept investeerders op te controleren of Textron zich hieraan houdt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  22-05-2017 Een wereldwijd verbod op kernwapens komt steeds dichterbij. Vandaag werd de eerste opzet bekend gemaakt van de verdragstekst voor een dergelijk verbod. Hierin staat dat het illegaal wordt om kernwapens te maken, in het bezit te hebben en te gebruiken. 132 Landen, twee derde van alle landen ter wereld, zijn voorstander van zo’n verbod. De tekst die er nu ligt, is een resultaat van onderhandelingen door de Verenigde Naties die in maart dit jaar plaatsvonden en waar Nederland aan deelnam. Vanaf 15 juni komen meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties opnieuw in New York bijeen om te komen tot de finale versie van het verdrag. PAX is bij deze bijeenkomst aanwezig.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Mgr Huub Ernst Foto © Ramon Mangold

  In Memoriam: Mgr Ernst: 8 april 1917-19 mei 2017

  20-05-2017 Vrijdag 20 mei overleed (vredes-)bisschop Huub Ernst, voormalig bisschop van Breda en oud-voorzitter van de RK vredesbeweging PAX Christi (het huidige PAX). Wij kijken terug op een bijzondere bisschop die een diepe indruk heeft nagelaten.

  Nederland
 • Lege bedden in een gang van het ziekenhuis in Avdiivka. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Foto © Anton Skyba voor de International Human Rights Clinic van de Harvard Law School en PAX, september 2016

  Onderzoek PAX: geweld in Oekraïne treft gezondheidszorg

  18-05-2017 Beschadigde ziekenhuizen, ambulances die niet uit kunnen rukken, gevaar voor medisch personeel en patiënten, en gebrek aan elektriciteit, water, gas en telefoonvoorzieningen. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Operating under Fire’ dat PAX vandaag publiceert met Harvard Law School’s International Human Rights Clinic.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne
 • Derde keer Walk of Peace - Loop ook mee!

  Al zes Walks of Peace dit jaar

  11-05-2017 Na twee succesvolle Walks of Peace in Den Haag (2015) en Enschede (2016) ondersteunt PAX in de komende Vredesweek lokale groepen die zelf een Walk of Peace organiseren. Van Vlaardingen tot Leeuwarden, samen maken we een krachtig statement. Nu al weten we dat er op zes plaatsen in Nederland een Walk of Peace plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dit in de Vredesweek op zoveel mogelijk plekken navolging krijgt en we nodigen andere geïnteresseerden dan ook van harte uit om zich aan te melden bij PAX.

  Nederland
 • Schending van de vier fundamentele vrijheden bedreigen niet alleen mensen in conflictgebieden, maar ook de wereldwijde veiligheid, constateert de WRR terecht.<br />
Foto: Vluchtelingen uit Syrië en Irak springen van een boot bij het Griekse eiland Lesbos. Wikimedia Commons / Ggia - CC BY-SA 4.0

  Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  10-05-2017 Er is meer zelfkritiek nodig op het westerse beleid van bestrijding van terrorisme, het buitensluiten van vluchtelingen en de samenwerking met autocratische regimes.

  Nederland
 • Een Reaper MQ-9 drone in 2008 boven Afghanistan. Foto Wikimedia Commons / USAF Photographic Archives

  Wat is het 'cruciaal belang' van de Reaper-drone?

  10-05-2017 Den Haag moet duidelijk maken hoe nieuwe drones, die met raketten bewapend kunnen worden, burgerdoden kunnen vermijden, betoogt Jessica Dorsey vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Photo: News Oresund https://www.flickr.com/photos/newsoresund/18661154452/in/photostream/

  Nuon-Vattenfall heeft de goede toon te pakken inzake bloedkolen

  04-05-2017 Op de jaarvergadering van de Zweedse energiereus Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, toonde het bedrijf bereidheid te werken aan beëindigen van schendingen van mensenrechten bij het winnen van steenkool en compensatie voor slachtoffers en nabestaanden van eerder geweld in de regio Cesar in Colombia.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Enel CEO Francesco Starace Foto: Wiki Commons

  Enel stopt met bloedkolen

  04-05-2017 Europa’s grootste energiebedrijf Enel is gestopt met het kopen van kolen uit de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. Dat maakte CEO Francesco Starace vandaag bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Rome. De aankondiging werd gedaan in het licht van onderzoek naar de mensenrechtensituatie in het mijnbouwgebied en het uitfaseren van Enel’s steenkolengebruik.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia
 • Onderzoek: burgerbescherming moet prioriteit worden van nieuwe regering

  20-04-2017 Nederland is klaar voor een regering die prioriteit geeft aan bescherming van burgers als uitgangspunt van haar buitenland- en defensiebeleid. Uit representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van PAX blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat onder een volgend kabinet de krijgsmacht zich verder moet specialiseren in het beschermen van burgers in oorlogs- en conflictgebieden. Bescherming van burgers moet een essentieel onderdeel zijn van elke missie; bombarderen alleen volstaat niet.

  Nederland